Motoristi so minuli konec tedna preživeli v snegu na nadmorski višini več kot 1100 metrov in nočnih temperaturah pod minus deset stopinj Celzija.

Minuli konec tedna je na domačiji Pr Cenc v Paki nad Vitanjem potekalo že tradicionalno Mamutovanje, zimsko motoristično srečanje.

Mamuti so se letos zbrali po dvoletnem premoru, saj je leta 2021 in 2022 v februarju zaradi covida veljala prepoved zborovanj. 

Najzahtevnejša pot na Mamutovanje doslej

Čeprav je letošnja zima kar skopa s snegom, ga na nadmorski višini 1150 metrov, kjer poteka srečanje, ne manjka.

Cestne službe očistijo le glavno cesto, zadnjih sedem kilometrov poti pa je neočiščenih. Zaradi vmesne otoplitve in nizkih temperatur, ki so sledile minuli teden, je pot, ki vodi do prizorišča srečanja, letos bila povsem zaledenela.

Organizatorji zato pravijo, da tako zahtevne ceste, kot je letos, še ni bilo.

Leta 2020 na poti do mamutplaca sploh ni bilo snega, tja smo se brez težav pripeljali tudi s cestnimi gumami.

Letošnja pot je bila zaradi pomrznjene ceste izjemno zahtevna in je bila brez posebnih pripomočkov, kot so denimo verige, snežne nogavice ali žebljički za v pnevmatike, praktično neprevozna.

Bilo je tako poledenelo, da so si nekateri morali nadeti celo dereze na čevlje.

Tiste, ki jim ni uspelo prilezti do prizorišča z motorjem, so organizatorji prepeljali s terenskim vozilom in prikolico za prevoz motorjev.

Med parkiranimi motorji na prizorišču je mogoče videti najrazličnejše dvokolesnike, vse od velikih potovalnih motorjev, do športnih in naked motorjev, pa tudi legendarnih Tomosovih mopedov.

Ti so zaradi svoje majhne teže in okretnosti še posebej priljubljeni predvsem med obiskovalci, ki pridejo iz bližnjih krajev.

Druženje ob tabornem ognju in spanje v šotorih

Udeleženci srečanja na prizorišču odstranijo sneg in zakurijo taborni ogenj, ob katerem se družijo in kuhajo. V bližini postavijo šotore, kjer prenočijo.

Spanje pri temperaturah, ki so se letos spustile tudi pod minus deset stopinj Celzija, zahteva tudi zimsko spalno vrečo, ki omgoča varno spanje pri tako nizkih temperaturah.

Kljub temu pa taborjenje v takih razmerah prinaša tudi številne druge nevšečnosti, kot je denimo zamrzovanje pitne vode.

Sobotno popoldne je rezervirano za družabne igre in kuhanje golaža, ki ga nato pojejo za večerjo.

Od najdlje je pripotoval Giuseppe s Sicilije

Mamutovanje vsako leto privabi ne le bližnjih motoristov, temveč tudi motoriste iz vse Slovenije, pa tudi tujine. Tako sta se letos druženja udeležila motorista iz Koprivnice na Hrvaškem, najdlje pa je pripotoval Giuseppe s Sicilije.

A ta nikakor ni podrl rekorda izpred nekaj let, ko se je na Mamutovanje pripeljala trojica motoristov iz Anglije.

Nemško srečanje je številčnejše, a manj zahtevno

Organizatorji so navdih za Mamutovanje dobili po znamenitem zimskem motorističnem srečanju Elefantentreffen v Nemčiji. Tega se vsako leto udeleži na tisoče motoristov iz vse Evrope, pa tudi Azije.

Med mamuti je tudi več takšnih motoristov, ki redno obiskujejo nemške slone, a kot pravijo, je Mamutovanje veliko zahtevnejša preizkušnja zaradi bistveno težjega dostopa in razmer za taborjenje. 

Starejše novice