V Murskosoboški porodnišnici se bodo kmalu razveselili nove opreme za nedonošene novorojenčke. Člani društva Slojenčki in Zveze Rotary klubov Distrika 1912 so zbrali sredstva za nakup grelnega gnezdeca in oksimetra.

Člani društva Slojenčki in člani Zveze Rotary klubov Distrikta 1912, ki zajema člane Rotary klubov Slovenije in Severne Makedonije, so se odzvali klicu na pomoč. Zbrali so sredstva za nakup grelnih gnezdec in oksimetrov za novorojenčke.

Po eno od obeh tipov naprav bodo podarili porodnišnicam na Ptuju, v Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, Slovenj Gradcu in Trbovljah. Kot prvi bosta aparate prejeli porodnišnici v Postojni in Murski Soboti, preostale pa v naslednjih dneh tednih.

Grelna gnezdeca posnemajo materin objem in omogočajo varno zaščito pred podhladitvami, ko dojenčki še ne morejo sami uravnavati svoje temperature.

Oksimetri na varen in prijazen način merijo nasičenost krvi s kisikom in srčni utrip novorojenčkov.

Z obema napravama je nedonošenčkom omogočeno lažje in varnejše prilagajanje na življenje izven maternice. Naprave so enostavne za rokovanje in imajo dolgo življenjsko dobo.

Foto: Rotary Slovenija

Nedonošenčkov je vse več

V Sloveniji se po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsako leto rodi okoli 1.400 nedonošenčkov.

Zato se slovenske porodnišnice redno soočajo s pomanjkanjem ustrezne opreme za nego in zdravljenje krhkih malih borcev, epidemija virusa covid-19 pa je potrebe bolnišnic po opremi še povečala.

Število rojstev nedonošenčkov se stalno povečuje.

V času koronavirusa porodnišnice potrebujejo več opreme

Predsednica društva Slojenčki, ginekologinja in porodničarka Nataša Tul Mandić, je povedala: »Želimo si, da bodo vse porodnišnice lahko varno in sodobno skrbele za novorojenčke in ženske. Da predani zaposleni in bodoči straši sodobno opremo nujno potrebujejo, vem iz osebnih izkušenj 25-letnega dela v porodništvu.«

Dodala je, da se je pomanjkanje opreme v porodnišnicah letos, ko se je pojavila epidemija, še izraziteje pokazalo: »Opreme potrebujemo več, saj moramo imeti za nosečnice s sumom ali potrjeno okužbo s covid-19 dodatne prostore in opremo. Po nekaterih podatkih je v času epidemije narastlo tveganje za prezgodnje porode

Nataša Tul Mandić je pojasnila, da v pripravi na morebitne nove valove epidemije potrebujejo več opreme: »Da bomo lažje skrbeli za blago nedonošene novorojenčke v vseh slovenskih porodnišnicah in jih ne bo treba premeščati v velika univerzitetna centra, kar predstavlja dodaten stres in nevarnost za zdravje.«

Na potrebe nedonošenčkov so se rotarijski klubi odvzali že v preteklosti

Guvernerka Zveze Rotary klubov Distrikta 1912 Irena Kos, ki je svoj mandat zaključila julija, je dejala: »Zavedamo se pomena skrbi za otroke in družine in že v preteklosti so se rotarijski klubi odzvali na potrebe nedonošenčkov. Poslanstvo rotarijcev je, da pomagamo najšibkejšim in se odzivamo na potrebe družbe. S to akcijo smo vsekakor to poslanstvo tudi izpolnili.«

Aktualni guverner Zveze Rotary klubov Distrika 1912 Iztok Seljak je razložil: »Rotarijci si želimo sodelovati pri izjemnih projektih, ki imajo pomemben vpliv na našo družbo, poimenovali smo jih kar z oznako WOW. Izpeljana akcija z društvom Slojenčkov in nakup šestih grelnih gnezdec in šestih oksimetrov, ki bodo še dolgo služili zdravstvenemu osebju v šestih slovenskih porodnišnicah, je vsekakor WOW in z veseljem se bomo odzvali tudi drugim podobnim vabilom k sodelovanju.«

Foto: Rotary Slovenija

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sbmsl (nepreverjen)

Kaj bi oni brez vlade. Beremo.
Pet bolnišnic je zaradi nelikvidnosti v letu 2019 prejelo dodatna likvidna sredstva ministrstva (v juniju Bolnišnica Topolšica v znesku 2.734.119 evrov in Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj v znesku 930.985 evrov ter v decembru Splošna bolnišnica Murska sobota v znesku 320.528 evrov, Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj v znesku 320.528 evrov in Splošna bolnišnica Brežice v znesku 320.528 evrov), s katerimi so poplačale zapadle obveznosti do dobaviteljev in uporabnikov enotnega kontnega načrta.

rtvzavod (nepreverjen)

Jankovicu, pa je sodisce odpisalo novi 8 milijonov eur, ki bi ga bolnisnice v JAVNEM zdravstvo krvavo potrebovale. Ko boste v dolgi cakalni vrsti se spomnite.

In reply to by sbmsl (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

prosim umirite se
Kaj pa če gospod ni kriv
kje imate empatijo

In reply to by rtvzavod (nepreverjen)

Janjaokliner (nepreverjen)

Enjajte deco delate ka kriza te se pa z vozičkon po vejsi šetajo kak če bi glavne bilej na cesti kurva ena zgonjena zabita

bogii (nepreverjen)

ti sigurno si zrtev spolne zlorabe v otrostvu! socostvujeno s tabof in s tvojimi starsami ka so te nej zascitili pred krutin sveton. vupan ka vsaj v starosti najdes mir v svoji dusi.

In reply to by Janjaokliner (nepreverjen)

Starejše novice