Slika je simbolična.
S covidom-19 je okuženih že 42 mladih, ki so se prejšnji teden vrnili z maturantskega izleta v Grčiji. Okužbe naj bi potrdili tudi med tistimi, s katerimi so bili maturanti v stiku.

Med dijaki, ki so se 17. in 18. avgusta vrnili z maturantskega izleta iz Grčije, so potrdili že 42 okužb s covidom-19, je v izjavi za medije povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

»Prosim starše, pedagoge, svojce in njih same, da se držijo omejitve, da ne hodijo okoli,« je dejal Krek in mlade pozval, naj v času 10-dnevne izolacije ne hodijo na zabave.

Skupaj se je maturantskega izleta udeležilo več kot 600 mladih. Vsi okuženi so že v izolaciji, vse ostale pa so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opredelili kot rizične stike, zato bodo danes z ministrstva za zdravje prejeli karantensko odločbo. Pred tem se je sicer 28 dijakov že samoprijavilo.

Okužbe potrdili tudi pri sekundarnih stikih

Epidemiologi zdaj iščejo sekundarne stike. Vsi svojci, prijatelji in drugi, ki so bili v stiku s pozitivnimi maturanti, bodo prejeli karantensko odločbo. Neuradno so okužbe med sekundarnimi stiki že potrdili, na vprašanje koliko, pa Krek ni odgovoril.

»Pričakujemo pa od vseh organizatorjev tovrstnih izletov, da se končno streznijo in da končno razumejo, da če je država na rdečem seznamu, da je nevarna. Da končno razumejo, da če bodo v rdeče države vozili naše ljudi, da je skoraj neizogibno, da se bodo ljudje okužili in da bodo tudi nazaj prišli okuženi,« je navedel Krek. Od turističnih agencij zato pričakuje odgovornost in razumevanje trenutne situacije v Sloveniji, ki naj je ne poslabšujejo.

Krek je sicer prejel tudi nekaj klicev jeznih staršev, ki so minuli teden precej časa čakali na svoje otroke na Letališču Jožeta Pučnika, saj so pristojni pri njih po povratku v Slovenijo preverjali dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT oziroma morebitne okužbe z novim koronavirusom. Kot je dejal Krek, je postopek potekal v skladu z zakonodajo.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ekaub (nepreverjen)

Glede na to ka smo s ten covidom v bustvu po dveh lwtih na iston, je vseen kurc, če so se okuženi vrnoli. Itak mo na iston še nekaj časa.

janša je peder (nepreverjen)

gnoj debeli Krekov ne seri pa s taksnimi, pun k...c vas že mamo, prle ali kesnej boš dobo po p.čki, svinja debela

Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Za takle maturante me pa rejsan nej žal. Da bi fsi po vrsti pocrkavali.

1489 (nepreverjen)

To je sovražni govor. Prijava na policijo.

In reply to by Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

Yeap (nepreverjen)

Pravi slovenec-naj sosedu krava crkne.

In reply to by Jbg ffstgdfgjbc (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ko pa doktorji pridejo s smučanja v Italiji in Avstriji ali iz lova v Afriki pa ni katastrofa tisto je pa za znanstveno raziskovalno delo?

. (nepreverjen)

S plačanega dopusta.

In reply to by p3p (nepreverjen)

Čarni (nepreverjen)

Prejšnji teden je Krek napovedal, da se bodo VSI necepljeni najpozneje do spomladi okužili. A ni vseeno oz. še boljše, da so se že sedaj, kot pa v času, ko bodo po njegovem bolnice polne,...

Jack000000 (nepreverjen)

Katera šola, oz. od kod pa so?

Čika Savo (nepreverjen)

Ka pa tebe to briga? Nihče od tvojih je nej, vači bi te NIJZ že obvestil.

In reply to by Jack000000 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ne seri ! Če tebej ne briga, pa briga drüjge !!! Predvsem zatou, ka lejko tudi sam osebno preveriš, kar nam pisuni nakladajo in lažejo !!

In reply to by Čika Savo (nepreverjen)

Čika Savo (nepreverjen)

Nema te kaj brigati. Brigaj se za sebe pa svoje bedno življenje.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Vanek76 (nepreverjen)

Lažejo ka bole nemrejo, nika je nej kriv tej maturantski izlet. Dvej vrsti teh lažnih PCR testov obstajata eden de pokazo pozitivno, drugi de pokazo negativno.

Vanek76 (nepreverjen)

Na žalost je resnica.

In reply to by Vanek76 (nepreverjen)

fakt (nepreverjen)

Če misliš ka vsi okoli tebej lažejo, je čas ka se pitaš ali si zrel za psihologa ;)

In reply to by Vanek76 (nepreverjen)

Vanek76 (nepreverjen)

Ne lažejo vsi, mediji lažejo ker so kupljeni, vlada laže ker se jim jebe za narod, pa dobijo še za to od satanistov zelo dobro plačano. Policija trenutno sama sebi laže ker so zakreditirani in poslušajo ukaze podkupljenih nadrejenih, vojska trenutno sama ne ve kaj bi (vedo pa da se nas zastruplja iz zraka a žal ne reagirajo zaradi tega ker zaenkrat še poslušajo podkupljene nadrejene), medicinski kader laže sam sebi in drugim da lažje delajo svoje (ne)delo (sprovajajo genocid) in se niso niti približno šolali za to da bi komurkoli pomagali do zdravja, ampak zato ker so jih tam poslali starši.

In reply to by fakt (nepreverjen)

Študent10 (nepreverjen)

Rajši v karanteno,kak pa v šolo!

realnoo (nepreverjen)

MEDIJE BI TRBELO POSTENO V RIT NABRCATI, KER HUJSKAJO NAROD.
VSAKI DAN PO 4 CLANKE O KORONI JE MALO TO MUCH!
PO DRUGI STRANKI PRIREJAJO VSEBINE VSE ZARADI GLEDANOSTI!

POGLEJTE NA SOBOTAINFO -> O NAS, IN TE SPOZNALI POJAVE:)

fakt (nepreverjen)

Problem so nej mediji, problem si tij ka cele dneve visiš na teh medijih pa nemaš lajfa, s katerin bi uravnotežo vse tej novice. Te što sili ka na den prešteš 5 člankov o covidi?

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Grcija (nepreverjen)

Moja hcerka prisla iz maturantskoga v grciji dva tedna nazaj. Pravla pou aviona dejansko beteznih, vrocina, kihanje, smrklanje… pa na testiranji na letalisci vsi negativni.

p3p (nepreverjen)

No nej si pravo, če je pozitivna ali negativna?

In reply to by Grcija (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če so prehladili z mrzlo pijačo pa z klimo, so še nej meli kovida. Celoj Sloveniji se je zmejšalo. So pa na Brniki pustili cepljene domo, necepljene pa dale gnjavili z bedarijami.

In reply to by Grcija (nepreverjen)

alkimist

Prosin ka mi razložiš kak lejko s klimo in pitjon mrzle pijače dobiš virus - prehlad ali gripo? Mislin, ti razmiš kak virus razhaja ali motaš dale ka ti je babica pravla kda si bil mulo?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Zmenša se ti odpornost, pa se nemreš več braniti.

In reply to by alkimist

alkimist

Si prešto ka san napiso? To je nej odgovor na moje vprašanje. Zmenjša se ti tudi z nezdravo prehrano, posledica stresa, itd. Klima in hladna pijača neposredno ne vplivata na okužbo z viruson. Mislin halo, pogučavlemo se o osnovaj.

In reply to by . (nepreverjen)

fakt (nepreverjen)

Najbole smejšno je kak eni kričijo, da "naj boge otroke pustijo pri miru." Kakšni otroci? Tej dijaki so odrasle osebe, kere so se 1 keden fukarile in bile koma pijane saki den... že prinas je bilau tak, tej generacije pa še bole idejo v ekstreme, kar van leko pove saki vodič od mondiala. Tak ka pri teh "sončkih" in "snežinkicah" bi bilo poleg covida fajn preverjati še sifilis in gonorejo pa kakšen genitalni herpes ;)

čarni vrag (nepreverjen)

A to bi pa ti osebno preverjal.

In reply to by fakt (nepreverjen)

Grk (nepreverjen)

42 je okuženih, koliko pa jih je zbolelo za virosom COVID-19. A tega podatka pa nima nihče? Hudo bi bilo če bi vseh 42 tudi zbolelo.

Spanjola (nepreverjen)

Tak kak pri ovih iz Spanije. Ful neksih pozitivnih, betezen pa sploj niti eden neje biu. Niti se je nisce od njihov bliznjih nej okuzo. Poseren se ges na taksen smrtnonosni virus.

In reply to by Grk (nepreverjen)

Blablablablabl… (nepreverjen)

Mislim ka samo tij,!!!!!

Gghbbbbbb (nepreverjen)

PRC TEST NATEG IN PREVARA KA DOBIMO ČE UMAKNEMO TEJ FEJK TESTE PREHLAD FARBLITE VIJ GNOJI ENI PODKUPLENI LAŽNIJVE!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice