Foto: Bobo
Epidemična slika se v Sloveniji slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel.

Kot je pojasnil Mario Fafangel, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. »To ni dobra novica,« je jasen.

Stanje v bolnišnicah je za zdaj še stabilno, a se bo število covidnih bolnikov po njegovih besedah kmalu začelo povečevati.

Trenutno se še vedno nahajamo v prvi fazi epidemije, ko večina covidnih ukrepov temelji na priporočilih. Še imamo možnost, da preprečimo prehod v drugo fazo, kjer posvetovalna skupina predlaga nekatere nujne ukrepe, je pojasnil.

»Še vedno gremo lahko z relativno blagim pristopom skozi to jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Če pa se bomo delali, da problema ni in mižali in se naenkrat zbudili v drugi fazi epidemije z obvezami, bodo ljudje upravičeno jezni,« je poudaril. Ob tem je priporočil nošnjo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

Poziv za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom

Kot enega izmed poglavitnih ukrepov je izpostavil cepljenje proti covidu-19 - tako osnovno cepljenje, za starejše od 60 let pa je priporočen tudi prejem drugega poživitvenega odmerka.

Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

»Nikakor ne gre čakati na novo cepivo«

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je v sredo napovedal okrepljeno promocijo cepljenja proti covidu-19.

Ta se bo po njegovih besedah začela, ko bo v Slovenijo prišlo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron.

Evropska agencija za zdravila je cepivo odobrila v ponedeljek, Ostrc pa pravi, da bodo prvi odmerki tega cepiva v Sloveniji v roku štirih tednov. V Sloveniji je sicer od tega tedna za cepljenje na voljo Pfizerjevo cepivo, ki deluje proti prvotni različici koronavirusa in različic omikron BA.1.

»Nikakor ne gre čakati na novo cepivo,« je dejal. Cepivo, ki ščiti proti koronavirusni različici omikron, je že na voljo za poživitveno cepljenje, je poudaril. Ob tem je dodal, da težji potek covid-19 preprečujejo tudi cepiva, razvita proti prvotni različici koronavirusa.

Na torkovem sestanku posvetovalne skupine Nacionalnega inštituta za javno zdravje so po njegovih besedah opozorili na implementacijo priporočil, ki so jih v skupini že pripravili in predstavili. Opozorili so tudi na omenjen velik pomen visoke precepljenosti proti covidu-19 starejših od 60 let.

Komentarji (6)

IVO (ni preverjeno)

Ta je kosmat kot prejšni nepriljubljen Predlagam da se naj cepi v glavo če se hoče v naši okolici je preveč takih ki so NAJEBALI od cepiva.

glupp (ni preverjeno)

tej je še pacient, ne ve, ka bi rad, malo bi, malo nebi

In reply to by IVO (ni preverjeno)

čkalja (ni preverjeno)

Takoj v arest z njim. Ali pa naj začne brati ugotovitve iz celega sveta. Najobširnejša študija dosedaj je bila opravljena v Izraelu in pravi, da imunski sistem necepljenih za 27 x prekaša imunski sistem 2x (ali več) cepljenih !! Haloo?

Bruhamm (ni preverjeno)

Ljudje začnite več ednouk z ovadbami zoper vseh teh šteri pravijo "da samo opravljam svoje delo"! Dovolj je totih umsko retardiranih,nehumanih psihopatov!
Zaj je čas da plačajo iz lastnih žepov!!!

In reply to by čkalja (ni preverjeno)

Jovži (ni preverjeno)

Ha~ha najobširnejša študija opravljena v IZRAJELU no ja kje pa si to zasledil ali ima spet odprto ordinacijo doktor facebuk

In reply to by čkalja (ni preverjeno)

kaplanJozek (ni preverjeno)

aleluja ste prizadeti eni pa isti komentare dajete…

Starejše novice