Soboški dnevi so znova z nami! Že štiriindvajsetič je veliki poletni festival v mesto pripeljal množico izvajalcev, ki na različnih prizoriščih vsak na svoj način nagovarjajo obiskovalce.

Festivalsko dogajanje se je včeraj začelo z igrivim parkom, ki je pod krošnjami dreves zabaval malčke in njihove družine, ter se nadaljevalo z predstavo “Haute heure”, uličnega gledališča Barolosolo.

Zvečer pa so na glasvni oder stopili Manouche, ABBA Real Tribute Band in lehendarna skupina Plavi orkestar

Manouche - energijsko polni in domiselni plesni ritmi

Skupina Manouche je bila spomladi leta 2011, poleti istega leta so naznanili prihod na naše glasbeno prizorišče s prvim singlom »Kje si, lubi?«. Pesem je naletela na izjemen odziv pri poslušalcih in urednikih slovenskih radijskih postaj, enako pa velja tudi za drugi singel »Bi šla naprej?«. Pred poletjem 2012 so v eter poslali tretjega z naslovom »Resnična romansa«, jeseni »Superfajn«, za njimi pa še »Men si fensi«, »Med zvezde in nazaj«, »Razprodaja« s Klemnom Klemnom in »Pridem zvečer«. Konec leta 2014 so izdali drugi album z naslovom »Stisn se k men«.

Lahkotna besedila, divje kitarske intervencije, prodorne trobente, vse skupaj začinjeno z energijsko polnimi in domiselnimi plesnimi ritmi – te besede najhitreje opišejo nov album skupine Manouche z naslovom »Kje si, lubi«, ki bo zagotovo hitro postal obvezna oprema vseh privržencev glasbe 30. in 50. let preteklega stoletja. 

Na odru v živo vedno znova pokažejo, zakaj so eden najbolj vročih bendov na naši glasbeni sceni in zakaj vedno znova vzbujajo pričakovanja po novih stvaritvah.

ABBA Real Tribute Band - izvirni nastop, kostumi in koreografija

Skupina ABBA Real Tribute Band prihaja iz Zrenjanina v Srbiji in je bila ustanovljena leta 2007. Sestavljajo jo izkušeni, izobraženi glasbeniki, ki so se zbrali, da današnjemu občinstvu približajo hite nekoč zelo priljubljene skupine – skupine ABBA. Z izvirnim nastopom, kostumi in koreografijo skupina pričara vzdušje, ki je nekoč vladalo na koncertih te skupine.

Njihove hite, kot so »Waterloo«, »Chiquitita«, »Dancing Queen«, »Mamma mia«, »SOS« in mnogi drugi, izvajajo na izviren način. Prepričani so, da ta vrsta glasbe dandanes še ni izgubila priljubljenosti ter da je lahko enako zanimiva najširši glasbeni publiki vseh starosti in kultur. Izvedli so že mnogo koncertov tako doma kot v tujini, bodisi na samostojnih koncertih bodisi na festivalih.

Plavi orkestar - kulturni fenomen 

Plavi orkestar je nastal v Sarajevu leta 1983 in je ena najpopularnejših skupin s področja nekdanje Jugoslavije. V zgodnjih osemdesetih letih je v ozračju prevladujočih sarajevskih glasbenih skupin Bijelo dugme, Indexi in Zabranjeno pušenje najstnik Saša Lošić ustanovil skupino Ševin orkestar, ki je radijski uredniki zaradi imena niso uvrščali v glasbeni program. Ime so zato spremenili v Plavi orkestar, glasbeno ustvarjanje je napredovalo.

Skupina je glasbo na koncertih začinila z inovativnimi pristopi, pevec je na odru namesto alkohola pil mleko, po odru pa so hodile kokoši in krave. Do leta 1992 je Plavi orkestar v glasbenih enciklopedijah označen kot eden od »kulturnih fenomenov osemdesetih in devetdesetih let prejšnjega stoletja«.

Do zdaj so izdali osem albumov, ki so bili prodani v več kot pet milijonih izvodov. Izvedli so 3500 koncertov v Jugoslaviji, na Švedskem, v Švici, Nemčiji, na Poljskem in drugje. Ustanovitelj in protagonist skupine je Saša Lošić - Loša, danes tudi priznan pisec filmske glasbe, med drugim za vse tri najbolj gledane slovenske filme »Outsider«, »Kajmak in marmelada« ter »Petelinji zajtrk«.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
trollbusta (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ABBA tribute bend ne zoveš na soboške, ampak februara na fašenik fešto v enoga izmed kafičov špartakus/čili.

Googel (nepreverjen)

Daj ti šuti, abba je zakon

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

abbajezakon (nepreverjen)

ABBA je resno zakon.... nekši tribute bend pa neje glih nekši presežek, vreden nastopa na takšnon odri. Pa verjetno so telko občino pokasejrali ka pamet stane, telko san bar čuo.

In reply to by Googel (nepreverjen)

PalcekSmuk

Zakoj pa nigi nega novice nobene o napadi/pretepi v soboto na soboskij na ploscadi pred gradon? Ge kelko san san vido pa kelko san cul od znancev, bi naj ena oseba zgibila zivljenje celo, drugi pa bi naj bil v kriticnon stanji pa bi naj zgubo eno oko. Varovanje na soboskij dnevaj je blo vedno porazno in prevec lagano. Vsako leto se mlatijo, kolega je lani sou od drevoreda k zadnjin sankan ka je prihajo na soboske, pa je prletelo 5,6 zgoljavcov ciganskih pa so ga namlatili za brez veze ka je priso celi krvavi.

Picekfug (nepreverjen)

To se leko zgodi samo takšnan kak se ti in tvoji kolegi!
Tu pišete svega i svasta a v živo ste pa skos biti. Enkrat se postavite za sebe pa bo vrede tu ka je anonimno ste vsi močni proti Romom v živo se pa poserete se prlej kak van je čas.

In reply to by PalcekSmuk

PalcekSmuk

On je sou san na soboske, ka smo se iskali skuper z kolegi, pa so skpcili na njega brez mu pa bu.. in ja bli so romi, bi ge tebe vido kak bi se ti kontra postavo kda bi nas 5, 6 tebe mlatilo.. Bi se ti posro v lace..

In reply to by Picekfug (nepreverjen)

Picekfug (nepreverjen)

1. Vdarin nazaj pa makar 1x pa enga.
2. Njal se nebi pa leko je 10 ciganov.
3.zapomno bi si sto he bil in bi ga/jih tozo.
4.ce nebi tožilstvo ukrepalo pa prva priložnost ka bi jih lovil 1 po 1 pa tudi z solzilcon ali z kakšno palico. Ne zagovarjan naše ali to trbe stavit.

In reply to by PalcekSmuk

PalcekSmuk

Tocno tak, saj ge bi isto naredo, ali kd ajih je prevec je prevec, ce si ze kda bil v fighti, en neugoden udarec pa element presencenja pa saki najebe.. pa tudi v temi in na taksni prireditvi znas ka nikoga nebos najso te vec niti z policijo.. Ge neman nika proti roman, ka man dosta dobeih kolegov ka so romi, na zalost pa je dejstvo ka so obeh incidentih bili prisotni oz vkljuceni mladi romi, beri med 17-25 let. In pac bi moglo biti boukse ppskrbljeno za varnost na taksnih dogodkaj.. Nej ka samo na tekme posilajo kordone..

In reply to by Picekfug (nepreverjen)

Kill Bill (nepreverjen)

Vse v mejah normale....nobenih presežkov ;)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Enkratno je bilo prisilno poslušati ropotanje tega benda do pol enih ponoči.

uu (nepreverjen)

čarni vrag se vijdi ka si tele či si prisilno mogo puslušati, tisti keri poslušajobrez prisile kerih je bilou ogromno jin je fajn bilou.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Glede na vabljenje jugobendov, lahko pričakujemo ponovno uvedbo Titove štafete. Za domovino s Titom naprej.

micka1 (nepreverjen)

zakoj more biti tak glasno?

lahko noč (nepreverjen)

Pun park dečurlije ka so cvilili in se jim je mejšalo .Soboški dnevi šund od šunda da bi vsak dan lejvalo cejlo noč .Ne vem čemu tako glasno

Goričanec za muro (nepreverjen)

Eni šče izda mislijo ka je kvaliteta zvoka tou ka se te v 10. ves fkraj čüje

Viktor (nepreverjen)

Čarni vrag ima vedno prav!

Decibel (nepreverjen)

Kaj ne obstoja noben predpis glede jakosti zvoka?
Kje so ustrezne službe, da ozvočevalca malo pokasirajo?
To včeraj, ni bilo za vzdržati. Po pol ure smo šli domov.

Viktor (nepreverjen)

Občinske službe bodisi ne delujejo, če pa že, morajo plesati po taktih njihovega edinega boga vsemogočnega, takrat ko je to v interesu njegovih sotovarišev. Tega večina nikoli ne bo dojela, ker je šepetanje gluhim zaman, tako kot je
zaman namigovati slepim...

Decibel meter (nepreverjen)

Decibel. Seveda so predpisi, predpisih kerih se ozvocevalec more drzati. Ce pa je tebi preglasno predlagan ka ne odis na koncerte pa radio 105 doma poslusas fajn naraji.

Decibel (nepreverjen)

Ne pametuj na slepo!
Bil sem na koncertih o katerih lahko ti samo sanjaš. Doma in v tujini. Z vrhunskimi skupinami in tonci. Še na glasbenih sejmih so omejitve glede jakosti zvoka.
Tako glasno kot je v MS, ni bilo nikjer. Verjemi, da ni vse v decibelih.
Ampak soboškim ovcam je itak vseeno, pa če tudi jim bobniče raztrga

In reply to by Decibel meter (nepreverjen)

Decibel meter (nepreverjen)

Ocitno so koncerti na katerih ste bili bili bolj mirni. Iz lastnih izkusenj vem, da je na vecjem rock koncertu kjer koli v regiji vsaj 105dB pri mesalki kar je krepko vec od tega kar je bilo v MS. Sicer pa, nikoli vsem ne bo pasalo. Vecina ljudi je bila zadovoljnih kar je v konci fazi edino pomembno.

In reply to by Decibel (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Decibel meter, bila san na Floydih, blizek odra, pa je bil zvok krasen, boužo te je po vüjaj. Na soboških dnevih je zvok obupno slab, ker odgovorni na občini pa raja mislijo, ka more biti fejst glasno, pa base moraš naviti, ka je te tou ja fajn. Ne razmijo nika, ka je prireditev za tiste, keri so tan, nej za cejlo soboto pa še par kilometrof okouli. Isto je v Rakičane. Stvar omejene miselnosti večine.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice