Slika je simbolična.
Koliko dni v šolskem letu lahko vaš otrok izredno izostane od pouka?

Osnovnošolci in srednješolci so se pred dvema tednoma ponovno vrnili v šolske klopi. 

Prve počitnice v tem šolskem letu bodo imeli že konec naslednjega meseca, do konca šolskega leta pa sledijo še novoletne, zimske in prvomajske počitnice.

Med šolskim letom manj gneče na počitniških destinacijah

Nekateri starši otrok, ki obiskujejo osnovno šolo, se med šolskim letom odločijo, da otroke za nekaj dni 'vzamejo' iz šole.

Starši se za to potezo najpogosteje odločajo zaradi potovanj in dopustov, ki so lahko v času pouka veliko cenejši.

Na turističnih točkah in počitniških destinacijah je med šolskim letom navadno manjša gneča, zato se nekateri starši odločijo, da podaljšajo šolske počitnice in se odpravijo na dopust med šolskim letom.

Ob vnaprejšnji napovedi lahko učenec izostane od pouka brez navedenega vzroka

13. člen Pravilnika o pravicah in dolžnostih učencev v osnovni šoli določa, da lahko tudi med šolskim letom, ko pouk poteka običajno, učenec izostane od pouka, ne da bi starši sporočili vzrok izostanka, če njegov izostanek razredniku vnaprej napovejo.

Ravnatelj lahko na podlagi obrazložene prošnje staršev iz opravičljivih razlogov dovoli učencu tudi daljši izostanek od pouka.

Koliko dni lahko traja izostanek?

Izostanek lahko strnjeno ali v več delih traja največ pet dni v letu.

»Odsotnost učenca pri posamezni uri pouka oziroma drugi dejavnosti dovoli učitelj, ki vodi to uro oziroma dejavnost, in o tem obvesti razrednika,« je še zapisano v 13. členu.

Komentarji (1)

ŠOKIRANI VOZNIK (ni preverjeno)

Iz prve roke lahko povem, da je vsaka odsotnost od pouka zelo škodljiva, sploh pri MA/FI/KEM. Razen tega vodi to v razslojevanje otrok. Revnejše družine si dopusta namreč sploh privoščiti ne morejo.

Starejše novice