Tudi vas najbolj jezi iskanje parkirnega mesta?

Več kot polovica vprašanih Evropejcev, 51 odstotkov, razmišlja o nakupu električnega avtomobila, kažejo rezultati evropske raziskave o mobilnosti, ki jo je za skupino EasyPark konec avgusta izvedla skupina YouGov. Pri parkiranju pa ljudi najbolj jezi iskanje prostega parkirnega mesta.

»Zelo je spodbudno, da po Evropi vlada veliko zanimanje za električne avtomobile, kar jasno kaže, da se bo povpraševanje po ekosistemu, ki podpira tako lastništvo kot uporabo, močno povečalo,« je komentiral direktor skupine EasyPark Johan Birgersson.

Polnilna mesta je težko najti

Tisti, ki že imajo električni avtomobil, pa v 18 odstotkih izziv vidijo v premajhnem številu polnilnih postaj, medtem ko jih 13 odstotkov meni, da je polnilno postajo težko najti in da je polnjenje prepočasno. To kažejo ugotovitve pred kratkim objavljene raziskave, v kateri je sodelovalo 16.574 vprašanih iz 14 evropskih držav, tudi Slovenije.

Raziskava kaže tudi, da je skoraj tretjina Evropejcev v zadnjega pol leta za plačilo parkirnine uporabila aplikacijo za parkiranje. Ta odstotek se v državah razlikuje, tako v nordijskih državah aplikacije za parkiranje uporablja 41 odstotkov ljudi, na jugu Evrope pa 26 odstotkov.

Vprašani so kot prednosti aplikacij izpostavili, da nimajo težav pri plačilu s kovanci, prav tako pa je lažje prilagoditi čas parkiranja. Skoraj četrtina vprašanih je izpostavila, da z aplikacijo prihranijo denar, ker plačajo dejanski čas parkiranja.

Težava tudi ozka parkirna mesta 

Pri parkiranju največ vprašanih, 36 odstotkov, jezi iskanje praznega prostora za parkiranje, temu pa v 32 odstotkih sledijo ozka parkirna mesta. Skupno se 32 odstotkov Evropejcev vsaj enkrat mesečno sooča z iskanjem parkirnega mesta.

V južni Evropi jih polovica vsaj enkrat mesečno težko najde parkirišče, v nordijskih državah pa je ta odstotek 22. V povprečju tretjina vprašanih za iskanje parkirnega mesta porabi pet do 20 minut.

»Večina voznikov se strinja, da kroženje po mestu zaradi iskanja praznega parkirnega prostora ni prijetna izkušnja. To predstavlja tudi nepotrebne izpuste,« je prepričan Birgersson. Ravno enostavna usmeritev na prazen parkirni prostor je inovacija, ki se je največ Evropejcev veseli, še razkrivajo rezultati raziskave.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
.Joj. (ni preverjeno)

V nemčiji so zašenki talali domače polnilnice za gezaro evrof. Pri nas samo poročajo kere mahinacije delajo, kaznjeno pa nič ni. Na sakši kuči majo panele, pri nas se omejuje.

Sobočanec123 (ni preverjeno)

Što ti pa omejuje izgradnjo panelov na streje? Absolutno nišče. Še celo subvencijo EKO SKLAD-a maš za izgradnjo panelov, ampak stvar je drüjga. Slovence mamo bistveno menše prihodke kak pa nemci in se zelo težko privaoščimo takšne luksuz kak je sončna elektrarna na streje ali pa elektro avto, keroga izpod 30.000€ ne dobijš.

In reply to by .Joj. (ni preverjeno)

Jack000000 (ni preverjeno)

Očitno se dolgo čaka na gradbeno. Zato so tudi Soviča skinili na Elektru Maribor

In reply to by Sobočanec123 (ni preverjeno)

tihi (ni preverjeno)

Eni sploj ne dobijo elektrarne na strejo, ker je nej odjemno mesto zadosta močno.... trafo

In reply to by Jack000000 (ni preverjeno)

AHAM (ni preverjeno)

Če pa nemamo zadosta debelih kablof (infrastruktura ni namenjena takšni moči) !

Lejko bi mejla sakša kuča elektrarno, samo pogoj je ka gda sunce sija maš gor štekani električni avto keri de elektriko od sončne energije ponüco za punjenje baterije...

...ker gda je sunce je elektrike viška. Ponoči gda pa sunca nega bi pa vsi trošili pa punili električne avtoje :(

lepi (ni preverjeno)

je že kdo pomislil kako neekološki so elektro avti, parkiranje pa je zastonj in ga je dovolj samo na pravem mestu in to je v predmestju in ne v strogem centru "pred več kot 30 leti je šel v soboto z busom in peš na bus, danes pa mora do stopnic z avtom"

kopitar (ni preverjeno)

Slovenija nazaduje na vseh področjih . Mi se lahko primerjamo z Romunijo ,Bulgarijo in Albanijo .

tuncika

Evropa - električni avtomobili ? Kitajska, Indija - dizel ? Potem pa bodi pameten !

osipač (ni preverjeno)

Glavno je ,ka je Janši uspelo pokojnine zbiti in ,da nas Janša in nekaj njegovih ritoliznikov drži v šahu .Državo in prebivalstvo so pa podjarmili in smo njihova last

100-100 (ni preverjeno)

Sploj je več nej pitanje električni avto , pitanje je gda te si ga nabavili. Iti pa trbej lipou po vrsti, najprle lastna sončna elektrarna, toplotna črpalka zrak voda, zemla voda ptd. Da si fse tou nabaviš te električni avto. Najprle poskrbi za svojo elektriko, zakoj, zatou ka de te inačik tou fejst drago odilo, pa te si küpi električni avto, lejko tüj priključni hibrid.

Cezar (ni preverjeno)

elektrika v prometi je mimo, modna muka e.musk-a - vsi pa nasedli, prihodnost je vodik...

Starejše novice