Foto: Jože Žerdin
Družina Zver še vedno neguje dediščino pridelovanja krompirja, čeprav se v vasi vse manj odločajo za to dejavnost.

Vas Lipa v občini Beltinci je že od nekdaj znana po pridelavi krompirja. Zemlja v okolici vasi Lipa je kot nalašč primerna za pridelovanje zgodnjega in poznega krompirja. 

Nekoč so pridelovalci iz vasi krompir na veliko pridelovali in ga prodajali po celi Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji. Za dobro pridelani krompir je treba imeti dober semenski krompir, ga zgodaj posaditi ter škropiti proti hroščem in drugim boleznim. 

V zadnjem času se v vasi Lipa vse manj odločajo za pridelavo krompirja.

Krompir iz vasi vozili tudi z vojaškimi tovornjaki

Družina Zver iz Lipe še vedno neguje nekdanjo tradicijo krompirja in vsako leto zasadijo nekaj arov.

Letos jim je že zrasel zgodnji krompir, ki ga ročno obirajo za domače potrebe in ga podarijo znancem, sosedom in prijateljem. Gre za zgodnje sorte krompirja, ki se lahko pripravlja na več načinov

Družina Zver je nekaj kilogramov letošnjega krompirja podarila družini Kramar iz Lipe. Miro Kramar je novi krompir za šalo naložil na manjši domači plastični tovornjak, s katerim sta se pred leti igrala njegova otroka. 

Spomnil je, da so nekoč od pridelovalcev krompirja iz Lipe vozili večji tovornjaki. Velikokrat pa so po krompir z vojaškimi vozili prišli nekdanji jugoslovanski vojaki.

Komentarji (2)

Kiki2 (ni preverjeno)

Fejst pomembna novica..

nikasvinjskoglava (ni preverjeno)

lahko bi pisali kakšno bo vzdušje danes u beltincama ko bo naša reprezentanca popušila protif angleža

In reply to by Kiki2 (ni preverjeno)

Starejše novice