Foto: Facebook Utrip vaše občine
V podjetju Melamin je lani odjeknila eksplozija in izbruhnil požar, umrlo je sedem oseb. Kriminalisti so zdaj končali s preiskavo nesreče.

Ljubljanski kriminalisti so te dni zaključili zahtevno kriminalistično preiskavo eksplozije in posledično požara v Kočevju, do katere je prišlo 12. maja 2022.

Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Z ogledom kraja dejanja, ki ga je vodila preiskovalna sodnica iz Okrožnega sodišča v Ljubljani, in nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je bila na območje tovarne s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar.

Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije in posledično do požara.

Zaradi  posledic dogodka je skupno umrlo sedem oseb, in sicer je pet oseb umrlo na kraju (trije državljani Slovenije in dva Bosne in Hercegovine), dve osebi pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (drž. Slovenije in Makedonije).

Lažje poškodovanih je bilo tudi 32 oseb, ki so se takrat nahajale v neposredni okolici objekta.

Te osebe so utrpele lažje opekline oziroma so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih.

Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

Ugotovljenih več nepravilnosti, podane kazenske ovadbe

V okviru intenzivne kriminalistične preiskave je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih.

Ugotovljene so bile vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico.

Iz ugotovitev izhaja utemeljen sum, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih.

Posledica tega je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato so kriminalisti zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu, za katerega se storilec kaznuje z  zaporom od enega do osmih let, in povzročitev splošne nevarnosti, za katerega se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

Komentarji (3)

Hokulin (ni preverjeno)

idioti, morali bi jih obtožiti še umorov! kretenski zakoni in izvajalci zakonov.

.... ..... (ni preverjeno)

Ni kriva zakonodaja, pač pa neupoštevanje te pri delu. Da pa nadzor nad upoštevanjem varnostnih predpisov močno peša, je pa vprašanje za pristojni inšpektorat.

In reply to by Hokulin (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

To so bili nenaklepni uboji! Ka tozilstvo senja?

Starejše novice