Vladni govorec in ministri so na tiskovni konferenci predstavljali aktualno stanje in nove ukrepe.

Ministri so na današnji novinarski konferenci predstavili ključne spremembe, ki jih prinaša PKP5 in spremembe ukrepov, ki jih je dan prej že predstavil premier Janez Janša. Pred tem je vladni govorec prikazal aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji in tudi drugod. Pandemija tako še vedno raste, še širi, samo dve državi v Evropski uniji ne beležita rasti, to sta Estonija in Finska. Glede na incidenco v Evropski uniji je Slovenija na petem mestu, pred nami so Francija, Nizozemska, Belgija in Češka.

Današnja incidenca je sicer toliko slabša, beležimo 547,45 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14-dneh. »Pri nas se virus širi praktično povsod. Močno pa izstopajo Domžale (včeraj 89 okuženih), Škofja Loka (56), Velenje (59), Žalec (34), Gorenja vas Poljane (26). Med večjimi kraji pa Kranj (68), Jesenice (41), Novo mesto (31), Ptuj (23), Murska Sobota (21), Koper je že skočil na 38, « je pojasnil Kacin.

Vladni govorec obenem poziva vse, da vsa ne nujna potovanja v tujino preložijo na kasnejši datum. Svojih meja Slovenija sicer ni zaprla, utegnejo pa meje (morda) zapreti druge države, zato je ključno natančno spremljati stanje na mejnih prehodih.

Ukrepi, ki jih prinaša PKP5

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je dejal, da razmere v domovih sicer so resne, ampak pod nadzorom in niso še kritične. Po njegovih besedah imajo vsi domovi in socialno varstveni zavodi vsa potrebna navodila, protokole. V skladu z navodili zdravstvene stroke ima tako vsak dom ustrezno organizirane cone.

Najbolje pereče vprašanje, ki ga je covid-19 povsem razgalil, je dolgoletna podhranjenost domov in prostorske težave. V PKP4 so tako za dodatne kadre v domovih za starejše namenili 26 milijonov evrov, v petem protikoronskem paketu, ki stopa v veljavo jutri, pa želijo dodatno kadrovsko okrepitev zagotoviti z možnostjo začasne razporeditve zaposlenih.

Zaposleni bodo tako lahko začasno premeščeni iz domov, kjer ni virusa in posebnih razmer, v druge domove, kjer se s tovrstnimi težavami soočajo. Ob tem bo zaposlenim, ki bodo razporejeni, pripadalo 20 odstotkov dodatka k plači. Hkrati bo država ohranila cene oskrbnin, krila stroške zaščitne opreme za en mesec in sofinancirala le to v rdečih conah ter krila izpade prihodkov zaradi nezasedenosti kapacitet.

Sveženj ukrepov, ki je sicer težak 430 milijonov evrov, prinaša še naslednje ukrepe:

  • Možnost temeljnega dohodka za samozaposlene v višini, ki pokriva tudi prispevke za samozaposlene
  • Podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo (pogoj pri obeh ukrepih je 25-odstotni upad prihodkov glede na leto 2019)
  • Nadomestilo plače zaradi karantene ali v primeru višje sile (zaradi karantene od 1.10 naprej, za primer višje sile ob oskrbi otroka pa od 1.9. naprej, 80 odstotkov plače in strošek proračuna)

»Politika lahko s svojimi ukrepi, predlogi, posegi seže do neke točke, po tej točki se začne prostor družbe, menim, da smo sedaj na tej točki,« je ob tem dejal minister.  

Kaj se zapira jutri in kaj ne? 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v nadaljevanju predstavil še odlok, ki od jutri dalje prepoveduje precej dejavnosti in storitev. 

Tako je z jutrišnjim dnem začasno prepovedana ponudba in prodaja blaga in storitev v nastanitvenih obratih, igralnicah, gostinskih dejavnostih, frizerskih in kozmetičnih dejavnostih, bazenih, kinematografih, kulturnih ustanovah, fitnesih, avtopralnicah in podobno.

Izjema so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, bencinski servisi, banke, pošte, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, vulkanizerstva, avtokleparji, prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno-inštalaterski material, trafike, zavarovalnice in podobno. Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga in hrane med 6.00 in 21.00 uro, ravno tako je dovoljeno poslovanje na daljavo. 

Brez časovne omejitve je dovoljena dostava in strežba hrane ter pijače za svoje zaposlene oziroma varovance (menze) ob upoštevanju omejitve števila oseb, torej ena stranka na 20 kvadratnih metrov oziroma ena stranka, če je prostor manjši od 20 kvadratnih metrov.

Izjeme za hotele, apartmaje in druge nastanitve

Ob tem je nastanitvena dejavnost dovoljena izjemoma za osebe, ki nastanitev potrebujejo iz razloga opravljanja gospodarske dejavnosti, javne službe, obiska tujih državljanov, za osebe, ki so napotene na zdravljenje, za športnike in druge strokovne delavce v športu. Nastanitvena dejavnost je dovoljena tudi za namen izvajanja ukrepov zaradi zajezitve okužb, torej v primeru osamitve oseb ali karantene. Gostje, ki so v tem trenutku že nastanjeni, lahko koristijo nastanitev do poteka svoje rezervacije. 

Za teden dni ocena stanja

Utemeljenost ukrepov iz tega odloka bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni in po preučitvi stanja ocenila, ali se še naprej uporabljajo. Ob tem je vladni govorec dodal, da je to odvisno predvsem od epidemiološke situacije, ki jo bomo imeli v naslednjih dneh

»Z ukrepi se resda vračamo v spomladansko obdobje, vendar s to razliko in prednostjo, da smo virus enkrat že premagali. Lahko zatrdim, da hitreje kot bomo uspeli pospešeno rast okužb ustaviti, hitreje se bo tudi slovensko gospodarstvo lahko revitaliziralo,« je ob predstavitvi odloka dejal Počivalšek.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zasebnik (nepreverjen)

Tržnice lahko prodajajo blago (me prav zanima koliko dajo oni državi niti prispevke ne plačajo )mi mali zasebniki,ki polnimo davčno blagajno pa moramo zapreti. Kje vam je logika?????

slvkos (nepreverjen)

glavno da je za male živali poskrbljeno za PSE za otroke so pa trgovine zaprte

In reply to by Zasebnik (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čist prav napisano.
Pred leti smo iskali gostikno kero bi vzele v najem za daljše obdobje z naprej plačano najemnino in vse kar spada zraven. Po telefonu smo se vse strinjali in dogovorili lokal se nahaja v motovilci (Nej san gvusen) je pa ob glavni cesti kak prideš v vejs na desni strani z velkin parkiriscon.
Dogovor je bil najemnina 650e z vsemi strosakmi ter 3 mesece je potrebno naprej placat, ker smo bili resni in smo stvar vzeli resno smo ponudili da se najemnina plača vnaprej za 6 mescov kar je pa lastnika keri mislin ka se zdaj mA trafiko v ms ali pa je tan zaposleni fejst segrelo in je bil vcasi za posel.
Ker je sceu zgrabit priložnost nas je še enkrat zval in pito če to 100% vse drži in če smo resni ker in de oglas zbriso itd.
Trajalo 1 keden ka smo se vidili očitno po glasi Nej znal presodit sto pa ka smo in glej ga zlomka. Kak se vidimo prej gostilno nameravajo oni dale meti ker se njin ne splača itd v bistvu 1001 izgovorov je najso ali niti en je Nej bil realen niti resničen vzork je bil ONI SO ROMI (CIGANI)
IN Evo smo misli ok leko pa istina to ka je pravo.
Pelan se mimo čez 3 mesce vse isto par mescov pozneje isto 1 leto isto in neven če se zaj to tak ne stoji.
Zato me ta oglas ne preseneca ker to je fer in direktno.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... uredništvo ... tou sliko objavlate že od aprijla mejsca ... pa či ide za korono ... eli gasilsko veselico v Ropoči ... eli za gostüvanje Tima Koresa ... ... ... seposedi van kcoj paše ... či nemate fotkašov ... te angažejrajte mrtvaka (truplo) komentatora ... pa de un s peciklinon leto na določeo lokacijo ... pa van odlično fotko napravi ... ... ...

Banda. . (nepreverjen)

Odgovor na naslov.
HIJZ IN VLADA Z TUTORON KACIJON.

ATU (nepreverjen)

Nega panike.... v Avstriji pa na Mađarskon je vse odprejto. Mo pač ta pejneze nosili, če mo kaj nücali in te tan tudi DDV plačali. Meje so nej zaprejte po odloki EU in lejko normalno prehajamo prek. Bravo naša nesposobna vlada,,,, v Maribor nesmin, v Avstrijo pa na Mađarsko pa lejko iden brez problema. Čestitke od srca.

kritik (nepreverjen)

VEDNO ZNOVA UKREPI KI SO NEŽIVLJENJSKI ŠE MANJ PA SMISELNI. ŠE VNUKI NE BODO ODPLAČALI PUFOF !!

NataSH (nepreverjen)

Malo prlej san gučala z braton kateri živi v LJ, njegova žena pa dela v kliničnon. Pravi ka je na kliničnon razpad sistema zaradi konstantnih pritiskov na zaposlene z grožnjami ka do izgubili službo, če nedo delali po komandi. Cela štala je s temi testiranji ge bi naj po besedah mojoga brata sestre dobile v podpis izjave o sankcionejranji, če do stvari prišle v javnost.

NataSH (nepreverjen)

Čestitke Sobotainfo. Tudi vi morete po komandi spreminjati komentare? En stavek kateri je najbolj pomemben ste izbrisali iz mojoga zgornjoga komentara. Koga moti resnica?

In reply to by NataSH (nepreverjen)

butalci111 (nepreverjen)

ka resno smo dražava z prebivalci brez osnovne izobrazbe? kak za vraga smo prišli med pet najhušejše prizadeti države v EU? Še en razlog, ka pizdiš s slovenije po hitron postopki... Kak koli mate radi slovenijo, kulturo, jezik, naravo... Spizdite s slovenije za svoje dobro čim prle. Politika, pamet lidij je na dnu ...

čarni vrag (nepreverjen)

Čist prav napisano.
Pred leti smo iskali gostikno kero bi vzele v najem za daljše obdobje z naprej plačano najemnino in vse kar spada zraven. Po telefonu smo se vse strinjali in dogovorili lokal se nahaja v motovilci (Nej san gvusen) je pa ob glavni cesti kak prideš v vejs na desni strani z velkin parkiriscon.
Dogovor je bil najemnina 650e z vsemi strosakmi ter 3 mesece je potrebno naprej placat, ker smo bili resni in smo stvar vzeli resno smo ponudili da se najemnina plača vnaprej za 6 mescov kar je pa lastnika keri mislin ka se zdaj mA trafiko v ms ali pa je tan zaposleni fejst segrelo in je bil vcasi za posel.
Ker je sceu zgrabit priložnost nas je še enkrat zval in pito če to 100% vse drži in če smo resni ker in de oglas zbriso itd.
Trajalo 1 keden ka smo se vidili očitno po glasi Nej znal presodit sto pa ka smo in glej ga zlomka. Kak se vidimo prej gostilno nameravajo oni dale meti ker se njin ne splača itd v bistvu 1001 izgovorov je najso ali niti en je Nej bil realen niti resničen vzork je bil ONI SO ROMI (CIGANI)
IN Evo smo misli ok leko pa istina to ka je pravo.
Pelan se mimo čez 3 mesce vse isto par mescov pozneje isto 1 leto isto in neven če se zaj to tak ne stoji.
Zato me ta oglas ne preseneca ker to je fer in direktno.

In reply to by butalci111 (nepreverjen)

Rebell Yel (nepreverjen)

Pa ka je z nami narodon naroube? Še dale mo tou nategovanje iz strani lopovske vlade cuj gledali? Pa ka resno v toj državi več nišče nema nič v glavi ka bi se vupo za sejbe pa za svojo deco gor postaviti? Še malo pa de večina maske žvečila ka jih majo na obrazi ka drugoga nedo meli več kaj v lampe đasti. Samo te de že prekesno, če je že nej.

revival (nepreverjen)

Ka lažete bedasti novinarčki, či pa eni trgovci ešče zaj ne vejmo, če vutro vgojno delamo ali pa nej??????????????????? Pa je vora pol seden!!!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice