Slika je simbolična.
Julian Assange dosegel dogovor z ameriškim ministrstvom za pravosodje.

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je dosegel dogovor s pravosodnim ministrstvom ZDA, po katerem se bo izognil zaporni kazni in se bo lahko vrnil domov v Avstralijo, poročajo ameriški mediji. Assange je priznal krivdo za zaroto za širjenje zaupnih informacij o nacionalni obrambi ZDA, poroča Politico.

Assange je bil zadnjih pet let v britanskem zaporu in se je boril proti izročitvi v ZDA, danes oziroma v sredo zjutraj po srednjeevropskem času pa naj bi uredil formalnosti pred ameriško zvezno sodnico Ramono Manglono na severnih Marianskih otokih, poroča televizija NBC. Nato naj bi odpotoval v Avstralijo.

Ameriške obtožbe proti Assangu izhajajo iz ene največjih objav tajnih podatkov v ameriški zgodovini v času vlade predsednika Baracka Obame.

Obtožujejo ga, da je razkril več deset tisoč zaupnih poročil

Pravosodno ministrstvo ZDA ga obtožuje, da je od leta 2009 skupaj z vojakinjo Chelseo Manning s pomočjo spletne strani WikiLeaks zarotniško razkril več deset tisoč zaupnih poročil o vojni v Afganistanu, več sto tisoč poročil o vojni v Iraku, več sto tisoč poročil State Departmenta poročil o zapornikih v Guantanamu.

Assangeov WikiLeaks je objavil tudi elektronska sporočila demokratske stranke, s čimer je pomagal predsedniški kampanji Donalda Trumpa leta 2016, poroča NBC.

Priznal je krivdo, lahko se vrne v Avstralijo

Sodni dokumenti, ki razkrivajo Assangeov dogovor o priznanju krivde, so bili v ponedeljek zvečer vloženi na zveznem sodišču na Severnih Marianskih otokih v Tihem oceanu.

Sodnica naj bi mu izrekla 62 mesecev zaporne kazni, pri čemer naj bi se mu upošteval čas, ki ga je prebil v britanskem zaporu. To pomeni, da se lahko takoj vrne v rodno Avstralijo.

Assange je bil zadnjih pet let zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh na obrobju Londona, pred tem pa je sedem let preživel v izgnanstvu na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler mu niso odvzeli azila in ga aprila 2019 zaprli.

Assange se že več kot desetletje bori proti izročitvi ZDA, marca pa je višje sodišče v Londonu dovolilo celovito obravnavo njegove pritožbe.

Chelsea Manning je bila leta 2013 obsojena na 35 let zapora v vojaškem zaporu, vendar ji je Obama v zadnjih dneh svojega predsednikovanja leta 2017 kazen spremenil v tisto, kar je že odslužila.

Komentarji (7)

ccccb (ni preverjeno)

Pa kaj se čudite. Pošten človek pa bo v zaporu ? Lopovi kot so Bavčar, Šrot, čelavi Ivan in podobni pa se šetajo po Sloveniji.

Metla (ni preverjeno)

Pozabil si na golobijakovo jato,ki krade po dolgem in počez s pomočja botra Zokija .Pripravlja se sicer Prebelič ,da prevzeme vajeti. Debela Nika se bo še naprej redila ob koritu za izbrane.Naša deca pa lepo na delo v Avstrijo.Mrš banda jevškova ! Še Anžela je sram njegove stranke!

In reply to by ccccb (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

Dobro jutro rdeča murska sobota.....nete nika pisali o litijski podrtiji?

VRAN (ni preverjeno)

Govnari STA, vsaj točno napišite članek! Ali ste pa po naročilu spisali zmazek ali celo prepisali UKAZANO !
Priznal je edino sodelovanje s Chelseo Manning, nič drugega. 1 od 18 obtožnic !! Vi pa prikazujete, kot da je "skesanec" vse priznal, LAŽNIVI mediji !!
Pa napišite še to, da so ga LAŽNO obtoževali posilstva, izsiljevali Ekvador in druge za izročitev, mučili, izsiljevali in celo poskušali ubiti !!
Tale primer zelo nazorno kaže, kaj pomeni "demokracija", koliko so kredibilni LAŽNIVI mediji !! Vse je samo in izključno propaganda.

Čkalja (ni preverjeno)

In oni bi nas učili svobode govora in demokracije!? Halo, zbudite se. Jao, jao, komu smo se to mi pridružili? Aja, tistim, ki so nas "osamosvojili" ! In pokorili.

čarni vrag (ni preverjeno)

Sramota za ZDA in njihove evropske podrepne muhe. Med njimi smo tudi mi. Niso krivi tisti, ki so dokazano storili vojne zločine, ampak je obsojen tisti, ki je to odkril.

. (ni preverjeno)

Naj ima amerika javno sojenje, ka do znali zakoj se je skrivo pa bil v zaporih tolko časa in zakaj so mu uničili život. Putjin dela hitro, padejo z balkona pa amen.

Starejše novice