Skoraj 20 tisoč zadovoljnim uporabnikom na voljo že več kot 300 vozil na več kot 120 lokacijah po Sloveniji.

Pred natanko petimi leti je Slovenija med prvimi v Evropi dobila sistem souporabe 100-odstotnih električnih vozil Avant2Go. Prednosti tega načina mobilnosti – med drugim preprosta možnost 24/7 izposoje odličnih in všečnih električnih vozil preko uporabniku prijazne aplikacije, prihranki zaradi plačila le ob uporabi, vključenost vseh stroškov, kot so registracija, zavarovanje, vinjeta, električna energija, skrb za vozila in tako dalje.

Storitve so doslej pritegnile tako posameznike kot tudi podjetja, občine in ministrstva. V sistem se je registriralo že blizu 20.000 uporabnikov, na voljo pa je že več kot 300 vozil, dosegljivih na več kot 120 prevzemno-vračilnih lokacijah.      

Začetki v Ljubljani, sledili so Maribor, Kranj, Murska Sobota, Letališče Ljubljana, Dubrovnik …

Idejo o vpeljavi sistema souporabe na slovenskih tleh je pred skoraj desetletjem začelo razvijati slovensko podjetje Avant car, takrat že uveljavljen ponudnik mobilnosti na področjih upravljanja voznih parkov podjetij in kratkoročnih najemov vozil.

Kljub temu, da v Evropi velja okvirno pravilo vsaj 1 milijona prebivalcev za vzpostavitev tovrstnih sistemov, so pri Avant car-u z analizo trga, potreb in vedenja uporabnikov prišli do ugotovitve, da je ob ustreznem poslovnem modelu in kombinaciji različnih storitev mobilnosti souporabo vozil smiselno vpeljati tudi v mestih z znatno manjšim številom prebivalcev.

Pilotno so projekt leta 2016 zagnali v Ljubljani, takrat Zeleni prestolnici Evrope, ki so ji kmalu sledili še Maribor, Kranj, Murska Sobota, Letališče Ljubljana – letos pa se storitev širi še v Novo mesto. Sistem Avant2Go pa je že na voljo tudi na Hrvaškem, v Zagrebu in Dubrovniku.  

Prihranki za uporabnike tudi več sto evrov mesečno

Avant2Go so uporabniki izbrali, ker je preprost za uporabo ter zaradi prihrankov pri stroških mobilnosti - povprečen mesečni strošek lastništva vozila namreč presega 500 evrov, pri čemer se takšno vozilo uporablja manj kot 10 odstotkov razpoložljivega časa.

Tudi zadnja raziskava o zadovoljstvu uporabnikov, ki jo je podjetje opravilo maja letos, kaže, da je več kot 90 odstotkov uporabnikov s storitvijo zelo zadovoljnih, kar pomeni, da so ljudje sprejeli in prepoznali prednosti novih modelov mobilnosti. Med drugim uporabniki navajajo, da so zaradi storitve souporabe in prihrankov prodali drugo vozilo v gospodinjstvu, nekateri celo prvo. Večina jih zaradi tega več uporablja tudi ostale načine mobilnosti, denimo javni prevoz, kolesarjenje in hojo.

Koristnost uvedbe souporabe v slovensko okolje pa je pritrdila tudi stroka, saj je Ljubljana lani na mednarodnem natečaju osvojila drugo mesto med najboljšimi car sharing mesti do 750.000 prebivalcev.

Avant2Go že vključuje vozila z daljšim dosegom, možnost dnevnega najema vozila in druge storitve

Prvih pet let delovanja ni bilo namenjenih zgolj utrjevanju in širjenju storitve v nova mesta in na frekventne lokacije, temveč tudi spoznavanju individualnih potreb uporabnikov. Na tej osnovi je lahko Avant2Go car sharing sistem, ki vključuje raznovrstna električna vozila Renault Zoe, BMW i3, Smart ED in VW e-Golf, dosegel še boljšo uporabnost, denimo z uvedbo navzgor omejene dnevne cene najema, oziroma ”cenovne kapice”, ki uporabniku omogoča, da želeno vozilo uporablja tudi dlje kot za dnevne ali vikend izlete po Sloveniji.

To gre z vsakim letom lažje, saj ekipa Avant2Go, ki je uporabnikom na voljo 24/7, v sistem redno vključuje vozila z daljšim dosegom. Sedaj imajo nekatera Avant2Go vozila doseg z enim polnjenjem po WLTP normi že blizu 400 kilometrov, kar zadošča za udobno poslovno ali zasebno pot po Sloveniji.

Snovalci storitve so v sistem Avant2Go med drugim vključili tudi možnost preproste rezervacije širokega nabora različnih vozil za daljše potrebe, med koronskim časom pa s ciljem minimalnega potrebnega kontakta pilotno vpeljali tudi možnost dostave dobrin na dom.

Prihodnost bo še bolj električna, povezana in souporabniška

Glede na razvoj električne mobilnosti, okoljska prizadevanja Evrope in sveta ter čedalje večjo ozaveščenost ljudi o strošku mobilnosti in bremenu lastništva, analitiki v naslednjih letih napovedujejo še večji delež električnih vozil in rast poslovnih modelov mobilnosti kot storitve (MaaS), kamor med drugim spada tudi car sharing.

Cilj Avant2Go za prihajajoče obdobje je okrepiti prisotnost na slovenskih tleh, še razširiti portfelj storitev in funkcionalnosti znotraj sistema Avant2Go ter s souporabo povezati mesta in infrastrukturo. Obenem bodo nadaljevali tudi z večanjem prisotnosti v tujini. 

Starejše novice