Predstavljamo zglede posameznikov, ki puščajo svoj pečat pri zasledovanju ciljev, da Evropa postane prva podnebno nevtralna celina do leta 2050.

Zeleni prehod in trajnost sta temeljna načrta za okrevanje in tudi skladna z zavezo Evropske unije, da do leta 2050 vzpostavimo gospodarstvo in družbo z ničelnimi neto emisijami. Tako bo Evropa postala prva podnebno nevtralna celina.

Ključno vlogo za izpolnitev ciljev pa moramo odigrati vsi skupaj kot posamezniki in tudi z lastnimi zgledi prispevati k ohranitvi našega okolja.

Ljubitelj bencinskih hlapov, ki je 'prešaltal' na elektriko

Na zadnji dan leta 2019 je bilo v Sloveniji registriranih nekaj več kot 1,1 milijona osebnih avtomobilov. Od tega je bilo le slabih dva tisoč avtomobilov na električni pogon.

Povedano slikoviteje: med tisoč osebnimi avtomobili je bilo v letu 2019 le 1,7 avtomobila na električni pogon.

To statistiko skuša izboljšati tudi Robert Režonja, lastnik podjetja Avto Režonja, ki je pred nekaj meseci avtomobil na fosilna goriva zamenjal za električno vozilo. 

Študent, ki si deli avtomobil z drugimi in redno uporablja javni transport

Vsak dan se v Ljubljano vozi na tisoče ljudi, od delavcev, do študentov iz celotne Slovenije. Zaradi tega je na cestah na tisoče vozil, a mnogi, si delijo vozila z drugimi ali uporabljajo javni transport. To pomembno vpliva na prometno obremenjenost in okolje.

Niko Hari je študent novinarstva iz Prekmurja, ki je lasten prevoz hitro zamenjal za priljubljeno metodo za koordinacijo prevozov - spletno stran Prevoz.org, redno pa uporablja tudi javni transport in s tem pripomore k čistejšemu okolju in bolj zeleni Evropi.

Novopečena podjetnica, ki prisega na lokalne produkte 

Sara Sukič je pred kratkim odprla trgovino v središču Murske Sobote, ki stavi na lokalne proizvode brez plastične embalaže. Pomemben vidik pri lokalnih produktih je zagotovo tudi dejstvo, da prihaja do manjšega ogljičnega odtisa. 

Transportna pot od polja do našega krožnika je zagotovo bistveno krajša, kot če v trgovini kupimo izdelek, ki so ga k nam pripeljali z drugega konca sveta.
 

Nastanek filmov je organizirala Informacijska točka Europe Direct Pomurje skupaj z mrežo spletnih medijev www.sobotainfo.com, www.mariborinfo.com, www.ptujinfo.com in www.ljubljanainfo.com.

Starejše novice