Tudi premier Robert Golob, tako kot vsi ostali 'novi' obrazi, ne bo zdržal štiri leta, je v pogovoru za televizijo IDEA povedal Janez Janša.

Janez Janša, predsednik SDS, je na začetku intervjuja izpostavil razlike v stopnji razvoja po različnih delih države in izpostavil 'pretirani' centralizem, ki smo mu po njegovem mnenju priča v Sloveniji.

»Lahko primerjamo dva mlada človeka. Zdaj, če živiš ti nekje sredi Ljubljane, imaš težave s prometom, zgnečo in malo slabši izrak, imaš pa vse zraven. In potrebuješ polovico manjši dohodek za to, da dosežeš univerzitetno izobrazbo. Če pa se moraš za vse to boriti, hoditi daleč v osnovno šolo, nimaš niti vrtca v domačem kraju, pa je to večji problem,« je dejal prvak opozicije.

Prepoved kurjenja z drvi in plinom sabotaža nacionalne varnosti?

Janša sicer ni dal jasnega odgovora na vprašanje, ali je bila njegova fotografija pred kupom drv tudi del kritike predloga novega energetskega zakona, ki omejuje možnost uporabe lesne biomase ali zemeljskega plina pri novogradnjah, a je vendarle poudaril, da je pospešen zeleni prehod po njegovem mnenju škodljiv.

»Če je zrak v nekem velikem mestu onesnažen, se lahko pač prepove kurjenje za nekaj časa, če so alternativni viri. Ampak če nimaš nobenih drugih virov, prepovedati vgradnjo naprav za ogrevanje na trda goriva ali pa projekte, ker so dimniki v stavbah, to je pa norost, to je sabotaža nacionalne varnosti,« je bil oster Janša.

Logar naj čim prej ustanovi stranko, da se stvari razčistijo in ne bo zmede

Dva Janševa dolgoletna politična sopotnika stopata v zadnjih mesecih na svojo pot. Nekdanji župan Tržiča in poslanec SDS Pavel Rupar je minuli konec tedna ustanovil svojo stranko Glas upokojencev, s katero želi kandidirati tudi na evropskih volitvah. 

Na njih pa ne bo sodelovala Platforma sodelovanja, ki jo je zagnal Anže Logar.

»Pri gospodu Logarju bo še nekaj časa trajalo, preden bo ustanovil stranko. Po našem mnenju bi se spodobilo, da je bilo to čim prej, zato da se pa stvari razčistijo, da ni zmede,« je povedal Janša.

Ob ustanovitvi stranke Glas upokojencev se sicer ne gre znebiti vtisa, da gre za dogovorjeno potezo, ki bi lahko koristila Janši. Ta podobne opazke pričakuje tudi, ko bo stranko ustanovil Logar.

»Eni bodo pisali, to je satelit SDS, drugi bodo rekli, sprli so se in ne vem kaj. V bistvu ni nič od tega. Dejstvo je, da je gospod Logar sodeloval na predsedniških volitvah, da je začutil, da v tem nagovoru volilnega telesa takrat obstaja nek potencial in to politiko pelje naprej,« je odmikanje Logarja od SDS komentiral Janša.

Energija za novega mariborskega župana?

Janša je na nedavnem dogodku stranke v Kamnici napovedal, da bo naslednji župan Maribora iz vrst SDS. Pa je ime že znano?

»Ne, ime je še ni znano, ker niti postopka evidentiranja še nismo odprli. To sem izjavil na podlagi tega, kar sem videl v dvorani v Kamnici, kjer je bila energija, ki je sposobna izvoliti novega župana v Mariboru,« je izjavo iz Kamnice razložil Janša.

Po združitvi z listo Nove slovenske ljudske stranke je svetniška skupina SDS najmočnejša v mariborskem mestnem svetu, optimizem Janši pa v Mariboru vliva tudi močan podmladek stranke.

»Potencial je in tudi kandidatov za župana je kar nekaj, saj aktualni mariborski župan tudi ne žanje ravno velike uspehe,« je delo mariborskega župana Saše Arsenoviča komentiral Janša.

Janša: »Še noben od novih obrazov ni zdržal štiri leta, tudi ta ne bo«

Kljub temu da ima vladna koalicija s 53 glasovi zgodovinsko večino in ima ena sama stranka 41 poslancev, Janša pričakuje predčasne volitve, a da bo prej verjetno prišlo še do rekonstrukcije vlade, s katero naj bi si koalicijske stranke kupile nekaj dodatnega časa.

»Kandidata za ta poseg pa očitno še nimajo. Verjetno bodo evropske volitve nek mejnik, potem bodo kupili še neko leto, če bo prišlo do rekonstrukcije, sicer pa gremo pomoje na predčasne volitve najkasneje naslednjo pomlad,« je v pogovoru za televizijo IDEA še povedal Janša.

Komentarji (3)

Mofo!

Janez Janša je v naslovu opisal sebe. Dvakrat. 33 let seje razdor, vlece naprej 70 let stare stvari, sabotira vse, kar ni on in je za oblast pripravljen iti preko trupel. Clovek, ki zanicuje vse, kar ne tuli kot on.

In on bo govoril, kaj je potrebno…. Ce bi spokal za vedno, bi mu morali dati najvisje drzavno odlikovanje za spravo med Slovenci.

Zal ima prav edino to, da “samodanijansa” ni dober politicni program.

SHadOW-666

Tako je, pa spet je tulil populistično glede centralizma, nalašč pri nas, ker ljudje to želijo slišati.

krobikar1

Naj se on umakne iz vrha stranke pa njegova ideologija, pa bo vse lepo in prav!
Ob njegovem obisku v gledališču Park, izpred nekaj dni, se po obiskovalcih vidi njegova volilna baza. Povprečna starost obiskovalcec je bila, po fotografijah sodeč, okrog 70 let,...

Starejše novice