Slika je simbolična.
Bomo po novem morali zavarovati tudi vrtne kosilnice, viličarje ali traktorske priključke? Vlada je sprejela novelo zakona o obveznih zavarovanjih v prometu. Ta spreminja opredelitev tega, kaj je vozilo.

Vlada je pred časom sprejela predlog besedila novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu. Ta nalaga, da bo odslej treba zavarovati več kategorij vozil, tudi nekatere delovne in kmetijske stroje. 

S tem v slovenski pravni red prenašamo evropsko direktivo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti, ki širi obvezno zavarovanje za vozila.

Omenjena evropska direktiva je bila sprejeta prav zaradi dogodka, ki se je pred 17 leti zgodil v Sloveniji. 

Kako je primer nesreče na kmetiji v Slovenskih goricah spremenil zavarovalniško prakso cele Evrope?

Slovenec Damijan Vnuk je leta 2007 pomagal pri spravilu sena na podstrešje skednja, takrat pa je voznik traktorja pri vzvratni vožnji na dvorišču kmetije s prikolico zadel lestev, na kateri je stal. 

Pri padcu se je huje poškodoval, nato pa zoper Zavarovalnico Triglav, pri kateri je imel lastnik traktorja zavarovan traktor, vložil tožbo za plačilo odškodnine. 

Ker so ga na zavarovalnici zavrnili, se je odločil za tožbo. Tako na prvostopenjskem kot tudi pozneje na pritožbenem sodišču mu ni uspelo. Glavna dilema je bila, ali se traktor v takem primeru obravnava kot vozilo ali kot delovni stroj.

V primeru Vnuka naj bi bil traktor zavarovan kot vozilo. A Zavarovalnica Triglav ni želela priznati statusa vozila, ker se nesreča ni zgodila v prometu.

Vnuk je vztrajal in na vrhovno sodišče vložil še zahtevo za revizijo, to pa je ugotovilo nejasnost pri uporabi pojma »uporaba vozila«, ki v slovenski zakonodaji ni bilo natančno opredeljeno.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Primer se je končal šele leta 2014, ko je Evropsko sodišče sprejelo razsodbo, da je šlo za uporabo vozila, ki je skladna z običajno funkcijo tega vozila in da sam traktor s prikolico predstavlja vozilo, zato je zavarovalnica tudi v takšnih primerih dolžna izplačati škodo.

Zadeva Vnuk je opozorila na pravno praznino Evropske unije. Evropska komisija je na podlagi te razsodbe popravila direktivo o zavarovanju v prometu in precej strožje opredelila pojem »uporabe vozila«. 

Spremembe zdaj v svoje pravne rede vnašajo vse članice, tudi Slovenija. 

Nova opredelitev, kaj je vozilo

Obvezno zavarovanje se tako tudi v Sloveniji z novelo zakona širi na vozila, ki po svoji konstrukcijsko določeni hitrosti ali teži zapadejo pod novo opredelitev pojma vozilo. 

Kot vozilo je po novem opredeljeno:

  • a) vsako motorno vozilo, ki je namenjeno za potovanje po kopnem in ga poganja zgolj mehanska moč, vendar ne vozi po tirih:
    • katerega največja konstrukcijska določena hitrost je nad 25 kilometrov na uro ali
    • katerega največja neto teža je nad 25 kilogramov, največja konstrukcijsko določena hitrost pa nad 14 kilometrov na uro
  • b) vsako priklopno vozilo, ki se uporablja skupaj z vozilom iz točke (a), ne glede na to, ali je priklopljeno ali odklopljeno.

Invalidski vozički, namenjeni izključno osebam s telesno oviranostjo, ne štejejo za vozila.

Kaj po novem sodi med vozila z obveznim avtomobilskim zavarovanjem?

Žurnal24 poroča, da zavarovanje ne pomeni nujno potrebe po registraciji. Za vsa vozila, ki zapadejo pod novo definicijo vozila, je potrebno skleniti obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti, če jim je dovoljena udeležba v cestnem prometu. 

»Po predlogu novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu obveznost sklenitve tega zavarovanja tako ni več vezana na obveznost prometnega dovoljenja in registracije,« so za omenjeni medij pojasnili na ministrstvu za finance. 

Kot so zapisali, so iz opredelitve vozila izključeni zgolj motorizirani invalidski vozički.

Po novem med vozila z obveznim avtomobilskim zavarovanjem sodijo na tudi kmetijski priklopniki (pod skupno maso pet ton), ki so bili doslej izvzeti iz obveze zavarovanja, torej prikolice, cisterne za gnojevko ... 

Zavarovati bo treba tudi viličarje, kombajne, druge delovne stroje in celo lahke kmetijske kosilnice ter kosilne minitraktorje.

Komentarji (30)

Gost1 (ni preverjeno)

Za tem stoji pokvarjeni politiki in pripadniki stranke SD, ki bi vse obdavčali še zrak, sami pa kupujejo apartmaje na Hrvaškem.

Ime1 (ni preverjeno)

Že več kak 30 let nas eni pa isti za norca majo ali glavno ka se voli za Janšo ali pa proti Janši. Isto norost vsake 4 leta ponoviti pa bokše čase pričakovat..nejde gli skup

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Res se vse vrti okoli Janeza, kot da bi bil ta čudežni Kumrovški diplomant, naš edini "rešitelj"!?

In reply to by Ime1 (ni preverjeno)

sekvenca (ni preverjeno)

Nategnil ti Janez mater

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Za tem stoji EU! Kakšna SD? Ste morda mislili SDS? Berite le tisto, kar lahko razumete, pa ne bo neumnih komentarjev.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Novinarčki ste spet samo na pol povzeli članek z žurnala. Tam se omenja vozila udeležena v cestnem prometu, če vozilo ni udeleženo ga ni potrebno zavarovati, vsaj tako povzema članek. Sicer mi pa ni jasno, nesreča se je zgodila na dvorišču in z registriranim in zavarovanim traktorjem, pametnjakoviči pri zavarovalnici, da bi malo prišparali, so zahtevo zavrnili čeprav je bila legitimna, zdaj se pa pogovarjamo o obveznem zavarovanju vozil v cestnem prometu, saj to je že zdaj bilo, samo ni bilo potrebno zavarovati manjših priključkov. Zgleda da bodo zavarovalnice spet služile, krito pa bo še manj kot je bilo prej iz osnovne police. Ne razumem zavarovalnic, po eni strani se plačujejo škode, ki že od daleč dišijo po prevarah, po drugi strani pa se človeku ne plača škoda, ki je legitimna.
Zgleda da bo to eden zadnjih žebljev v krsto malemu kmetu. Eskiroje so pa izpustili, pa se točno ve, da so nevarni, bilo je že nešteto nesreč kjer so poškodovali pešce ali pa se zaleteli v avto, kolesarja. Ena mala prikolica, ki je na cesti 4x na leto pa ne more biti krita iz police od traktorja, narobe svet.

ježekkkk (ni preverjeno)

Živeo SD, živela SVOBODA tako so v večini volili sobočanci. Bomo šli plesat k trgu zmage za podporo čudovitega zakona in zakonov, ki nas še čakajo. Po soboti se govori, da SD in SVOBODA prirejata spomladanski pitnik za sobočance in vse njihove podpornike. Pitnik bo pri trgu zmage. Za datum se še dogovarjajo bo pa pravočasno datum objavljen v medijih... jedača in pijača bo zastonj pa še plesalo se bo....

Pasulj (ni preverjeno)

Svirala ta pa Kučko im Zoki Opankarski na svinjsko firko.

In reply to by ježekkkk (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ne drži! Na N24TV je bilo objavljeno, da bo pel in igral na harmoniko "kučkotov" vajenec Janez!

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

sekvenca (ni preverjeno)

baje bo na proslavo prišla tudi Hrabra Ruska Rdeča armada
Slobodnjaki in ostala komunajzerska golazen pa jim bo glancala čizme
tako kot leta 1945

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

In tako se tudi spodobi in je pravično! Več kot jih bo plesalo, bolj bo luštno!

In reply to by ježekkkk (ni preverjeno)

Penzlin (ni preverjeno)

Samo da se narod oskubi in talajo lepe plače posrancem.

Plesači (ni preverjeno)

Dobro je tak, da bi vas še bole oskűble. Ka ste jih pa volile. Več se ne vejo zmislete kak be z naroda pejneze vő potejgnole. Še vaši prihranki na bankah njim dišijo. Plešemo še naprej!

. (ni preverjeno)

Res, plešimo še naprej, dokler še lahko, dokler nas še desničarji niso do kraja onesposobili in okradli. Baje slovijo po dolgih prstih, pravi moja babica!? In sosedje ji verjamejo! Vsi dobri in pošteni plesalci si želijo tudi v bodoče tako "plesišče", ko je sedaj. Prav nič se ne bojijo tistih,, ki vsakodnevno nesramno "spotikajo".

In reply to by Plesači (ni preverjeno)

Jože 841961 (ni preverjeno)

E-skiroje pa kolesa tude trbej tej mrline so najbole nevarne na cesti ☝️☝️

Bnmmk (ni preverjeno)

Super, se gumi voz registrirat in zavarovat in kravjo vprego. Kaj pa telige ali samokolnici?? Mogoce se mesalec za beton. Norci.

.... ..... (ni preverjeno)

Ja, EU je res postala zibelka norosti!

In reply to by Bnmmk (ni preverjeno)

Prekmurec1234567 (ni preverjeno)

Zvedli smo tudi ka pitnik, ki bo pri trgu zmage v M.Soboti od SD-ja pa SVOBODE sponzurerajo večina direktorjev SD-ja javnih zavodov v pomurju ! Vsak bo baje prispeval najmanj 300 eur nekateri pa še več. Mislim, ka jih je telko ka več niti ne bo potrebno.

penzionist (ni preverjeno)

Ja kaj pa čakate od zavarovalnice TRIGLAV, glavno, da oni skasirajo, kda je pa potrebno IZPLAČATI te pa .....

Tomaž 63 (ni preverjeno)

Čista bedarija, zavarovalnica bi še več kasirala, ko pa pride do izplačila se pa z najboljšimi advokati borijo proti izplačilu. Zavarovalnice so podoben nateg kot borze.

1x (ni preverjeno)

TRIGLAV, najdražja in lopovska !

smrkci (ni preverjeno)

Spet smo pri kapitalistih,zavarovalnicah na vse načine si morajo pridobiti kapital (denar),ljudje so pa tako psihično bolani da teh hijen ne vidijo,kako prežijo na plen,ljudje ne spat,prebudite se in poglejte kako vas kapitalisti izkoriščajo.

pretiravaš (ni preverjeno)

no, pa što te sili, ka se zavaruješ, če se neščeš? Te pa čakajo, ka naj država pa občina da, če pogorijo....ipd.

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Ste se kdaj pozanimali, koliko so prejeli od zavarovalnice tisti, ki jim je npr. požar uničil dom!? In, ali so nprejeli toliko, da so si lahko ponovno ustvarilo svoje novo bivališče!?

In reply to by pretiravaš (ni preverjeno)

zabadaf (ni preverjeno)

socializem je že zdavnaj crkno....kolko plačaš, tolko dobiš, tak pač to ide!

In reply to by .... ..... (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Ja, prav imate.

In reply to by zabadaf (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Nobeno prebujenje ne bo več zaleglo. Smo tu kjer smo. Kapitalističnega izkoriščanja ni mogoče preprečiti! Prej se bomo sprijaznili z dejanskim stanjem, bolje za nas. Žal!

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Moje mišlenje (ni preverjeno)

smrkci...kje pa tij živiš v tujini...ti razumeš kaj si napisal..hahahs

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

ardoš (ni preverjeno)

Ovi so stvarno dol stekli.. Gotovi smo!

Vuzen (ni preverjeno)

Vse se mora zavarovati. Tudi nore prazne glave kot jo ima smrkonja.,,,,,,,,, smrkec,,,,

Starejše novice