Foto: Bobo
Aplikacija, katere namen je, da se v primeru okužbe posameznika čim hitreje prekine verigo prenosa okužbe, že deluje in je trenutno v fazi testiranja. Ministrstvo za javno upravo je pokazalo, kako je videti aplikacija in predstavilo njeno uporabo.

V soboto se izteče pogodbeni rok za prilagoditev nemške aplikacije Corona-Warn-App na slovensko verzijo Ostani zdrav. »Imamo že delujočo, prilagojeno aplikacijo, trenutno opravljamo testiranja,« je povedal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak.

Aplikacija Ostani zdrav bo tako do roka oddana na mobilni trgovini Google Play in App Store. Na ministrstvu pričakujejo, da bo aplikacija na voljo za prenos na pametne telefone sredi oziroma v drugi polovici avgusta.

Vir: Twitter profil Vlade Republike Slovenije

Pri aplikaciji ne gre za sledenje uporabniku 

  • Pri aplikaciji Ostani zdrav ne gre za nikakršno sledenje, saj aplikacija nima dostopa do lokacijskih podatkov, torej ne beleži geolokacije.
  • Aplikacija nima dostopa do imenika telefona ali drugih podatkov, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika.
  • Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije Bluetooth.
  • Poleg te kode se beleži še čas trajanja srečanja in oddaljenost med telefonoma, nikoli lokacija srečanja in ime uporabnika.

Podatki se samodejno brišejo po 14 dnevih

Geršak poudarja, da je uporaba prostovoljne aplikacije pomembna in smiselna, ko smo še zdravi. V primeru, da smo okuženi, pa lahko o tem prostovoljno obvestimo ostale uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali. To storimo preko naključnih oddajnih kod, ki ne razkrivajo v nobenem primeru naše identitete.

Aplikacija obveščenih uporabnikov bo na pametnem telefonu izračunala stopnjo tveganja okuženosti uporabnika in ga o tem obvestila.

Kako bo aplikacija izgledala? 

Direktor podjetja RSteam Primož Cigoj je predstavil izgled in delovanje aplikacije.

Aplikacijo si bomo lahko uporabniki prostovoljno prenesli iz App Store in Google Play trgovine. Pozdravno okno nas bo nagovorilo, kako se aplikacija uporablja, povedalo nam več o pogojih uporabe ter predstavilo, kako se aktivira beleženje izpostavljenosti.

Vir: Twitter profil Vlade Republike Slovenije

Kot je povedal Cigoj, so v aplikaciji 3 stopnje tveganja. Zelena označuje nizko tveganje, modra ponazarja nepoznano stanje, ko se še ne pozna znanje tveganja. Rdeča barva pa označuje višje tveganje, torej višjo izpostavitev z okuženimi uporabniki.

Vir: Twitter profil Vlade Republike Slovenije

V primeru, da ste bili okuženi s koronavirosom, boste od epidemiologa prejeli 10-mestno kodo, ki jo lahko prostovoljno vnesete v aplikacijo, če želite prostovoljno obvestiti ostale osebe, s katerimi ste bili v stiku.

Vir: Twitter profil Vlade Republike Slovenije

Aplikacija trenutno deluje izključno v Sloveniji, z drugimi državami ni povezave. Koliko Slovencev pričakujejo, da si bo naložilo aplikacijo, Geršak ni želel oceniti, dodal je: »Pričakujemo, da bodo Slovenci ravnali odgovorno do sebe in do drugih.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lendaučan (nepreverjen)

Kje pa lahko pregledam izvorno kodo in si sam aplikacijo usposobim na telefonu?

Lipa3 (nepreverjen)

Pri Orbani pri nas je ze zadosti butlov ka sledijo puklastomi.(ovcke)

In reply to by lendaučan (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Pri Orbani pri nas je ze zadosti butlov ka sledijo puklastomi.(ovcke)

In reply to by lendaučan (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Ta aplikacija lejko vijdi kak štejč na mojon telelfouni je nede.

Gost715 (nepreverjen)

Jauži Horvatof s spodnjega članka si nede namesto ka njemi sledijo hahhaaaa.

če ge va ra (nepreverjen)

Pravijo prilagoditev nemške aplikacije. Katere ??? Prve ali druge ??? Pred nekaj dnevi so v Nemčiji povedali, da je bila v aplikaciji napaka in je vse skupaj napačno delovalo. Zadeva sploh ni bila uporabna! Desetine milijonov ljudi si jo je naložilo.
In preko medijev je ministrica za zdravje v Nemčiji pozvala ljudi, da si namestijo novo različico.
Kdo pa jamči, da bo naša v prvo delovala sploh pravilno ??????!!!!
In tam se s tem ukvarja Ministrstvo za zdravje. Pri nas pa za javno upravo.
Že po tem se vidi, da so v Sloveniji stvari postavljene na glavo. Drugje po Evropi in svetu imajo ministrstva, ki so pristojna za določene stvari bistveno bolje razdeljena, kot pri nas. Pri nas gre očitno za to, da imajo nekateri ljudje dobro službo in so določeni strankarski pripadniki lahko ministri.

feri11 (nepreverjen)

Laž... Geolokacija bou!

panci (nepreverjen)

Ta je dobre pejneze v zep pospravo z to aplikacijo.Naj ne lazejo glede podatkov .Vsak korak bo nekdo znal kje smo .Hvala naj si to aplikacijo v rit porijnejo

Starejše novice