Slika je simbolična.
Kdo si bo letos prislužil najbolj seksistično izjavo leta?

Bodečo nežo, nagrado za seksistično izjavo leta podeljuje kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo.

Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na na podlagi spola, spolne usmerjenosti ali spolne identitete.

Zainteresirana javnost je svoje predloge podala preko spletnega obrazca, letošnja delovna skupina pa je nato izbrala 16 izjav, ki so nominirane za omenjeni nelaskavi naziv.

Nominiranci in nominiranke ki so si prislužili letošnjo nominacijo so: Robert Roškar, Jonas Žnidaršič, Lojze Peterle, Nataša Pirc Musar, Urška Klakočar Zupančič, Damjana Bakarič, Jože Dežman, Simona Pajk, Janez Turinek, Dejan Kresnik, Igor Pirkovič, Alojz KovšcaZmago Jelinčič in Pavel Rupar.

Nagrajenka oziroma nagrajenec bo znan v okviru 24. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki se bo odvil med 2. in 12. marcem.

Nekatere nominirane seksistične izjave

Letošnje nominiranke in nominiranci si nominacijo za bodečo nežo prislužili z naslednjimi izjavami: 

Poslanec Jonas Žnidaršič si je svojo nominacijo prislužil z zloglasnim tvitom, ki se glasil takole: 

»Glede na to, da je bil kolega Grims napaden od zadaj, ali se je (poleg atipične pljučnice) šel testirat tudi za AIDS?«

Damjana Bakarič je v svojem vlogu, ki nosi naslov Moški, zakaj vas ženska dreza v vaše šibkosti? Kaj? To pa že ne. O, ja. na Youtubu izpostavila tradicionalen pogled na spola:

»Kakšno je intimno razmerje, je odvisno od moškega. Moški je tisti, ki vodi. Ženska pa mu pokaže, kako. Ampak moški vodi. Ženska ne sme voditi. Intimnega razmerja ne bo zvozila. Gotovo je. Pol smo v moški energiji, potem ratam toga, zoprna, vse ženske tečne in nesočne in nežareče. Tega pa moški ne želijo.«

Robert Roškar, voditelj Radia1 si je svojo nominacijo z izjavo svojemu 11-letnemu sogovorniku: 

»Čakaj, ti si zdaj najstnik. Kaj ni to prvo leto najstništva? OMG, zdaj boš dobil kmalu mozolje, razganjalo te bo, pa norel boš za puncami in jih vsepovsod prijemal, za krila in za riti.«

Prav tako je nominarana ravnateljica ljubljanske Waldorfske šole Simona Pajk, ki je v oddaji Obleka naredi učenca? dejala niz stereotipnih predstav: 

»Na naši šoli so prepovedani barvanje las, lakiranje nohtov in drugo lepotičenje. Prepovedana so minikrila in majice s tankimi, špageti naramnicami. In mi to tudi utemeljimo dekletom. Namreč, fantom se je v teh pubertetniških letih že tako težko zbrati, utopljeni so v hormonih, in če potem poleg šestnajst, sedemnajst let starega fanta sedi dekle, ki je poleg tega, da je lepo, še strašno pomanjkljivo oblečeno, se fant res ne more koncentrirati na pouk. In to dekleta lepo sprejmejo in razumejo.«

Letošnji nominaciji ni ubežal niti predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič, ki je v oddaji Arena na Televiziji Slovenija z naslovom Kako do volilne zmage? dejal: 

»In tistih šest ministric (obrambnih, o. p.) se bo zoperstavilo ne vem, komu. Ker lepo vas prosim, no, smešno izgleda. Šest ministric, ki ena ne ve, kaj druga počne. In danes ena tako misli, drugič druga tako misli. In tudi zdaj sem jaz videl, to se spreminjajo, glede na trenutno dnevno počutje se spreminjajo njihove odločitve.«

Vse ostale nominirane izjave tukaj.

Lanska najbolj seksistična izjava

Na zaključnem dogodku lanskoletne bodeče neže, ki se je odvila 7. marca 2022, prav tako v okviru 23. mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore je občinstvo za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2021/22 izglasovalo izjavo duhovnika Andreja Vončine. 

Vončina si je svoj nečastni naziv prislužil z izjavo izrečeno je 17. februarja 2022 v Reporterju: »Da, profesionalni šport ženske odvrača od njihovega poslanstva, biološka ura pa tiktaka. Profesionalni šport ima tudi ogromno kvarnih dejavnikov, ki ženske uničuje. Podobno je tudi drugod. Izročilo ni kar tako in točno pove, kje se ženska res uresniči in kje je svobodna.«

Komentarji (11)

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Jaz se omenjenih kur ne bi dotaknil, niti z paličico!

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Res popolnoma narobe svet.

Izguba kompasa.

Nekaj sem jih prebral in ne vem kaj je narobe.

Sicer sploh ne razumem besede sexistično !

Dekadenca EU !!!!

. (ni preverjeno)

Rtv treba čimprej urediti, da nebojo eni blesavci igrali in lagali.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Kaj bi danes feministke rekle na pesem Helene Blagne Mačo zgrabi za krtačo ?!

Ful dober hit !!!!!

To so še bili zlati časi !!!!!

Prave ženske in pravi moški !!!!!!

MarkB (ni preverjeno)

Vse je res, resnica pa boli?

Krk (ni preverjeno)

Pozabili so se Jelko Godec(gobec).

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Narobe svet !!!!!

Sexizem ?????

Kak to sploh je ????

Sedaj ženski ne smeš več povedati, da je lepa, da ima lepo ritko in si že sexist !!!!

Kam smo prišli.

Pred leti so bodečo nežo podelili za najslabše urejen turistični kraj.

Danes jo delijo za take norosti.

anton77 (ni preverjeno)

Sexizem? Tou je, ka ženski več nesmiš povedati, ka je lejpa ženska, boženedaj, ka bi jo rad n... Smej pa "elita" plačati za 6 lejt staro dejte pa ga zlostavlati oz. posilavati. Ker je pač "elita"....

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Vuhku (ni preverjeno)

nagrada? za to bi morali kazen dati. kreteni!

Za nagrado (ni preverjeno)

Obema dati takojšnjo brco v rit, kaj boljšega si ne zaslužita.

Maš praf (ni preverjeno)

Interpelacihja je premalo. Celotni vladi brco v rit, pa še v mednožje. Do te čas nede mira.

Starejše novice