Slika je simbolična (foto: Bobo).
Danes obeležujemo evropski dan številke 112.

»Gre za dan, ki je namenjen ozaveščanju o enotni evropski številki za klic v sili in priznavanju dela vseh, ki prispevajo k reševanju življenj,« so ob tem sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Med njimi so tudi zdravniki konzultanti v Dispečerski službi zdravstva. Njihova vloga je usmerjena v ocenjevanje in izboljševanje intervencij in nujne oskrbe bolnikov. Zdravniki konzultanti so vključeni tudi v izobraževalne procese, sodelujejo z drugimi strokami pri pripravi smernic in navodil ter se vključujejo v obravnavo izrednih oziroma posebnih dogodkov, kot so večje nesreče in epidemije.

Izvajajo pa tudi evalvacije intervencij. Namen teh je, da zdravstveni dispečer takoj po izvedeni intervenciji prejme povratno informacijo glede ustreznosti izvedene intervencije. Poznajo pa tudi redne evalvacije, ki so nekakšen splošni letni pregled uspešnosti in kakovosti vodenja intervencij za vsakega posameznega zdravstvenega dispečerja in spremljanje kakovosti dela na ravni celotne službe.

Slovenija je bila prva

Na številko 112 je sicer mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav pa tudi drugod po svetu.

Letos mineva 33 let, odkar je leta 1991 ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112 in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Določilo se je delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112, kar je pomenilo, da morajo biti klici brezplačni, s fiksnih in mobilnih telefonov in telefonskih govorilnic. Na tej številki mora biti ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev in drugih enot za zaščito, reševanje in pomoč ter policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Zagotovljen pa mora biti tudi prikaz, kje se kličoča oseba nahaja.

Slovenija je bila prva, ki je omogočila besedilni klic na 112 za gluhe in naglušne prek aplikacije WAP112, prvi pa smo bili tudi pri vzpostavitvi sistema za sprejem samodejnih klicev v sili 112 iz vozil – eCall.

Starejše novice