Slika je simbolična.
Premier Janez Janša je napovedal, da bo v naslednjih dveh do treh dneh jasno, če bo Evropska uija sledila ZDA in Veliki Britaniji pri prekinitvi uvoza ruskega plina in nafte.

Kot je dejal na javni tribuni ob koncu vladnega obiska severnega dela osrednjeslovenske regije, bo od tega odvisno, koliko časa bo trajala ruska invazija na Ukrajino.

Rusija s prodajo nafte in zemeljskega plina vsak dan zasluži približno milijardo evrov, s katero financira vojno v Ukrajini, ki ima za tamkajšnje prebivalstvo drastične posledice, je v odgovoru na več vprašanj udeležencev tribune glede posledic vojne v Ukrajini poudaril predsednik vlade Janez Janša.

V primeru prekinitve dobave posledice tudi za slovenska podjetja

Kako burno bo v Evropski uniji v naslednjih tednih, bo po njegovih besedah jasno po četrtkovem neformalnem vrhu Evropske unije v Parizu. V predlogih deklaracije je napisano, da bo Evropa energetsko postala neodvisna od Rusija, dilema pa je, kako in kdaj, je dejal.

Ob tem je pojasnil, da bodo v primeru prekinitve dobav ruskega zemeljskega plina in nafte »čez noč« tudi slovenska podjetja utrpela drastične posledice.

Vojna bo vplivala tudi na cene žit

Spomnil je, da ima Ukrajina velike zaloge surovin in veliko rodovitnih površin, zato bo vojna vplivala tudi na cene žit.

O tem je spregovoril tudi kmetijski minister Jože Podgoršek, ki je na tribuno prišel po virtualnem sestanku z madžarskim kolegom. Madžarska je namreč napovedala omejitev izvoza žit. Ministra sta se dogovorila, da bosta državi sodelovali pri zagotavljanju dotoka žit z Madžarske glede na že sklenjene pogodbe.

Če bo Evropa pri sprejemanju sankcij proti Rusiji s kompromisi iskala srednjo pot, bo šok za podjetja in ljudi morda manjši, a bo trajal dlje časa, prav tako vojna v Ukrajini, je ocenil Janša. Če bodo sankcije sprejete hitro, pa se bo stanje stabilizirano prej.

Janša: »Ne bomo niti lačni niti brez elektrike«

Napovedal je, da bo naslednjih nekaj tednov glede oskrbe in cen energentov, surovin in hrane precej turbulentnih. »Slovenija ima za takšne primere načrte in zaloge, kot tudi Evropska unija,« je pojasnil in znova poudaril, da vrste pred bencinskimi servisi niso potrebne, saj derivatov ne bo zmanjkalo. 

»Ne bomo niti lačni niti brez elektrike,« je dejal.

Zagotovil je, da ima Evropska unija do poletja na zalogi dovolj velike količine zemeljskega plina, v vmesnem času pa je možno zagotoviti alternativne vire. Ruska nafta pa je glede na svetovni trg v manjšinskem deležu, je izpostavil.

Pojasnil je, da so si države Evropske unije med seboj različne, nekatere so bolj, druge pa manj odvisne od ruskega zemeljskega plina. Po njegovi oceni bo trajalo nekaj časa, da se mehanizmi uskladijo in da bo evropska reakcija učinkovita.

Eno od vprašanj udeležencev tribune se je nanašalo tudi na formulo, po kateri v Evropski uniji na višino cene elektrike vpliva višina cene zemeljskega plina. Zaradi aktualnih razmer višanje cen plina namreč vpliva na višanje cen električne energije. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je pojasnil, da vse več držav članic Evropske unije podpira spremembe na tem področju. »Nemčija pravi, da bomo na ta način porušili trg, ampak saj trg je že porušen,« je dejal.

Na pobudo enega od udeležencev tribune, da bi Holding Slovenske elektrarne (HSE) ustavil izvoz električne energije v tujino in s tem pomagal slovenskim podjetjem, ki so v stiski, je Vrtovec odgovoril, da je v trenutnem sistemu energetske unije Evropske unije to nemogoče. 

»Če pa se bo trend s cenami nadaljeval v nedogled, pa se bo energetska unija sesula sama vase,« je opozoril. Prvi korak Evropske unije mora biti prekinitev energetske odvisnosti od Rusije, je dodal.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je spomnil, da je na dvige energentov vlada odgovorila z interventnim zakonom in ob tem pojasnil, da je bil zakon sprejet še pred začetkom ruskega napada na Ukrajino, zato bo vlada morala najti dodatne rešitve.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Janša de nas svojim gobcon spravo v najvekši drek. Veselite se norci!

asdasd (nepreverjen)

Slovenija prekinila dobavo ruske nafte in plina? Edino pravilno, naj imajo Rusi svoje !!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Tak dugo de Janša zaplete z gezikon brez, ka be bilou potrejbno, ka de se neka zgoudelo. Sigurno nej, ka be nas Ruska federaceja napadnola. Ale, kak smo male, se lejko velka Ruseka hitro privošče, ka dene embargo za svoj izvoz v Slovenejo. Pa mo küpüvale nafto, pa še ka pre tej siromakaj neuvrščeneh? Ena Libija težko ka izvoze glij k nan, en Irak glij tak, ena Venezuela je nikdar nej čüjla za nas... če pa što, prijdejo na vrsto prlej velke, štere do doubele nafto!!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gost 333 (nepreverjen)

Zanima me ,kaj je nam Rusija storila??

čarni vrag (nepreverjen)

Protirusko razpoloženje pučistične vlade je doseglo vrhunec z grozovitim pokolom v mestu Odesa. 2. maja 2014 je desničarska množica napadla tamkajšnjo stran, ki je nasprotovala dogodkom na Majdanu, in protestnike prisilila, da so vstopili v bližnjo sindikalno zgradbo. Ujeti v notranjost so protestniki proti Majdanu žive sežgali. Tiste, ki so poskušali pobegniti ognju, so brutalno napadli. Uradno državno število smrtnih žrtev je 48, dejansko število pa bi lahko bilo veliko višje. Nikoli ni bila izvedena nobena verodostojna preiskava. To bi lahko bilo povezano s prisotnostjo Parubija, ki je odpotoval v Odeso, da bi nasprotoval taborišču proti Majdanu, s stotinami pripadnikov Desnega sektorja.

Res lepe pajdaše mamo v Ukrajini. Neonaci morilce.

. (nepreverjen)

Ka bomo mi tudi samo enega poslušali ka de si zmišlavo, ka de fse moglo delati kak de on pravo? Od medijov, policije sodstva? Tak bomo prišli v rit kak so rusi prišli.

Starejše novice