Slika je simbolična.
Prodaja nepremičnine zahteva strokovnost, vztrajnost in učinkovit pristop za doseganje najboljših rezultatov brez težav.

Prodaja nepremičnine je zagotovo eden izmed bolj kompleksnih in dolgotrajnih procesov, za katere je priporočljivo pridobiti čim več znanja, uporabiti različne resurse in imeti predvsem mirne, včasih tudi jeklene živce. 

Ne glede na to, ali gre za prodajo hiše, poslovnega prostora, stanovanja, kmetijskega poslopja ali zemljišča, je ključno, da se prodaje nepremičnine lotite na način, ki bo zadoščal pravno-formalnim zadevam in da na koncu tudi pridete do rezultatov, s katerimi boste zadovoljni – do uspešne prodaje nepremičnine po čim višji ceni in to s postopkom, skladnim z vsemi zahtevami ter brez težav.

Ste morda tudi vi lastnik oziroma lastnica nepremičnine, ki bi jo želeli prodati? 

Preden se lotite prodaje nepremičnine, vam priporočam, da poiščete ustrezno znanje in da dobro načrtujete proces – podrobno načrtovanje in natančnost je ključna, da ne spregledate katerega izmed področij ali postopkov, katerih se ni pametno izogniti iz pravnega in formalnega vidika. 

Ključno je tudi to,  da si res vzamete čas in razmislite o tem, če bi se prodaje nepremičnine zares lotili sami ali pa bi raje svojo nepremičnino prodali s pomočjo ustrezne nepremičninske agencije. 

Vsekakor je možnost za oddajo svojega lastnega oglasa za nepremičnino dostopna in enostavna. Oglas lahko na enostaven, udoben in hiter način naložite na katerega izmed ustreznih portalov, a uspešna in pravilna prodaja nepremičnine pomeni veliko več, kot le naložitev oglasa na spletno stran. 

Roko na srce, tudi oblikovanje oglasa in ustrezne fotografije so velikega pomena, kakor pa je ključna tudi ustrezna postavitev cene. Samostojna prodaja nepremičnine v grobem pomeni veliko iskanja znanja, negotovosti, stres, veliko časa, potrebo po pogajalskih sposobnostih in še bi lahko naštevali. 

Slika je simbolična.

Na začetku marsikdo pomisli, da lahko svojo nepremičnino proda kar sam in se tako izogne stroškom nepremičninske agencije, a vseeno, se velika večina takšnih tudi premisli kmalu po oddaji oglasa, saj zadeve hitro postanejo stresne in naporne, že samo iz vidika usklajevanja obiskov. 

Nepremičninske agencije seveda zaračunajo svoj del pristojbine, a ponujajo storitve, s pomočjo katerih bo vaša nepremičnina prodana veliko lažje in hitreje. Glede na to, da se s tem profesionalno ukvarjajo lahko v večini primerov iztržijo tudi več denarja. 

Slika je simbolična.

Pomemben korak je definitivno to, da med obstoječimi nepremičninskimi agencijami izberete najbolj ustrezno glede na vašo nepremičnino, specifike le te in tudi trga ciljne skupine. Na vaš izbor nepremičninske agencije seveda lahko vpliva vaš prvi pogovor in posvet s strokovnjaki ter ocena pogojev, ki jo nudi vsaka izmed agencij. 

Z izbiro ustrezne nepremičninske agencije boste vsekakor prihranili čas, vaša prodaja bo potekala hitro in učinkovito, hkrati pa boste imeli ves čas ustrezno strokovno pomoč za izvedbo seznama raznih postopkov, povezanih s prodajo izbrane nepremičnine. 

Nepremičninska agencija vas bo spremljala od začetka in do vse do konca procesa prodaje. Tako vam bo v pomoč že v prvih bistvenih točkah, kot so postavitev ustrezne tržne cene, načrtovanje obiskov in  pridobitev vse potrebne dokumentacije. 

Slika je simbolična.

Poglejmo še nekaj prednosti prodaje s pomočjo nepremičninske agencije:

  • Tržna raziskava in določitev cene nepremičnine. Pri samostojni prodaji se večkrat zgodi, da marsikatera hiša ostane na trgu dolgo časa, saj tržna vrednost ni skladna. Nepremičninski posrednik je tisti, ki je odgovoren za ustrezno izvedbo tržne raziskave, vključujoč določitev cene nepremičnine, pri čemer morajo biti upoštevane tudi prihodnje možnosti in drugo znanje, ki ga izven agencije ne najdete. Glede na to, da plačilo temelji na realizaciji, ste lahko prepričani, da se bo nepremičninska agencija močno potrudila, da proda vašo nepremičnino po najboljši ceni. 
  • Varčevanje s stresom.  Če ste že kdaj oddali kakršen koli oglas preko spleta, potem si verjetno že vsaj malo predstavljate, kako stresno je nadaljnje ukvarjanje z vsemi klici, ogledi, zahtevi po raznih informacijah. Agencija vsekakor poskrbi za vse te aktivnosti, kar pomeni, da se vi rešite tovrstnega stresa. Poleg tega agentje prej prepoznajo resne stranke in potencialnega kupca saj je to ključno za njihov posel. 
  • Varčevanje s časom. Nepremičninska agencija bo za prodajo nepremičnine imela enak interes kot vi, tako da lahko zaupate, da bo prodaja opravljena kar čim hitreje. Najboljše nepremičninske agencije imajo v svoji bazi že kupce, ki so se morda ravno pred kratkim zanimali za nepremičnine, podobne vaši. Poleg tega pa so določene nepremičninske agencije tako prepoznavne, da bodo potencialni kupci takoj opazili vaš oglas. Skratka, nepremičninska agencija vam omogoča hitro prodajo, tako da bo čas definitivno tudi nekaj, kar boste privarčevali. 
  • Urejanje ustrezne dokumentacije. Proces prodaje nepremičnine zahteva ureditev različne dokumentacije, kot je na primer dokumentacija o gradbenem dovoljenju, dokumentacija o uporabnem dovoljenju, arhivska dokumentacija o nepremičnini in podobno. Strokovnjaki iz agencije bodo poskrbeli za vso dokumentacijo in postopke, o katerih se lastniki nepremičnin niti ne zavedajo. 
  • Pravno in davčno svetovanje. Nepremičninska agencija skozi celotni postopek skrbi za pravne in davčne nasvete glede izvedbe postopka prodaje nepremičnine – med drugim se bodo nasveti ukvarjali s tem, kakšni so stroški prodaje, katere davke morate plačati, do katerih odbitkov ste upravičeni in podobno. 
  • Posredništvo. Prodaja nepremičnine je velikokrat posledica kakšne pomembne, bolj neprijetne življenjske situacije (na primer dedovanje ali pa ločitev) in v tem primeru je posredništvo odlična rešitev, saj nepremičninski posredniki iščejo najboljšo rešitev, tudi kadar med lastniki pride do nesoglasij. 
  • Logistika prodaje. Pridobivanje, usklajevanje in vodenje ogledov nepremičnine s strani potencialnega kupca je nekaj, kar zahteva veliko časa, hkrati pa pridejo prav tudi določene psihološke kompetence – nepremičninski agenti za vse to poskrbijo namesto vas. 

To je nekaj izmed ključnih razlogov, zakaj bi tudi vam priporočali, da se o prodaji nepremičnine pogovorite z nepremičninskimi posredniki ter izkoristite pomoč ustrezne nepremičninske agencije, da bo vaša prodaja nepremičnine potekala kar najbolj gladko, brez vašega stresa in tudi s kar najboljšim izkupičkom. 

Obrnite se na profesionalno nepremičninsko agencijo in tudi vi prodajte vašo nepremičnino hitro ter učinkovito. 

Starejše novice