Inšpektorji so odkrili, da so v mesarji v trgovinah v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid. Zaključujejo, da naj bi šlo za prakse posameznikov. Toda, zakaj bi bilo to v interesu posameznikov, ki delajo v omenjenih trgovinah?

Ministrstvo za kmetijstvo je sinoči razkrilo, v katerih trgovinah je bila z vzorčenjem dokazana prisotnost nedovoljenega aditiva iz skupine sulfitov v mesu. To so poslovalnice Supermarket Tuš Grosuplje, Mesnica Mercator Kranj, Hipermarket Mercator Celje in Tuš supermarket Lesce.

Inšpektorji so odkrili, da so v mesarji v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid, ki poleg tega spada v skupino alergenov, da bi preprečili oksidacijo. V praksi to pomeni, da je sulfit staro meso obarval, da je meso na videz delovalo sveže in rdeče barve.

V poročilu o izvajanju posebnega nadzora nad uporabo aditivov v proizvodnji oziroma pripravi mesnih pripravkov inšpektorji navajajo, da naj bi šlo za prakse posameznikov, ki so delali v mesnicah, in menda ne navodila trgovskih verig.

Toda, kdo zares stoji za idejo barvanja mase za čevapčiče in pleskavice, da bi delovalo sveže rdeče barve? Zakaj bi bilo to v interesu posameznikov? In še: kje so posamezniki - če je bilo dodajanje žveplovega dioksida res njihova lastna ideja in praksa - kupovali sporni aditiv? S čigavim denarjem?

Teh odgovorov inšpektorji v poročilu ne ponudijo. Izvemo le, da uporaba nedovoljenega aditiva ni bila nadzorovana s strani sistema notranjih kontrol v trgovskih verigah: »Odkrita nedovoljena praksa pri proizvodnji mletega mesa in mesnih pripravkov je bila razširjena predvsem v obratih kategorije 'mesnice' v večjih trgovskih verigah. Uporaba nedovoljenega aditiva ni bila nadzorovana s strani sistema notranjih kontrol v trgovskih verigah oziroma pri nosilcih dejavnosti.«

Za koliko spornih mesnih pripravkov je šlo, ni znano. 

Prisotnost prepovedanega aditiva so ugotovili v poslovalnici supermarketa z vzorčenjem že 6. junija 2019, v drugi poslovalnici iste trgovske je uporabo sulfita priznal celo sam zaposleni, pravijo na upravi za varno hrano. 

Inšpekcija je nato ugotovila uporabo sulfita tudi v mesnici tretje trgovske verige in to v poslovalnicah v različnih krajih Slovenije. Ugotovljena količina žveplovega dioksida je bila takšna, da so vzorci bili ocenjeni kot nevarna živila. 

Inšpektorji so v okviru nadzora izdali devet opozoril, v enem primeru prepovedali prodajo in promet mesnih pripravkov, v dveh primerih pa so uvedli prekrškovni postopek. Postopki izrekanja glob kršiteljem pa še niso zaključeni.

Seznam trgovin, v katerih je bila z vzorčenjem dokazana prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita:

- Poslovalnica Supermarket Tuš Grosuplje, Gasilska ul.1,
- Mesnica Mercator, HM Kranj, Primskovo,
- Hipermarket Mercator Celje, Opekarniška 9, Celje,
- Tuš supermarket Lesce.

Komentarji (8)

rbd (ni preverjeno)

Kmetijska ministrica rajši rešuje kombanje in jo malo briga za zastrupljanje potrošnikov in zlorabe v mesnicah

G (ni preverjeno)

Kdo stoji za tem? Jaz vem!! VILI !!

goostt (ni preverjeno)

Prav gotovo, saj drugače ne bi bilo 40% popusta !

In reply to by G (ni preverjeno)

sobotainfo - omejuje (ni preverjeno)

Že dalj časa spremljam oba kvazi Prekmurska medija sobotainfo in pomurec.com, nobeden si ne zasluži, da se pojavlja na trgu, ker oba imata zelo enostransko, neobjektivno poročanje, še bolj se to vidi pri komentarjih, ki jih po lastni presoji onemogočajo, omejujejo ali brišejo.
Če narediš analizo poročanja obeh medijev za kako leto nazaj postane takoj jasno, da sta oba medija strogo pod vplivom rdeče soboške oblasti SD, če še še malo poglobiš v raziskovanje od kje se ta medija financirata direktno ali preko posrednikov v preteklosti in sedaj, je vse jasno. Obema medijema je skupno sovraštvo do kataloški cerkve, tako po poročanju kot možnosti komentiranja, saj sta dovolila, da so se komentatorji naslajali do onemoglosti. Povsem drugače je pri vsebinah povezanih z mestno oblastjo MS kjer je komentiranje onemogočeno in kritike se ne sme zapisati.

buster (ni preverjeno)

Vsa podobnost z Nova24TV je zgolj naključna?

In reply to by sobotainfo - omejuje (ni preverjeno)

..... (ni preverjeno)

Sigurno ne spečejo naboljše meso in prodajajo začinjeno da bi nam olajšali delo. Na tak način lahko edino prodajo slabšo robo.

niripsa (ni preverjeno)

Ne vem, kdo lahko piše taake neumnosti? Kaj pisci res nikdar niso hodili v šolo? Kdo barva meso???? Haloooo! To lahko napiše samo bedak, ki nima pojma o biologiji in kemiji. To ni nobena barva in ne barvilo. E 220 je konzervans. Zaradi njega meso ohrani svojo barvo. Tudi antioksidante dodajajo, da ne bi oksidiralo in ohrani lepo živo barvo. E 220 je v ZDA že davno prepovedan. Pri nas ga pa,da ne boste zelo začudeni uporabljajo kot aditiv v Frutabeli, ki jo izdeluje Fruktal. Nekateri kupujejo otrokom v dobri veri, da jedo sadje. Zraven E 220 Žveplov dioksid je v Frutabeli še E 322 Lecitin, E 420 Sorbitol, E 473 Saharozni estri maščobnih kislin in E 953 Izomalt. Pa dober tek.

markow83 (ni preverjeno)

Če ma neka E oznako, še ne pomeni ka je nevarno ali strupeno. Žveplov dioksid se dodaja nešternen mesnen izdelkon po celon svete. Najdeš ga tudi v süjon sadje. Problematičen je za astmatike, zato more bite na seznami alergenov.

In reply to by niripsa (ni preverjeno)

Starejše novice