Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije poziva k povračilu dela izgubljenega prihodka za dejavnosti, ki so še vedno zaprte, za čas od marca lani do konca junija letos. Izgube na tem področju so po njenih besedah enormne.

Preteklo leto, ki jo je zaznamovala epidemija koronavirusa, je gospodarstvo dodobra zaznamovalo s težkimi težavami, ki jih bomo reševali še kar nekaj časa, še posebej tiste gospodarske dejavnosti, ki so bile na osnovi odlokov za zajezitev novega koronavirusa zaprte, pri čemer so nekatere od njih še vedno prepovedane.

»Med najdlje zaprtimi so bile tudi neživilske trgovine. Od preteklega marca pa do danes smo bili zaprti kar sedem mesecev, posledice so hude, prihodki v trgovini so se zmanjšali glede na leto 2019 za dobrih deset odstotkov, v absolutni številki za 3,5 milijarde evrov,« poudarja Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije.

Upad prihodkov iz trgovine na drobno največji v Sloveniji

Po podatkih Evropskega statističnega urada je upad prihodkov iz trgovine na drobno v Sloveniji največji.

»Osebno pripisujem to dejstvu, da smo bili v trgovini na drobno v Sloveniji najdlje zaprti, mnogo dlje, kot so bile trgovine v ostalih državah Evropske unije,« dodaja Lahova.

Popolno enak rezultat beležijo v januarju. »Zalo žalosten je podatek, da smo v letu 2020 izgubili enajst tisoč delovnih mest, zaskrbljujoč pa je podatek, da smo tudi v januarju in februarju letošnjega leta izgubili dodatnih 1600 delovnih mest, od tega več kot polovico v trgovini na drobno,« pravi Mariča Lah.

Slovenci zaradi epidemije manj nakupovali

Še ena zazna sprememba, ki jo opažajo v Trgovinski zbornici Slovenije, pa je sprememba nakupovalnih navad slovenskih potrošnikov.

Število nakupov po posameznem potrošniku se je znižalo, res pa je, da je povprečna nakupna košarica večja.

Slovenski potrošnik je postal racionalnejši, povečali so se nakupi v času trgovinskih akcij, povečal se je nakup na spletu, po anketi, ki so jo naredili na Trgovinski zbornici Slovenije, se je nakup preko spleta povečal za 40 odstotkov v določenih branžah, nekje tudi do 600 odstotkov.

Po nekaterih ocenah naj bi nekje od 30 do 40 odstotkov tistih nakupovalcev, ki so v prejšnjem letu nakupovali preko spleta, tudi na spletu ostali. V svetu je ta odstotek nekoliko višji – nekje 62 odstotkov vseh spletnih nakupovalcev bo v normalizaciji razmer ostalo na spletu.

»Spletna prodaja je brez dvoma pozitivno vplivala na naše poslovanje, vendar obenem je treba poudariti, da je spletne prodaje komaj 1,5 odstotka od celotne prodaje v trgovini,« poudarja predsednica Trgovinske zbornice Slovenije.

Želijo si podaljšanje ukrepa povračila dela fiksnih stroškov

Lah za konec poudarja, da je Trgovinska zbornica Slovenije z ministrom za gospodarstvo in njegovim strateškim svetom za konkurenčnost izjemno intenzivno sodelovala, kot tudi s predsednikom vlade in ostalimi ministri. 

Kot pravi, so ukrepi, ki so bili sprejeti v letu 2020, del konsenza med gospodarstvom in politiko oziroma strokovno skupino. 

»Pri doseganju konsenza smo bili v določeni meri gospodarstveniki enkrat bolj uspešni, drugič manj, če pod ukrepe potegnem črto, so bili ti brez dvoma naravnani v pravo smer in tudi pravočasno sprejeti. V tem trenutku se nahajamo pred točko, ko smo imeli z ukrepi prvi kvartal letošnjega leta relativno dobro pokrit, medtem ko se določena negotovost pojavlja za drugi kvartal letošnjega leta. Vemo, da so določene dejavnosti še vedno izven svojega rednega poslovanja, tudi del trgovine v tistih regijah, ki so obarvane rdeče, in za tiste prodajalne, ki so večje od 400 kvadratnih metrov,« zaključuje.

Tako si v Trgovinski zbornici Slovenije želijo podaljšanje ukrepa povračila dela fiksnih stroškov in podaljšanje ukrepa povračil nadomestil plač za začasno čakanje na delo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janševičevič (nepreverjen)

Upam, da je med temi 11.000 brezposelnimi zaradi te umetno ustvarjene korona histerije ogromna večina tistih, ki podpirajo to vlado in te nepotrebne in neumne ukrepe. Karma je prasica.

Feri 22 (nepreverjen)

Ja ja za vse je kriv Janša škoda da ne odstopi kot je Šarec pa bi bil bog kot je on sedaj z Mescem in Kordešom na čelu.
Zakaj pa ga. LAH nič ne omenja koliko še imajo rezerv od + 30% marž na cene artiklov, ki so se še dodatno dvignile v času korone in od izkoriščanja delavcev z minimalkami. Če pogledamo se samo v G.Radgoni sedaj delata oziroma obnavlata dve diskontni živilski trgovini na relaciji 100 metrov potem pa jim je res hudo.

In reply to by janševičevič (nepreverjen)

No..i (nepreverjen)

TO JE ČLANEK ZA KORONISTE, DA BOJO VEDELI KAJ JIH ČAKA.

posao sa Arapcima (nepreverjen)

espresors/vesti/politika/747509/u-bahreinu-je-priredjena-velika-gozva-u-cas-predsednika-vucica-na-trpezi-jagnjetina-kuvana-8-sati-i-kamilje-meso - espresors/vesti/politika/747227/vucic-zavrsio-posetu-bahreinu-veliki-i-vazan-posao-smo-obavili-stvorili-smo-novo-dobro-veliko-prijateljstvo Allah Akbar

HojSS PRESS (nepreverjen)

Od teh 11 tisoč jih bo zelo veliko šlo na naslednje volitve in bodo glasovali PROTI SDS !!!!!

Prav tako tudi njihove družine.

Če so bile živilske trgovine normalno odprte bi lahko tudi bile ostale, ker je v njih še manj strank naenkrat.

Prav tako še razne storitvene dejsvnosti, ki sploh nimajo stika s stranko med delom.

Tisoče in tisoče ljudi je bilo ob posel in veliko mi jih je povedalo, da prej sploh niso hodili na volitve ampak sedaj bodo šli.

Da se maščujejo. Volili bodo PROTI desnuharski skrajno desničarski Janševi koaliciji !!!!!

Starejše novice