Ob današnjem evropskem dnevu brez smrtnih žrtev na cestah oziroma ob dnevu, ko poteka projekt EDWARD, so policisti, inšpektorji in inšpektorji iz drugih držav članic Evropske unije izvajali mednarodni poostren nadzor cestnega prometa.

Projekt EDWARD (European Day Without a Road Death) že več let zapored organizira Tispol, evropska zveza prometnih policij s ciljem, da na ta dan, 26. septembra, na evropskih cestah ne bi bilo nobene smrtne žrtve.  

Vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun in direktorica Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko sta na današnjem dogodku na avtocestnem počivališču Dolinsko sever vse voznike pozvala, naj se s previdno in odgovorno vožnjo tudi sami pridružijo prizadevanjem za varnejše ceste, saj lahko sami najbolj prispevamo k prometni varnosti. 

V tridnevnem nadzoru ugotovljene številne kršitve

Policija nam je sporočila, da je poostren nadzor skupaj s FURS, DARS in PIRS, pri katerem so sodelovali tudi prometni inšpektorji Madžarske, Hrvaške, Nemčije in Češke republike, potekal tri dni, med 24. 9 in 26. 9, na avtocesti in na Dolgi vasi. V teh treh dneh je bilo kontroliranih 176 tovornih vozil. Ugotovljene so bile naslednje kršitve:

- 22 kršitev vožnje z neprimerno hitrostjo po avtocesti;
- 52 kršitev povezanih z uporabo vinjet in DARS -GO;
- 40 kršitev preobremenjenosti vozil (tovor na vozilu);
- 10 kršitev tehnične neizpravnosti tovornega vozila, pri tem je v 2 primerih šlo za hudo tehnično neizpravnost;
- 30 kršitev, povezanih s socialno zakonodajo pri voznikih tovornih vozil (manipulacije tahografa, uporaba magneta, 3 x ADBLUE manipulacija... )

V ospredju ozaveščanje o prometni varnosti

V sklopu projekta je potekala vrsta preventivnih aktivnosti, in sicer nadzor prometa med 8. in 13. uro na primorski avtocesti (A/2), na nadzorni točki Log, ter med 9. in 13. uro mednarodni poostren nadzor prometa na avtocesti A5 v Pomurju (počivališče Dolinsko in Dolga vas). Nadzor so policisti izvajali skupaj z inšpektorji iz Madžarske, Hrvaške, Češke in Nemčije.

Poleg tega je na Ekonomski šoli Murska Sobota potekala predstavitev projekta EDWARD in prometne varnosti v Pomurju, v murskosoboškem nakupovalnem središču pa so dijaki Ekonomske šole Murska Sobota obiskovalcem delili Prisego za varnost na cesti. Na pomen prometne varnosti sta opozarjala tudi vrhunska športnika, ki sta zaposlena v policiji: smučarski skakalec Jernej Damjan in smučarska tekačica Alenka Čebašek

Policija poziva h koncu morije na cestah

Vodja sektorja prometne policije je izpostavil nekaj zaskrbljujočih številk :
-vsak dan v cestnem prometu na evropskih cestah umre 70 ljudi
-do tega trenutka je bilo v letošnjem letu že 76 smrtnih žrtev v cestnem prometu
-v istem obdobju lani je bilo smrtnih žrtev 73

Poudaril je, da jih ravno te številke obvezujejo z nadaljevanjem aktivnosti pri izboljšanju prometne varnosti, poleg tega pa: "Vse te številke predstavljajo ljudi, za to je to toliko bolj pomembno".

Skupaj z gosti, inšpektorji z drugih držav članic EU si danes izmenjujejo izkušnje in dopolnjuje pri skupnem cilju, to je boljša prometna varnost, je povedal Kapun, ki poziva vse udeležence v prometu, da na spletni strani policije izpolnjijo zahtevo s katero se zavezujejo, da bodo pri svojih najboljših močeg pomagali pri izboljšanju stanja prometne varnosti na evropskh cestah. Namen projekta je tudi dvig prometne kulture z moralno zavezo, da se morija na cestah neha, je še dodal Kapun. 

"Voznikom polagam na srce, da bodo strpni, naj spoštujejo predpise, pazijo na šibkejše udeležence v prometu in se malo zamislijo nad vsakodnevni tveganji v cestnem prometu" je zaključil Kapun.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TTX

Odkrili ste toplo vodo, bravo!

nithdil (nepreverjen)

Mene samo zanijmle zakoj so nej napravle cestninsko postajo z zapornicame v Turnišče glede na tou ka sakše den nekaj zapirajo pa preusmerjajo

bingelj (nepreverjen)

Tak je to, ko daš polpismenim DARS-ovcem in nekdanjim carinikom rumene jopiče in pooblasstila. Policaji pa itak, da škoda izgubljati besede. Vsi naduti in s pooblastili. Naša četica koraka... Vajj kak se čedno držijo na sliki. Eni se še skrivlejo ka se jih nebi vidlo.

Starejše novice