Slika je simbolična.
Uprava Republike Slovenije za varno hrano je bila obveščena o odpoklicu živila zaradi prisotnosti salmonele.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani izvajalca dejavnosti obveščena, da izvaja odpoklic živila zaradi prisotnosti bakterije Salmonella Enteritidis.

Gre za piščančje prsne fileje, ki so bili naprodaj v trgovinah Mercator.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje bakterija salmonela povzroča salmonelozo, črevesno nalezljivo bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo na primer surovo meso, najpogosteje perutnina ali jajca.

Simptomatske okužbe potekajo kot akutno vnetje prebavil: pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov.

Živilo predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, zato je odgovorni izvajalec dejavnosti začel izvedbo odpoklica živila iz prometa.

Živilu je sicer pretekel rok uporabe, vendar ga lahko nekateri potrošniki hranijo v zamrzovalniku. Zato, če ste ga kupili, ga ne zaužijte, temveč ga zavrzite ali vrnite na mesto nakupa.

Podatki o živilu

  • OPIS IZDELKA (TIP/OZNAKA): Piščančja file prsa GASTRO 5kg sv; lot: 6350296384; datum uporabnosti: 14.05.2024; črtna koda: 2644204,
  • DOBAVITELJ: Kvibo d.o.o., Tržič,
  • DISTRIBUTER: Mercator d.o.o., Ljubljana,
  • OPIS NEVARNOSTI: Salmonella Enteritidis.

Starejše novice