Slika je simbolična.
Gradite ali prenavljate? Cene gradbenega materiala strmo rastejo. Preverili smo, kje tiči razlog za takšno naraščanje cen.

V času koronakrize smo bili priča dvigu cen na vseh področjih. Še vedno je možno opaziti postopno zviševanje cen v trgovinah. Preverili smo, zakaj je prišlo do neverjetnega dviga cen gradbenih materialov.

»V zadnjih mesecih je prišlo do podražitev predvsem na segmentu gradbenih izdelkov, največ zaradi ekstremne rasti cen surovin,« pravijo v trgovini Jager

V M tehniki navajajo, da so podražitve materialov na segmentu gradbeništva zaznane najbolj pri opažnih ploščah, termoizolacijah in metalurgiji.

»Na eni strani gre za povečane stroške prevoza, na drugi strani pa predvsem povečano povpraševanje in s tem pomanjkanje določenih repromaterialov na trgu,« so povedali za uredništvo. 

Gre za globalni trend naraščanja cen

Podražitve so predvsem posledica dveh negativnih trendov, pa ne samo pri nas, ampak tudi v drugih državah.

»To sta enormni dvig cen in pomanjkanje gradbenega materiala ter proizvodov,« za uredništvo razlaga Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije.

»Globalni trend tako naraščanja cen kot pomanjkanja osnovnih gradbenih materialov, proizvodov in surovin se je začel lansko jesen,« dodaja. 

Kaj se je najbolj podražilo? 

Najbolj so se podražili jeklo, armatura, les, bitumenski materiali, polimerni materiali, kot so cevi in kamniti mineralni materiali

Te podražitve bodo vsekakor seveda vplivale oziroma že vplivajo tudi na gospodinjstva.

Razlogov za naraščanje cen je več. 

Industrija je bila podvržena omejitvam, povpraševanje je preseglo ponudbo

Kot pojasnjuje Ficko, je bila industrija, ki proizvaja za gradbeništvo ključne materiale, proizvode in surovine, podvržena omejitvam svojega delovanja.

»Zaloge, ki so jih gradbeni veletrgovci imeli v svojih skladiščih, so ob minimalno moteni gradbeni dejavnosti hitro pošle, novih pa zaradi delno zaustavljene globalne proizvodnje materialov in surovin po vsem svetu, ni bilo,« razlaga. 

Povpraševanje je tako preseglo ponudbo, kar se je odrazilo tako na skoku cen kot tudi na dobavnih rokih.

Za pomanjkanje gradbenega materiala delno krivi tudi veliki infrastrukturni projekti na Kitajskem

Ficko pojasnjuje, da drugi razlog za podražitve tiči na Kitajskem. Ta je s svojimi covid problemi opravila hitreje kot Evropa in Amerika in hitro začela s sanacijo svojega megalomanskega gospodarstva.

»Ogromni, za naše predstave dimenzijsko popolnoma nepredstavljivi infrastrukturni projekti, ki jih že poldrugo desetletje izvajajo Kitajci, so se ponovno zagnali in temu je sledila tudi enormna potrošnja gradbenih materialov,« dodaja Ficko. 

Na podražitve je vplivalo tudi še načrtno zmanjšano črpanja nafte v okviru organizacije OPEC in povečano povpraševanje zaradi ekspanzije investicijskih naložb na ameriških trgih, delno pa tudi na evropskem trgu. 

Svoje je prispevala tudi huda zima v Severni Ameriki, ki je popolnoma zaustavila sečnjo lesa, katerega cene so trenutno najbolj ponorele.

Pa tudi črpanje severnoameriške nafte in dvotedenska blokada Sueškega prekopa zaradi reševanja nasedle ladje.

Na zbornici pričakujejo, da se bodo cene gradbenega materiala in storitev umirile do konca leta.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Don Mentony (nepreverjen)

Ste vi pomanjkanje gradbenih materialov, kaj so zboleli ti materiali za korono in so pomrli ? Proizvodnja, sploh na kitajskem, v indoneziji itd teče ves čas normalno naprej, sicer tudi oblačil in obutve ne bi bilo . Zadnjič kličem na eno od žag za kubik desk, iz 200 € je cena poskočila na 360 €, kaj lesa tudi primanjkuje, drevesa so izginila z obličja Zemlje ali kako ? Cene goriv smo imeli že višje pred korono pa ni bilo zvišanja cen ostalih storitev in reči . TO je načrtno izigravanje kupcev in kot je v navadi cene sploh ne bodo padle, korona krizo se pa izkorišča za načrtno višanje cen . Gledal sem cene novih avtomobilov, od lani so se že itak predragi modeli nižjega srednjega razreda, vsi podražili od 1000 do 3000 € . Itak jim je prodaja nenormalno padla, cene gredo v višave, mislim da so imeli letos v določenem obdobju samo 3 % višjo prodajo kot so jo imeli med največjo korona krizo lani in mi povejte iz česa te avtohiše potem živijo ? Na zalogi skoraj nimajo vozil, če naročiš vozilo je nedoločen čas dobave, a najmanj 6 mesecev za čakat, verjetno več, ker pravijo da tovarne nimajo elektronskih delov za avte in bla bla bla. Višanje cen je itak bil namen umetno ustvarjene krize , enako kot v recesiji tam leta 2008 in potem je to trajalo skoraj 7 let , banda. Butasti pa najbolj tisti ki kljub višanju cen kupujejo predrage materiale in stanovanja, avte itd.

. (nepreverjen)

Pa še slabši so aftoji kot pred 20 leti.

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

Nekdo s kravato (nepreverjen)

Dobrodošli v kapitalizmu.

4t4t4t (nepreverjen)

Vodilne lidje surovin nejso naure. V coroni so opazili ka smo lidje pripravleni čakati na dobavo tudi par mescov če trbej, in je trbelo čakati ker so bilej tovarne zaprejte. S to študijo se zdja idejo fajno lepo igrico z nami bedakami. Čepraf so proizvodnje po cejlon svejti v polnem teku in vse funkcionejra kak pred corono in še bole, so opazili ka je corona dober izgovor za podražijtev. Povečaš rok dobave, povečaš cejno, povejš ka korona krijva. Človik de čako in plačo ker nuca.

Kume se zdij normalno ka dela 40 vr na keden ka ide iz mesca v mesec je zgujbo stik z realnostjo.

Smrkci (nepreverjen)

Glavni krivec za dvik cen sta samo dva in to sta proizvajalec in trgovec ker je to resnica se proizvajalci in trgovci zmanov ne bosta strinjala ampak resnica boli.

Kimko (nepreverjen)

Težko je razmiti,ka si scel napisati. Dvik,pa vejice.

In reply to by Smrkci (nepreverjen)

Gringos Debingos (nepreverjen)

Pismen pa si, vsa čast...

In reply to by Smrkci (nepreverjen)

Don Mentony (nepreverjen)

Čakamo še na 30 odstotno povišanje plač, če gredo cene gor, bi bilo logično da gredo plače gor, da se poveča kupna moč kupca.

Spirit (nepreverjen)

Umetno ustvarjeno, namerne podražitve vse splosnih stroskov. Korono so vsi izkoristili ces podrazilo se zarad korone vse, no vsaj v avstriji drzave ob keroj mokre sanje dobijte edni haha. 😂

. (nepreverjen)

Pametni slo venci pa ne vejo nič drugega napraviti iz lesa kot posekati, razžagajo nam ga pa avstrijci in drugi.

Leonn (nepreverjen)

Ti si pa,Kitajec ali ka?

In reply to by . (nepreverjen)

Starejše novice