Slika je simbolična.
Zagovornik ugotovil diskriminacijo v podjetju, ki je zaposlenim izplačevalo nagrado na podlagi prisotnosti.

Zagovornik načela enakosti je o merilih za dodelitev nagrad, stimulacij in dodatkov, ki jih je trgovsko podjetje izplačevalo zaposlenim, ugotovil, da so bila diskriminatorna.

Višina teh dodatkov je temeljila na prisotnosti na delovnem mestu, kar je lahko povzročilo, da so bili pri teh prejemkih prikrajšani ljudje z osebnimi okoliščinami.

Zagovornik je po prejetju dveh anonimnih prijav diskriminacije v trgovskem podjetju preveril, ali je to različne dodatke k plači izplačalo skladno z zakonom o varstvu pred diskriminacijo.

Diskriminacija je po tem zakonu vsako neupravičeno neenako obravnavanje osebe na podlagi njenih osebnih okoliščin v primerjavi z drugimi, ki so v primerljivem položaju, a teh osebnih okoliščin nimajo.

Zagovornik je potrdil očitek prijaviteljev, da je podjetje pri izplačilu nagrade iz poslovne uspešnosti družbe oziroma letne premije, kot je nagrado imenovalo samo, delovalo diskriminatorno.

Določilo je, da bodo celoten znesek nagrade prejeli samo zaposleni, ki med letom, za katerega se je izplačala, niso bili odsotni z dela.

S tem je vodstvo podjetja povzročilo, da so nižji znesek prejeli tisti, ki so bili med letom odsotni z dela zaradi osebnih okoliščin zdravstvenega stanja, nosečnosti in starševstva oziroma skrbi za družinske člane.

Ti zaposleni so merilo stalne prisotnosti na delovnem mestu dosegli težje kot njihovi sodelavci, ki so imeli srečo, da med letom niso zboleli ali jim ni bilo treba z dela zaradi nosečnosti in drugih neodložljivih družinskih obveznosti.

Merilo prisotnosti na delovnem mestu je podjetje upoštevalo tudi pri dodelitvi mesečne stimulacije za uspešno poslovanje. Te zaposleni niso prejeli, če so bili v določenem mesecu z dela odsotni več kot pol meseca. Zagovornik je tudi glede te prakse odločil, da je diskriminatorna.

Enako odločitev je zagovornik sprejel tudi glede dodatka za delo v času epidemije covida-19, ki ga je podjetje izplačalo samo tistim, ki so bili med epidemijo z dela odsotni manj kot 20 odstotkov delovnega časa ali so imeli manj kot 30 dni bolniške odsotnosti.

Kot je znano, je zagovornik diskriminacijo pri nagradah iz poslovne uspešnosti podjetij ugotovil že večkrat.

V enem izmed primerov je upravno sodišče v celoti sledilo argumentaciji zagovornika, vrhovno sodišče pa je argumentacijo potrdilo posredno, ko v taistem primeru ni dovolilo revizije.

Komentarji (38)

Enmali (ni preverjeno)

ISTO SE JE DOGAJALO V DOMU STAREJSIH RAKICAN - preverite!!!!

Bruhamm (ni preverjeno)

Fer,fer, Hofer 💩

In reply to by Enmali (ni preverjeno)

Gees (ni preverjeno)

Aasae, tak da je nagrada za trud lejko isto velka za tistoga ka se vlaci po bolniskih pa dela mogoce vse skup 1 mesec na leto kak od tistoga ka zaradi toga mora dosti vec delat. Dober stimulans, to je message delavcom da je bokse biti doma kak pa svicati na delovnem mestu , nej cudno da tak firme tezko dobijo delavce.

tutu (ni preverjeno)

Na drugi strani pa biti prisoten na delovnon ne pomeni avtomatsko ka tudi švicaš pri deli... To je tudi trbej dodati... Isto je nej lejko priti v službo, ge te delodajelec spoštuva in ceni. Vseposedi sta dvej strani medalje. Pa brez ka bi koga ščito. Gejo delavci, šteri (kak že praviš) stvari izkoriščajo in delodajalci...

Sicer pa, tej premije so itak bole tak. Tisti na visikih položajaj si jih razdelijo, delavci na minimalcaj, brez šterih tej dobrih poslovnih rezultatov isto nebi bilo, pa dobijo drobtinice. Ampak navaden delavec valda nemre davati anonimnih prijav, ker nema dokazov...

In reply to by Gees (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Tudi na delovnem mestu marsikomu švicajo le noge. Švic ni merilo za uspešno opravljanje dela.

In reply to by Gees (ni preverjeno)

Bruhamm (ni preverjeno)

Težko dobijo ker niti neščejo delati za take sužnjelastniške izkoriščevalce kot so tale Lidl pa hofer.Tujci izkoriščevalci delavcev, Raus!

In reply to by Gees (ni preverjeno)

Landini

Zakaj bi morali dobiti vsi isto nagrado??? Nehajte s temi socialisticnimi sranji.

Enmali (ni preverjeno)

Ja te p naj nišče ne dobi pa de tude vrede! Mene OSEBNO se zgodilo ka so mi za par dni bolniške odbile neven kelko evrov krej. To je ze dugo nazaj in tocno cifre podrobno neven. Za tiste ka so pa po mesce pa tak na bolniske pa vsake mesec en teden - za tiste pa ja, se strinjan ka si ne zasluzijo. Pa tu mislen tej ka si pac malo zmislijo ker se jin ne da delate, nej tiste kere majo resna obolenja. Vglavnon no beda od bede.

In reply to by Landini

Xoxo (ni preverjeno)

Edino pravilno!! Tisti ki se vlaci pol casa po bolniski, nima kaj dobiti!!!

In reply to by Landini

Pooik (ni preverjeno)

Ce je bilo vnaprej napovedano, ni nobena diskriminaciha. Vsi so bili seznanjeni s pravili igre.

Bruhamm (ni preverjeno)

Ne primerjati igre z delom,kreten SAJAVI !

In reply to by Pooik (ni preverjeno)

viličaar (ni preverjeno)

kje pa?

lukčev mesec (ni preverjeno)

Napišite ime podjetja !!!

gru (ni preverjeno)

Menim, da je to diskriminatorno. Ni isto, biti odsoten zaradi bolezni, ali pa zaradi lenobe. In sedaj so oboji enako obravnavani. Delodajalec rabi pač zdravega človeka, kar potrjuje izplačilo različno visokih nagrad. Ja, ni dobro biti bolan v kapitalistični družbi.

realnooo (ni preverjeno)

NAPISITE IME PODJETA ALI PA NE NAKLADAJTE!!!
PAU STVARI ITAK NAPISETE KAK VAN SOBOTAINFO PASE, VSE ZA KLIKE...

NAPISITE IME PIDJETJA ALI PA VTIHNITE

Prekmurec 67 (ni preverjeno)

Koliko kdor dela,toliko naj dobi.
Vsak ki razmišlja pošteno se tega zaveda.

Ravno_obratno (ni preverjeno)

Kaj se čudite? Na ogromno privat firmah imajo delavci kot osnovo minimalno plačo, vse kar je več pa je stimulacija...katero pa ti takoj odtegnejo, in to v celoti če koristis ze samo en dan bolniške. S tem želijo delavce prisiliti da za bolezen ki ne traja glih več kot en teden kotistijo dopust. Potrebno bo narediti enake zakone za vse predvsem pa ukiniti kolektivne pogodbe in podobna sranja.

USD (ni preverjeno)

Ka cvilite, vej pa v ROTO je to ze lejta ustaljena praksa pa se nisce ne buni. Lani so pavlinjeki odbijali nagrade celo tistin ka so nej cepleni, neglede ce so niti en den nej falili.

Xoxo (ni preverjeno)

Ne zmislavli si pa ne lazi!!! Ker tan delanpa znan ka je tou nej istina glede ceplenja. Ce ti kaj na Rotoje ne pase pa ide!!
Se pa popolnoma strinjam ka kdo ke pol caka na bolniski, nima kaj dobiti na koncu leta in pika!

In reply to by USD (ni preverjeno)

USD (ni preverjeno)

Ne laži. Če bi tan delo bi biu lani na novoletnon zaključki in bi znao ka se je tan dogajalo. Tudi glede neizplačila letnih nagrad neceplenin.

In reply to by Xoxo (ni preverjeno)

Xyc (ni preverjeno)

Se inouk ti povem, ne lazi!!! Delan v komerciali, laz ima kratke noge. Zakoj si se tan ce je tak hudo????

In reply to by USD (ni preverjeno)

Fujd (ni preverjeno)

Vepa socijalo dobivamo nej plačo
Da bi bar sto te kapitaliste zacal streljati

fgj (ni preverjeno)

čisto prav zakoj bi nešeč dobo enako če je doma uživo na sonci eden pa namesto njega delo. nika nebi smel dobiti!! zakoj sploj bolniška če delaš v trgovni ?!?!?!? ge delan v avstriji pa zadnjih 10 let en den bolniške nejsan mel. to samo v sloveniji manjake podpirajo z temi bolniškami MARŠ SE DELAT SPRAVI KERI SE BUNI KA NEJ DOBO. ČE BI BIJLA MOJA TRGOVINA BI SAMO PRAVO FALA PA ADIJO NE NUCAN TE VEČ

Xyzj (ni preverjeno)

Bravo bravo bravo!! Vsake drugi je gnes den ze na bolniski. Doktori pa talajo kak tople zemljice.
In te ti je naj nagrada ka isto dobis kak tvoj sodeavec ka je priden in brez bolniske?? Malo morgen. Tou ite pa deajte v avstrije!

In reply to by fgj (ni preverjeno)

Bruhamm (ni preverjeno)

fgj, vidiš in iz toga razloga taki kot ti nikoli nedete mejli trgovine.

In reply to by fgj (ni preverjeno)

Gasilec Samo👩‍🚒 (ni preverjeno)

V javni upravi dodatek za delovno dobo (3,3%) samo za dneve prisotnosti na delu, delovna uspešnost enako.
Meni se to zdi logično, pošteno in niti najmanj diskriminatorno.

Lol789 (ni preverjeno)

Vejpa to je Spar

Dr. (ni preverjeno)

100% prisotnost 100% nagrada
10% prisotnost 10% nagrada
0% prisotnost, 0% nagrada za uspešnost.
Zakonito in pravično.

Arcont (ni preverjeno)

To je stalna praksa tudi na Arcontu.

Arcont (ni preverjeno)

Najprej si prikrajšan za mesečno stimulacijo, če slučajno koristiš bolniško... zaradi te iste bolniške ne dobiš polletne "nagrade" za prisotnost.. in kot pika na i, te še enkrat kaznujejo s tem, da ne dobiš nagrade iz letne uspešnosti - razlog je seveda vedno isti - tista ista bolniška zaradi katere si bil že 2x "kregani".. FER??? Itak.... ker ostalih 11 mesecev, ko si prisoten - NE, to pa ni nič vredno.

In reply to by Arcont (ni preverjeno)

Ykykksks (ni preverjeno)

Arcont isto. Izkoriščanje.

arco (ni preverjeno)

ka nemate sindikata ali van samo krumpše rihta??

In reply to by Ykykksks (ni preverjeno)

Stanko Kodric (ni preverjeno)

Joj, tak način nagrajevanja, včasih smo temu rekli stimulacija, je v navadi že desetletja, pa ni bilo problemov.
Sicer se mi pa zdi normalno da dobi več tisti, ki je bil manj odsoten z dela .
Osebna okoliščina je lahko namreč tudi bolniška. Nekateri so lahko tako odsotni celo leto, pa pričakujejo polno nagrado.
To tako ne gre ! Pa osebna okoliščina gor ali dol !

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

če si bolan si lenuh

In reply to by Stanko Kodric (ni preverjeno)

Boyman1 (ni preverjeno)

Cist prav.. Naj se lenuhe diskraminira.. Sicer pa naj menjajo siht..

Bruhamm (ni preverjeno)

Večina šteri so na bolniškon so glij zaradi diskriminacije od pokvarjenih nadrejenih šteri bi morali takoj dobivati odpovedi od podjetja,saj podjetje s takim ravnanjem dobesedno uničujejo. !!

In reply to by Boyman1 (ni preverjeno)

Mana (ni preverjeno)

Enako se dogaja v trgovinah MANA, podjetja Metro d.d

romba (ni preverjeno)

hotel Štrk tudi

Starejše novice