V Zvezi potrošnikov Slovenije označbe dizla na bencinskih servisih vidijo kot potencialno zavajajoče.

Bralke in bralci so nas nedavno opozorili na nekoliko nejasne označbe goriva na bencinskih servisih OMV, kjer se nahaja več točilnih postaj za dizelsko gorivo. Gre za 'običajno' dizelsko gorivo in 'boljše' dizelsko gorivo, ki bolj blagodejno deluje na motor vozila in je posledično tudi dražje. Uporabnikom se tako dogaja, da nehote in nevede natočijo dražje dizelsko gorivo.

Odgovorni pri OMV očitke, da gre za zavajanje potrošnikov, sicer odločno zanikajo. Kot so nam povedali, lahko njihovi uporabniki cene preverijo že pred prihodom na bencinski servis.

"Na slovenskem trgu ponujamo dve različici dizelskega goriva le na petnajstih bencinskih servisih. Tam je poleg goriva OMV Sprint Diesel na voljo tudi dizelsko gorivo višje kakovosti OMV MaxxMotion Performance Diesel. Gostje lahko ponudbo in cene goriv, ki jim je na voljo na posameznem bencinskem servisu, preverijo že pred prihodom na servis, tako v mobilni aplikaciji kakor tudi na spletu. Prav tako je pred uvozom v servis postavljen totem, kjer je poleg imena goriva navedena tudi njegova cena. Poleg tega se pred pričetkom samega točenja na agregatu izpiše cena, in sicer takoj, ko gost dvigne točilno ročko," so nam sporočili iz OMV Slovenija.

Ob tem so dodali, da v letu 2019 glede označevanja goriv na bencinskih servisih s strani strank niso prejeli še nobenega sporočila. Poudarili pa so tudi, da so označbe goriv, ki jih uporabljajo v Sloveniji enake vsem ostalim državam, kjer so prisotni.

Potrošnik ne more sklepati, za kateri dizel gre

Kljub temu so nejasnosti med našimi bralci, ki so jih presenetili nekoliko višji zneski na izstavljenih računih, izzvali negodovanje. Z vprašanji v zvezi z označbami smo se zato obrnili na Zvezo potrošnikov Sloveniji. Kot razlagajo, s strani potrošnikov zaenkrat še niso prejeli vprašanj glede označevanja dizelskih ročk na bencinskih servisih OMV.

Na vprašanje, ali so označbe dovolj jasne, pa odgovarjajo, da običajni potrošnik po njihovem mnenju »iz napisov in oznak ne more sklepati, kateri dizel je 'osnovni' in je naprodaj po regulirani ceni, kateri pa je 'boljši', dražji.«

Tako ocenjujejo, da označevanje zagotovo ni dovolj natančno, lahko pa bi bilo tudi zavajajoče:

»Potrošniki morajo vsekakor biti previdni in pred uporabo preveriti ceno izbranega goriva - ali na tabli (totemu) pred bencinskim servisom ali pa tako, da dvignejo ročko in pred začetkom točenja preverijo ceno, ki se izpiše na zaslonu.«

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stef123 (nepreverjen)

Vse pijse.... Samo pamet trbej meti.

Premurec (nepreverjen)

Tipično za Slovence. Ko dvigneš ročko se ti izpiše cena! Če se ti zdi predrago, enostavno odložiš ročko in vzameš drugo! Kje je tu problem? Saj hudiča smo vsi pismeni mar ne? Samo gledat je treba! Sam tankam na omv-u dizel in bencin od vsega začetka in nimam nikoli nobenih problemov. Ker so nekateri da ne bom uporabil grdo besedo katero imam v mislih katerim bi treba vse na tacnu prinest je pa tako kot je! Najlažje je obsojat in krivit druge. Zato je SLO tam kjer je! Na žalost.

vodka (nepreverjen)

Pa sva skoro istočasno isti komentar napisala.

In reply to by Premurec (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Kak ste eni levi nemren vörvati. Vej zdigneš ročko pa se ti izpiše cena, jo daš nazaj pa drugo zdigneš pa piše cena za tisto gorivo.

Učo (nepreverjen)

administrator vedno tanka ta dražji dizel
ker pravi da ga po navadnem rit srbi

In reply to by vodka (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

Kdor je nepismen ne sme danes hoditi po trgovinah !

MaliMarko (nepreverjen)

V Nemčiji je to ze dolgo standard: 2 dizla na voljo. Enkrat se zafrknes, drugic ves. Se bomo tudi mi navadili. V trgovini se pri salamah tudi zafrknes, vcasih kar isces ceno... Bo treba pogledat tudi pri tankanju. Sobotainfo nekaj brezveze proba delat nekaksno afero. Ce tankas po nesreci 100 oktanski namesto 95 oktanski bencin, je to zavajanje?

lizaa56 (nepreverjen)

ZAVAJANJE!!!! EDINO PRAV DA SE PIŠE O TEM!! GREŠ RAJE NA PETROL ALI MOL, KJER JASNO PIŠE.

12 (nepreverjen)

Prosta izbira kje tankas.vsak se sam odlici

In reply to by lizaa56 (nepreverjen)

Stef123 (nepreverjen)

Zavajana si tij.... Nepismena.. Pa se verjetno ides po navodila not na pumpo prosit kak se tanka...

In reply to by lizaa56 (nepreverjen)

AA43 (nepreverjen)

OMW BRAVOOOOOOOOOOOOOO za koncno top diesel-sko gorivo!!!!!
In kot je ze marsikdo omenil,"""vse lepo pise""""
In ce kaj daste na svojega jeklenega konjicka,mu privoscite dobro gorivo in naj ne bo problem potem nekaj centov vec....

Sajmon233 (nepreverjen)

1.Tukaj ne gre za nobeno zavjanje. Saj ko dvignes rocko izpise znesek.

2. Je pa clanek jasno vperjen proti omvju... Drzava je mogla dobro placati novinarje,da izpise ta clanek.

3. Zal je tako. PETROL so smeti. MOL IN OMV so zakon.

4. In tankali bomo na omvju in molu , da vam bo jasno.... Nehajte dobavljat smeti... , Pa lep pozdrav.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice