Gobarjenje, priljubljen hobi tudi med Pomurci, je te dni v polnem razmahu, vendar ni povsem brez tveganj za vašo denarnico in zdravje. Ste prepričani, da veste, kaj in koliko nabirate?

Če ste te dni zavili v gozdove, ste najbrž opazili, da se gobarska sezona bliža svojemu vrhuncu. Navdušenih gobarjev se kar tare, a pomembno je vedeti, da tudi pri nabiranju gob veljajo določena pravila, ki jih moramo upoštevati, sicer tvegamo precej visoke denarne kazni. 

Te določa Uredba o varstvu samoniklih gob in med drugim veleva, da lahko posameznik v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob. 

Zaradi kršitev tudi ob štiri tisočake

Nabrane gobe morajo imeti razvidne morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto, prepovedana je uporaba pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje, gobe je treba grobo očistiti že na rastišču, prenašati pa jih je dovoljeno le v trdni in zračni embalaži.

Uredba hkrati opredeljuje tudi področje prodaje. Tako posameznik sme prodati le količino gob, ki jo lahko nabere sam ali skupaj z družinskimi člani; v prodajo sme torej le zmnožek dveh kilogramov s številom družinskih članov.

Iznos svežih ali predelanih gob čez državno mejo je prepovedan, medtem ko je iznos gobjih izdelkov dovoljen le na podlagi računa. 

Nadzor nad kršitvami pri nabiranju gob opravljajo predvsem okoljski in gozdarski inšpektorji. Kazen za kršitelje znaša od 250 evrov do 2.500 evrov, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa celo od 400 evrov do 4.000 evrov.

Naletimo lahko na kar dvesto vrst strupenih gob

Sicer pa finančna globa niti ni edina nevarnost, ki nam preti pri nabiranju gob. Predvsem slabo znanje lahko drago plačamo, saj zamenjava strupene gobe z užitno po podatkih spletnega portala Prehrana.si predstavlja kar 95 odstotkov vseh vzrokov za zastrupitev. 

Na območju Slovenije uspeva približno 3000 vrst gob, od tega je okoli 200 strupenih. Učinki ob zaužitju slednjih se lahko močno razlikujejo in segajo vse od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah pa do smrti pri hujših primerih. 

Največ zastrupitev septembra in oktobra

Čeprav do zastrupitev prihaja tudi izven sezone, če ljudje jedo neužitne vložene ali zmrznjene gobe, največ zastrupitev vsako leto zabeležimo prav septembra in oktobra. Strokovnjaki zato te dni znova pozivajo k previdnosti.

Samo število primerov zastrupitev niha iz leta v leto. V Centru za zastrupitve na UKC Ljubljana so letos doslej obravnavali 14 primerov zastrupitev z gobami, lani v celem septembru pa 50, piše STA. 

V splošnem število zastrupitev predvsem po zaslugi ozaveščanja upada, število smrtnih primerov pa se je tako v minulih letih zmanjšalo na nič do en primer na leto. Še pred približno dvema desetletjema je zaradi zastrupitve z zeleno mušnico denimo letno umrlo do deset ljudi.

Kako ukrepati?

V primeru kakršnihkoli težav po zaužitju gob je priporočeno takojšnje posvetovanje z zdravnikom. 

Običajno najprej opazimo slabost, bruhanje in drisko. Prvi simptomi se pri gobah, ki povzročajo le gastrointestinalni sindrom, začnejo kmalu, v roku dveh ur po zaužitju, pri zastrupitvi z zeleno mušnico pa šele po vsaj šestih urah. 

Čakati, da se bodo težave same uredile, je tvegano, saj tako izgubljamo dragocen čas, ki je ključnega pomena pri preprečevanju najhujših učinkov ob morebitni zastrupitvi z zeleno mušnico. 

Za razliko od zastrupitve s strupenimi gobami, ki povzročajo le prebavne motnje in zahtevajo kvečjemu simptomatične ukrepe, ta namreč terja takojšen, specifičen odziv.

Še posebej ogrožene skupine, kot so ljudje s predpisanimi dietami, starejši in otroci do četrtega leta starosti, pa gob pravzaprav sploh naj ne bi uživali, še opozarjajo pri Prehrana.si. 

Komentarji (6)

gobar (ni preverjeno)

Ja, pa dva inšpektorja za cejlo Slovenijo. Verjamem, ka de se njima što izmuzno.

Olosh (ni preverjeno)

Vse kar je potrebno je to, da se upoštevajo ''gozdna'' pravila in navodila :) Čisto preprosto in kazni ni :)

''Nabrane gobe morajo imeti razvidne morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto, prepovedana je uporaba pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje, gobe je treba grobo očistiti že na rastišču, prenašati pa jih je dovoljeno le v trdni in zračni embalaži.''

leon det (ni preverjeno)

Eno pa je tudi če sem lastnik šume in plačujem davek ne pustim,da štoj v mojoj šumi pobera gobe in kostanje

pepič (ni preverjeno)

SI ORganizeras vaško strazo pa nabiraš do nezavesti?

In reply to by leon det (ni preverjeno)

tomo vinkovič (ni preverjeno)

moj koljega tudi ni pustil partizanof da bi se zadrževali v njegovi šumi,, Je rekel, da so ti hudiči zglodali vse skorjo dol z dreves, ki so seveda kasneje posušile..

In reply to by leon det (ni preverjeno)

Prekmurec MB (ni preverjeno)

Zakoj je zbrisano vse umaknite ???

Starejše novice