*Fotografija je simbolična
Center za medicinsko mikrobiologijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano zadnje dni obdela skoraj dvakrat več testov kot prejšnji teden. Jeseni novo povečanje, zato novi sodelavci in nova oprema.

Na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, eni redkih nacionalnih ustanov s sedežem v Mariboru, so od začetka epidemije obdelali že skoraj 80.000 vzorcev, torej skoraj polovicov vseh odvzetih brisov v državi.

»Zadnje čase opažamo, da se število vzorcev za diagnostiko covida znova povečuje,« pravi vodja oddelka za medicinsko mikrobiologijo Maribor Andrej Golle.

Statistika obdelanih vzorcev na Centru za medicinsko mikrobiologijo:

  • Prvi teden septembra: povprečno 588 vzorcev na dan.
  • Drugi teden septembra: povprečno 1033 vzorcev na dan.

Skupno 47 odstotkov vseh vzorcev v državi.

Tudi dvojno število testov pregledajo v enem dnevu

Kljub temu da se je število vzorcev skoraj podvojilo, še vedno uspejo pravočasno obdelati rezultate. 

»Večina naših izvidov je dosegljiva znotraj 24 ur. Ne moremo pa izključiti delnega podaljšanja v primeru, če bi število vzorcev preseglo kapacitete naših aparatur ali osebja,« opozarja Golle.

Dodatne zaposlitve in nove aparature

Podobnega pomanjkanja opreme in drugih materialov, kot v prvem valu epidemije, zdaj ne zaznavajo. V prihodnjih tednih tako pričakujejo dodatne aparature, ki so jih že naročili. Zaposlili so tudi dodatne mikrobiologe in zdaj teste preglejujejo v dveh izmenah.

»Magistri mikrobiologije, ki jih mi sprejemamo, so zelo dobro izobraženi in jih lahko zelo hitro vključimo v naše vsakodnevno delo,« nove sodelavce pohvali vodja oddelka za medicinsko mikrobiologijo Maribor.

Priprave na dodatno povečanje dela jeseni, pomagali bi molekularni testi

Ob večjem povečanju vzorcev sicer prednostno obravnavajo tiste iz bolnišnic, sledijo pa odvzeti brisi iz vstopnih točk.

»Jeseni pričakujemo povečano število vzorcev, ker se bodo okužbam s covidom pridružile še druge respiratorne okužbe, ki jih na osnovi same klinične slike ne moremo jasno ločiti od covida in v takih primerih bo potrebno testiranje,« pravi Golle in dodaja, da nočnih izmen za zdaj ne načrtujejo.

Če bi jim uspelo pridobiti dovolj hitrih molekularnih testov, bi lahko najnujnejše primere odkrivali tudi s stalno pripravljenostjo.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dwarves (nepreverjen)

dobil sem drisko
zaradi hormonov

slvkos (nepreverjen)

ne vem kdo je nor, po eni strani omejitve takšne in drugačne po drugi strani pa turistični boni in zastonj prevoz upokojence po vsej Sloveniji neomejeno kolikokrat

Vipko
Truplo

Kaj ima veze, če je prevoz brezplačen? Tako plačljiv, kakor omenjeni sta podvržena ukrepom! Tudi zastonj boni (namen je zagon turizma, mogoče je kdo od tvojih zaposlen v tej branži?) oz. plačljiva turistična namestitev sta glede urepov... na enakem! Tako, da izgleda, da nekaj pišeš, ker enostavno moraš pisati!!!
Tam smo, kjer smo zaradi velike ignorance ukrepov... pa se naj gre za upokojence, delavce... še posebej pa to velja za mlajše. In še pozivi, da so ukrepi teror? Nekateri niste resni! Če še ne veste: bo za vas tudi teror, ker nas je Velika Britanija umaknila s seznama varnih držav. Torej... od sobote, če želi kdo videti v živo Arsenal, United... bo naprej štirinajst dni v karanteni. Ja, tako se razvijajo stvari! In še druga zadeva, v katero ste se toliko spotikali aprila: Ustavno sodišče je presodilo, da je bil ukrep prepovedi gibanja izven občine svojega prebivališča v skladu z Ustavo!

In reply to by slvkos (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Be be ha ha ha.. 🐑🐑🐑

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

To ti je izgleda intelektualni najvišji nivo komuniciranja? Na ravni ovac, he, he...

In reply to by Slom (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Be be ha ha ha 🐑🐑🐑🐑😂😂😂 Take rabijo, ovčka inteligentna!

In reply to by Truplo

Slom (nepreverjen)

Dijaki in študentje!! Boste dovolili ta teror nad vami????

Gost lipa (nepreverjen)

Igra se počasi zaključuje, prec koncem je najbolj vroče

dejko123 (nepreverjen)

Novi laboratoriji, nova oprema, ogromno število testov..... zaradi virusa, keri je najmenje smrtnonosen od vseh dosedanjih virusov ki so na doleteli. Še pred par tedni nazaj so cvilili Kacin pa Beovička pa podobni ka de katatsrofa v našon zdravstvenon sistemi, zato ka mi nejsmo fizično zmožni napraviti več kak 1200 testov dnevno. Zdaj pa na ednouk 4000 testov dnevno. Enin pa milijoni v že kaplejo. Tistin ka odavlejo teset, tisti ka brise jemlejo in preverjajo brise dobijo dodatke za to delo, vsi doktori dobivlejo razne kovid dodatke, Beovička pa Kacin zaslužita na mesec ogromno dodatnoga denarja.... in te se sptitavlete zakoj takšno napihovnaj in zakoj de to sranje še dugo trajalo. Samo denar in nič drugoga je nej v igri. Če bi tej virus, keroga sicer ne zanikan, biu resno tak nevaren bi nej pri sakšon ukrepi bilo neštetzo izjem. Sakši ukrep ma telko nesmislov in telko lukenj, ka če si malo pameten in se znajdeš ti sploj nič nej trbej upoštevati.

Slom (nepreverjen)

Pa bolnice dobivajo ogromne vsote za te teste. Bole se njin splača par testov napravite, kak en život rešiti.

In reply to by dejko123 (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

Smili se mi danasnja mladina ko se z raznimi ukrepi , za katere je tezko najti dober razlog da pomagajo, unicuje njihova bodocnost. Ter kvaliteta zivljenja. Po tem casu se ze ve kako usoden je ta virus, noben medij ne analizira kaj se dogaja na svedskem, kjer imajo minimalne ukrepe, in dobro zdravstvo, naprej pa se nosi drzave z poraznim zdravstvenim sistemom, ce ze hocemo da ne bodo umirali starostniki po domovih pa bi lahko kaj naredili v tej smeri, ne pa da zdaj modrujejo kaj vse ne stima, kje so vse tiste generacije ki so se v teh letih izsolale samo na medicinski soli v rakicanu? Enostavno niso dobili sluzb, se z zakljucno prakso je bilo tezko, kake normative imamo za stevilo medicinskih sester po oddelkih,minimalne, v osnovi mi gre res na zivce to sprenevedanje da ni delavcev

Starejše novice