Slika je simbolična.
Na cestah v bližini njiv se zaradi začetka del na zemljiščih opaža vse več blata in ostalih umazanij. A če kmetje za sabo ne počistijo cest, jih lahko doleti globa. Kakšne so kazni?

Po končanem delu na kmetijskih zemljiščih mnogi zapeljejo na cesto z blatnimi gumami na traktorjih, prikolicah ali kombajnih. Gre za madeže, ki za preostale voznike lahko pomenijo nevarnost v prometu.

Tako onesnažena cesta pa predstavlja nevarnost za druge udeležence v prometu, še posebej, če je nanošena zemlja mokra, blatna.

Kazen za nanos blata na cestišče lahko znaša tudi dva tisočaka

Zakon o cestah v šestem členu določa, da je prepovedano ogrožanje varne uporabe javne ceste. Med drugim prepoveduje:

  • razsipati sipek material, razen posipnih materialov v času izvajanja zimske službe, nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati;
  • puščati sneg ali led, ki pade ali zdrsne nanj;
  • odlagati sneg, razen odlaganja snega zaradi izvajanja zimske službe;
  • onesnažiti cestišče z olji in mazili ali drugimi snovmi;
  • vlačiti hlode, veje, skale in podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora;
  • razlivati tekočine.

Kazen za neupoštevanje pravil tudi do 2000 evrov

Preden se voznik z nekategorizirane ceste, individualnega priključka, kolovozne poti, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine vključi v promet na javni cesti, mora s svojega vozila odstraniti zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

Če voznik blata ali zemlje z vozila ne odstrani, mu grozi globa 500 evrov (za voznika), 2000 evrov (za pravno osebo ali samostojnega podjetnika).

V primeru, da voznik umaže cesto, je blato ali umazanijo treba takoj odstraniti s ceste. Če to ni mogoče, je onesnažen del ceste potrebno predpisano označiti in obvestiti vzdrževalca ceste, da poskrbi za odstranitev ovire.

Če delo poteka cel dan, je nujno večkratno čiščenje

Če delo poteka cel dan, je treba cesto očistiti večkrat. Čeprav večina kmetov nima krožne metle za čiščenje cest, pa si lahko pomagajo s planirnimi deskami na traktorju ali z ročnim čiščenjem ceste.

Napor je v tem primeru vsekakor cenejši, kot če bi cesto na poziv policije ali prometnega inšpektorja očistil vzdrževalec ceste, račun pa izstavil povzročitelju onesnaženja.

Komentarji (5)

Administrator (ni preverjeno)

Jaz ga nategnem rit
Če bi mi pustil z blatom umazano cesto

Niko i ništa (ni preverjeno)

Super
Jaz bom vedno pistil z blatom umazano cesto

In reply to by Administrator (ni preverjeno)

Maratonec (ni preverjeno)

Na kolesarski Beltinci - MS lahko kasirajo milijone.

Pišek (ni preverjeno)

Tam kjer kmet leži tam blato pusti, prašiči da jih ni večjih od njih .

Odkritost (ni preverjeno)

Toga v Avstriji nega, ker tan mediji vsakšo leto ne rabijo opozarjati, tan policija take prekrškarje jemlje resno zato pa so tan redki primeri za take kazni, pa še njihova mentaliteta je daleč drugačna od naših Seljakovo, šteri še uživlejo pri ton ko nanosijo blata na asfalt, Mrššš!

Starejše novice