Slovenija je v Dallasu čez lužo že lani začela izkoriščati dodatno prepoznavnost, ki ji jo je prinesel košarkarski as Luka Dončić.

Na poslovno-investicijski konferenci, ki jo je v sodelovanju s partnerji organizirala javna agencija Spirit Slovenija, so se ob slovenskih udeležencih mudili potencialni ameriški poslovni partnerji in investitorji ter predstavniki ekipe NBA Dallas Mavericks.

Na konferenci so ameriškim udeležencem predstavili slovensko poslovno okolje, kaj Slovenija ponuja severnoameriškim podjetjem, ki želijo razširiti svoje poslovanje na evropski trg ter investicijske in poslovne priložnosti za ameriška podjetja.

Slovenski udeleženci pa so preko uspešnih poslovnih zgodb spoznali tudi priložnosti ameriškega trga.

Dallas je bil izbran tudi zato, ker tam igra košarkarski zvezdnik Luka Dončič in so zaradi tega slišali za Slovenijo. Sicer pa Teksas s 30 milijoni prebivalcev predstavlja drugo največje gospodarstvo v ZDA, tam ima sedež 96 podjetij s seznama največjih ameriških družb Fortune 1000.

Okolje, znano kot motor ameriške ekonomije, je med najbolj konkurenčnimi v ZDA in ima spodbudno davčno zakonodajo, so na Spiritu lani zapisali v sporočilu za javnost, na področju visokih tehnologij pa je resen tekmec Kalifornije.

Teksas s 30 milijoni prebivalcev predstavlja drugo največje gospodarstvo v ZDA.

Javna agencija Spirit skupaj s partnerji letos v Dallasu ponovno organizira poslovno-investicijsko konferenco, in sicer med 5. in 8. aprilom. Za člane gospodarske delegacije je predviden tudi ogled NBA košarkarske tekme med Dallas Maverics in Chicago Bulls.

Kakšen je bil odziv na lansko konferenco v Dallasu, koliko je bilo udeležencev? Lahko ocenite, kakšen je bil izkupiček?

»8. aprila 2022 je Spirit Slovenija v sodelovanju s partnerji v ZDA prvič organiziral izjemno odmeven dogodek - poslovno-investicijsko konferenco Texas Feels Slovenia, na katerem smo Slovenijo predstavili kot odlično investicijsko, poslovno in turistično destinacijo. Dogodek je še dodatno prispeval k povečanju prepoznavnosti države in nacionalne znamke I feel Slovenia med ameriško poslovno javnostjo v Dallasu, s čimer so se odprle številne priložnosti za poglobitev in vzpostavitev sodelovanja med ameriškimi in slovenskimi podjetji. Poslovno-investicijske konference se je udeležilo več kot 190 ljudi, med katerimi so bili predstavniki nekaterih vodilnih ameriških podjetij s področja zelenih tehnologij, energetike, visokih tehnologij, med njimi tudi večjih ameriških korporacij. Dogodka so se udeležili tudi številni v Teksasu živeči Američani slovenskih korenin, pa tudi lokalni turistični agenti in organizatorji potovanj.

Učinek lanskoletne organizacije konference, s spremljajočo gospodarsko delegacijo, je bil izjemen.

V času dogodka pod okriljem Spirit Slovenija in AmCham v ZDA mudila tudi 27-članska razvojna delegacija slovenskih gospodarstvenikov iz različnih sektorjev, ki je obiskala številna podjetja v Houstonu, Austinu in Dallasu. Tam se je seznanila z novostmi na področju energetike, obnovljivih virov energije, telekomunikacij, digitalnih tehnologij, umetne inteligence, vesoljske tehnologije ter s številnimi zgodbami uspešnih Američanov slovenskih korenin. Udeležili pa so se tudi poslovnega dogodka Texas Feels Slovenia.

Poslovno-investicijska konferenca »Texas Feels Slovenia« in gospodarska delegacija leta 2022 sta v skladu s strategijo internacionalizacije Slovenije, ki kot enega osrednjih trgov postavlja ZDA, zasledovala naslednje cilje:

 1. Povečanje prepoznavnosti Slovenije med potencialnimi investitorji, s predstavitvijo Slovenije kot privlačne investicijske destinacije v Dallasu, ki je eno od finančnih središč Texasa.
 2. Priložnosti za navezovanje stikov: organizacija konference v Dallasu omogoča slovenskim podjetjem in vlagateljem, da navežejo stike s potencialnimi investitorji, poslovnimi partnerji in drugimi deležniki v ZDA.
 3. Izmenjava izkušenj z ameriškim gospodarskim ekosistemom: ki služi tudi kot priložnost za izmenjavo izkušenj med slovenskimi in ameriškimi podjetji, prispeva k izboljšanju poslovnih praks in krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Prav tako pa povečuje zaupanje v slovensko gospodarsko okolje.
 4. Spodbujanje vlaganj v Slovenijo in odpiranje vrat slovenskemu gospodarstvu v ZDA: Konferenca je prispevala k spodbujanju vlaganj v Slovenijo s predstavitvijo naložbenih priložnosti v Sloveniji, prednostmi poslovanja v Sloveniji ter možnosti za razvoj in širitev poslovanja v regiji. Prav tako pa slovenskim podjetjem omogočila promocijo na ameriškem trgu in potencialen vstop nanj.

Slovenijo smo predstavili kot zeleno, ustvarjalno in pametno državo. Poleg tega pa smo pokazali investicijske, poslovne in turistične priložnosti.

Učinek lanskoletne organizacije konference, s spremljajočo gospodarsko delegacijo, je bil izjemen.

 1. Po eni strani je imela promocijski učinek in je omogočila, da se začenja gospodarsko sodelovanje na najvišji ravni, prav tako je tudi vzpodbudila ameriške turistične operaterje, da so Slovenijo začeli prepoznavati ne le kot Luka's Land, ampak kot zelo atraktivno turistično in gospodarsko destinacijo.
 2. Prinesla je konkretne rezultate. Predstavniki slovenskega gospodarstva- podjetja- so na konferenci predstavili podjetja in številne nišne industrije na katerih so zmagovalci, prav tako pa so se na konferenci srečali z ameriško poslovno skupnostjo, spoznali potencialne poslovne partnerje in investitorje, predstavili svoj pogled na slovensko okolje ter potrdili, da lahko soustvarjajo in so globalno konkurenčni. Slovenijo kot zeleno, ustvarjalno in pametno državo, ki razvija tehnične inovacije so prestavili podjetniki iz različnih branž kot na primer: L-Tek, Medex, Podkrižnik, Robotina in RSG Capital.
 3. Med konferenco smo spoznali tudi zgodbe uspešnih Američanov slovenskih korenin, ki so poudarili, da so uspeli prav zato, ker imajo slovenski DNK, v katerem je zapisana vztrajnost in delavnost. So pa prav s tem na novo odkrili domovino svojih prednikov, izražajo pa tudi interes za poslovno sodelovanje.
 4. Za promocijo slovenskega turizma je poskrbela tudi Slovenska turistična organizacija, ki je po končani konferenci organizirala turistično delavnico in tako Američane navdušila z butično ponudbo naše države ter jih popeljala po okusih slovenske kulinarike.
 5. Gospodarske zbornice kot na primer European American Chamber in Dallas Regional Chamber so navezale stike in začele s strateškim sodelovanjem s Slovenijo.

Odziv je bil izjemen, zato letos sledi nadaljevanje lani začete zgodbe.«

Zakaj Dallas? Kolikšno vlogo je pri izbiri Dallasa imel status Luke Dončića? Kakšne priložnosti vidite tam?

»ZDA so zelo velik trg, ima 50 zveznih držav, 332 milijonov prebivalcev, zato je pomembno, da slovensko gospodarstvo svojo prepoznavnost širi tam, kjer že imamo določeno vidnost. Pogosto k temu pripomore močna slovenska skupnost, prav tako pa so pomembni ambasadorji naše države športniki. Zato menimo, da je mega zvezdnik NBA in njegov klub Dallas Mavericks edinstven promotor Slovenije. Prav Luka Dončić je pomemben razlog, da ima Slovenija široko odprta vrata v Texasu in Dallasu, tam pa so prisotni tudi zelo uspešni poslovneži slovenskega rodu.

Želimo poudariti, da so Združene države Amerike za Slovenijo z vidika strategije internacionalizacije slovenskega gospodarstva določene kot prioritetno tržišče tako za povečevanje blagovne menjave oz. izvoz slovenskih produktov in storitev, kot tudi trg, iz katerega pričakujemo najresnejše kapitalsko in panožno ustrezne investitorje. ZDA pa sodijo tudi med najpomembnejše oddaljene trge slovenskega turizma, ki v obdobju po epidemiji covid-19 kaže hitre znake okrevanja.

Texas je drugo največje gospodarstvo v ZDA in deveto največje na svetu. Kar 96 podjetij s seznama Fortune 500 ima svoj sedež v Texasu, ki ga nekateri imenujejo tudi »motor« ameriške ekonomije. Samo Dallas ima več kot 1.2 milijona prebivalcev, širša regija, ki je znana kot Dallas-Fort Worth Metroplex pa kar 7.8 milijona. Je med najbolj konkurenčnimi v ZDA in ima spodbudno davčno zakonodajo. Na področju visokih tehnologij (high-tech) je resen tekmec Kalifornije: Silicon Valley vs. Silicon Hills.

Želimo poudariti, da so Združene države Amerike za Slovenijo z vidika strategije internacionalizacije slovenskega gospodarstva določene kot prioritetno tržišče tako za povečevanje blagovne menjave oz. izvoz slovenskih produktov in storitev, kot tudi trg, iz katerega pričakujemo najresnejše kapitalsko in panožno ustrezne investitorje. ZDA pa sodijo tudi med najpomembnejše oddaljene trge slovenskega turizma, ki v obdobju po epidemiji covid-19 kaže hitre znake okrevanja.

Ameriška podjetja sistematično povečujejo svojo prisotnost v Sloveniji, bodisi neposredno, bodisi posredno preko evropskih hčerinskih družb, katerih velik del ima sedež v Benelux-u. Glede na izvorno državo investitorja so ZDA po zadnjih podatkih Banke Slovenije tretji največji investitor v Sloveniji. Tudi z vidika internacionalizacije je trg ZDA zelo pomemben za Slovenijo. Nanj v tem trenutku izvaža 588 slovenskih podjetij. Cilj države je diverzifikacija izvoza in manjša odvisnost od držav Evropske unije.

Spirit Slovenija na trgu ZDA izvaja program neposrednega trženja Slovenije, kot lokacije za tuje investicije »Lead Generation«, s katerim iščemo potencialne tuje investitorje z investicijskim načrtom oziroma jasnim namenom širitve in možnostjo, da Slovenijo uvrstijo v ožji nabor lokacij za investiranje. Analiza izvajalca tega programa je identificirala štiri regije znotraj ZDA, ki so najbolj zanimive za privabljanje tujih investicij v Slovenijo, in sicer:

 • Severovzhod ZDA,
 • Srednji zahod ZDA,
 • Teksas,
 • Kalifornija.«

Koliko mest je odprtih?

»Zaenkrat števila mest v delegaciji ne omejujemo, saj je del programa gospodarske delegacije tudi udeležba na poslovni konferenci in seveda želimo, da omogočimo udeležbo čim večjemu številu slovenskih podjetij. Morebitnih omejitev se bomo poslužili le pri organizaciji obiskov v podjetjih, ki so v programu v petek, 7. aprila 2023, dopoldan, saj ameriška podjetja omejujejo število udeležencev v skupini, ki pride na ogled.

Ker pa tudi v tem primeru želimo, da obiske organiziramo za vsa sodelujoča podjetja v delegaciji, aktivno iščemo možnosti dodatnih dogovorov.«

Ali »promet« poteka tudi v obratno smer? Ali poslovneži iz Dallasa prihajajo v Slovenijo?

»Kot smo že prej omenili, so ZDA po zadnjih podatkih Banke Slovenije tretji največji investitor v Sloveniji. Tudi z vidika internacionalizacije je trg ZDA zelo pomemben za Slovenijo. Nanj v tem trenutku izvaža 588 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je prisotnih 180 podjetij s poreklom kapitala iz ZDA. Ameriška podjetja torej že poslujejo/so prisotna na slovenskem trgu.

V letu 2019 je bilo v Sloveniji zabeleženih največ prihodov in prenočitev ameriških turistov (148.739 prihodov in 323.064 prenočitev). Leto 2020 in 2021 je močno zaznamovala pandemija covid-19, prvi rezultati za leto 2022 pa kažejo na 200 % povečanje prihoda turistov iz ZDA glede na 2021 in sicer smo beležili okoli 120.000 ameriških gostov.

Spirit Slovenija je lani obisk v ZDA izkoristila tudi za sestanke z ameriškimi podjetji in drugimi predstavniki poslovnega okolja in tudi letošnjega bo. Naša želja je, da skupaj z ameriškimi partnerji v naslednjih dveh/treh letih organiziramo poslovno delegacijo ameriških podjetij v Slovenijo.

Z našimi aktivnostmi slovenskim podjetjem odpiramo vrata na ameriški trg, za veliko podjetij je to šele prvi stik s trgom, kar pomeni, da ga šele spoznavajo, podobna zgodba je na drugi strani, tudi Američani nas šele spoznavajo. Postopek iskanja poslovnega partnerja oziroma do realizacije posla lahko traja od tri do pet let. Enako velja pri investicijah, kjer mora investitor najprej sploh vedeti, da Slovenija obstaja. Spoznati, kaj ponujamo kot lokacija (znanje, tehnološka naprednost, odlične logistične povezave v srcu Evrope, …), sledi umestitev na širšo listo potencialnih držav za investicijo, nadalje na ožjo listo, ko se začnejo podrobne študije izvedljivosti in pogajanja glede umestitve in realizacije investicije. Tudi to v povprečju traja od tri do pet let (da pride do realizacije investicije).

Tudi kar zadeva turizem, so ZDA za Slovenijo zelo privlačen trg z odličnim potencialom rasti. V letu 2019 je bilo v Sloveniji zabeleženih največ prihodov in prenočitev ameriških turistov (148.739 prihodov in 323.064 prenočitev). Leto 2020 in 2021 je močno zaznamovala pandemija covid-19, prvi rezultati za leto 2022 pa kažejo na 200-odstotno povečanje prihoda turistov iz ZDA glede na 2021 in sicer smo beležili okoli 120.000 ameriških gostov.«

Komentarji (2)

Opazovalka (ni preverjeno)

Ne maram Donkića, amerike ravno tako ne 🤮🤮🤮

Verifying (ni preverjeno)

NBA je postala komedija, trenutno v Evropi se igra bolj kvalitetna košarka kot tam.,tam je vse to samo en Show,nič drugega!

Starejše novice