*Fotografija je simbolična
Vrtci v Sloveniji bodo zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020 zaprti, predvidoma za en teden. Toda obstaja izjema.

Vlada je sprejela sklep, da se naslednji teden zapirajo vrtci v Sloveniji, to je po pojasnilih šolske ministrice Simone Kustec potrebno zaradi tega, ker število okuženih še vedno narašča. V vrtcih so namreč v enem tednu zabeležili kar 100-odstotno rast okužb med zaposlenimi. Ob tem je županom prepuščeno, da določijo izjemo od zaprtja vrtec in to za vse tiste starše, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo

Občine bodo preverjale, če resnično potrebujete varstvo

Pri odločanju o izjemah je potrebno upoštevati trenutno epidemiološko stanje  v občini in dosedanje epidemiološko stanje v vrtcu, prav tako pa tudi vse  predvidene ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje, so zapisali na ministrstvu. 

Ob tem Kustečeva pojasnjuje, da so v okrožnici izpostavili potrebo po tem, da se preveri, ali je potreba za varstvo resnično nujno potrebna in obvezna, način preverjanja tega pa je v rokah županov. Na vprašanje kdo vse lahko otroka pelje v vrtec, pa je dejala, da so v prvi vrsti to predvsem ti zaposleni, ki so ta trenutek "krvavo potrebni za nemoteno delovanje družbe in države". 

Ministrica je še poudarila, da so starši v času zaprtja vrtcev oproščeni plačila, omenil pa je tudi predlog novele Zakona o vrtcih, ki prinaša nekaj bistvenih novosti. Med drugim tudi ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka s 1. 9. 2021.

»Kako bo izgledal teden po počitnicah je odvisno od epidemiološke slike, ki se bo kazala v naslednjem tednu, proti koncu tedna. Takrat  bomo ocenili na kakšen način peljemo vzgojno-izobraževalni proces dalje. Neodvisno od tega ali fizično ali na daljavo, se pripravimo, da šola bo,« je še povedala Kustečeva.

Starejše novice