Ministrstvo za javno upravo je danes na svoji spletni strani objavilo poziv za oddajo ponudbe za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom. Ponudbe bodo zbirali do 12. ure v sredo.

Ministrstvo za zdravje je v dopisu 23. junija naložilo ministrstvu za javno upravo naloge pri vzpostavitvi aplikacije po nemškem modelu v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, navajajo na ministrstvu za javno upravo v tehničnih specifikacijah, ki so jih priložili k pozivu.

Tako ministrstvo naroča izdelavo odjemalske aplikacije za Nacionalni inštitut za javno zdravje in prilagoditev nemškega modela aplikacij, ki so za operacijske sisteme IOS in android objavljene pod odprtokodnim licenčnim modelom. Poleg tega naročajo vzdrževanje aplikacije in mobilne aplikacije. »Naročnik pričakuje pri prilagoditvi aplikacij agilen pristop,« so navedli.

Ne sodijo pa v to javno naročilo varnostni pregledi kode, zaledni sistem, na katerega se bo mobilna aplikacija povezala, enotni kontaktni center ter funkcionalno in varnostno testiranje mobilne aplikacije. Za te aktivnosti oziroma sisteme bo poskrbelo ministrstvo samo.

Rešitve na ministrstvu zahtevajo do začetka avgusta, medtem ko bo sklenjena pogodba s proizvajalcem rešitve veljala do konca leta. Izbrano podjetje bo moralo aplikacijo objaviti v obeh spletnih trgovinah App Store in Google Play.

Izbrali bodo ekonomsko najugodnejšo ponudbo, pri čemer bodo poleg cene upoštevali vsebino ponudbe, ki jo bodo točkovali, in reference podjetja.

Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki predvideva uvedbo omenjene aplikacije za sledenje okužbam z novim koronavirusom, je začel veljati v soboto.

Da bi preprečili širjenje okužb, zakon določa vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje uporabnikov o stikih z okuženimi in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne pa obvezna, kar je sprožilo kritike o nedopustnem nadzoru države nad državljani in grobem posegu v ustavne pravice. Opozicija je zato napovedala ustavno presojo teh določb.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stropez (nepreverjen)

Ka si še nedo zmislile proklejte bumbare ene.

12 (nepreverjen)

Kaj pa ce imas star telefon samo za telefoniranje oziroma ga nimas?Nikjer ne pise da moras imeti telefon

čarni vrag (nepreverjen)

Maske pa ventilatori so več nej važni. Zdaj do pa davali milijone za nekšne brezvezne aplikacije za sledenje.

Pgd (nepreverjen)

Kaj pa če nimaš ne App Store ali pa Google Play????

njiva

Zaj pa že enok henjajte s ten viruso,ka so lidgej že celi zmešani,telci eni pa samo velko reklamo delajo.Več ne vejo ka bi delali pa si tej betege vezmišlavlejo,samo ka bi paniko pa nevolo delali med ljudmi.
Novinari pa mediji pa tak se gor poberejo,pa časi objavljajo.

Mjxok (nepreverjen)

Sto nema pametnoga telefona ga zaj gratis dobij ks de lejko aplikacijo koristo, to do obravnavali v 5 protikoronskon pakete, za brezplacne pametne telefone sakomi drzavljani ka do znali ge smo...

Bob 2 (nepreverjen)

Če maš telofon zdaj se že ve kje si vse se beleži kje hodiš.

In reply to by Mjxok (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

NIKOLI ne namestim teg sranja na moj telefon. Še najmanj pa sedaj, ko vladajo janšisti in desnaki.
Edina možnost, da sprejmem aplikacijo, da mi država podari SAMSUNG S20+ v trajno last.
Aplikacijo namestim in telefon pustim doma v omari.
Janšistom ne verjamem niti za milimeter.

Starejše novice