Foto: BOBO
Poslanec SD Dejan Židan je ministra za zdravje Janeza Poklukarja pozval, naj sestavi kompetentno skupino mikrobiologov, ki bodo preverili verifikacijo hitrih antigenskih testov podjetja Majbert Pharm, ki jo je opravil NLZOH.

Ob tem pristojni inšpekciji poziva, naj raziščeta ravnanje NLZOH v primeru odpovedi zaposlitve virologinji Metki Paragi.

»Predlagam, da strokovni nadzor opravijo strokovnjaki« 

Židan od Poklukarja v poslanski pobudi pričakuje, da bo odredil strokovni nadzor verifikacije omenjenih testov, ki jo je sicer opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Gre za teste, ki jih je ministrstvo za zdravje decembra 2020 od omenjenega podjetja kupilo za povečanje dostopnosti testiranja na okužbo z novim koronavirusom.

»Predlagam, da strokovni nadzor opravijo strokovnjaki s področja mikrobiologije in interpretacije rezultatov, ki so kot takšni prepoznani v širši strokovni javnost,« je zapisal Židan.

Hkrati od ministra pričakuje tudi, da bo ta odredil ponovno verifikacijo omenjenih hitrih testov v referenčnem laboratoriju v eni od držav EU.

»Zlasti naj se pri ponovnem pregledu odgovori na vprašanje, ali vladni hitri testi ustrezajo vsem pogojem javnega razpisa za vladno nabavo hitrih testov,« poziva Židan.

»Inšpektorji naj raziščejo dogajanje«

Ob tem je pojasnil, da je na inšpektorat za delo in inšpektorat za javni sektor naslovil prošnji, naj v skladu s svojimi pristojnostmi raziščeta dogajanje v zvezi z odpovedjo delovnega razmerja nekdanji zaposleni na NLZOH Metki Paragi.

»Raziščejo naj sum grobega sankcioniranja tistih strokovnjakov na NLZOH, ki ne pristanejo na stvari, ki so po njihovem mnenju nestrokovne,« je pojasnil Židan.

Paragijeva je namreč 16. oktobra kot priča nastopila na seji preiskovalne komisije DZ. Po njenih besedah testi Majbert Pharm za hitro testiranje na koronavirusno okužbo niso ustrezni in ne izpolnjujejo tehničnih zahtev, NLZOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi.

Na vprašanja je pred komisijo najprej odgovarjala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, ki je med drugim zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno.

Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije. Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih, to naj bi bila ravno Paragijeva.

Komentarji (11)

PCT strokovnjak (ni preverjeno)

Vsaka stranka ima vedno ali vsaj določen čas svojega "dvornega norčka", katerega pošiljajo v prve bojne linije. Nekdaj je to bil pri SD Cvikl, pri SDS Grims, stranka Desus je imela kar predsednika v tej vlogi... in trenutno ima SD v tej vlogi pač Židana. Se pa sprašujem, on to sploh ve???

MALO REKLAME (ni preverjeno)

Mogoče se niti ne zaveda , kajti pri njih je huda konkurenca.

barcelona (ni preverjeno)

Kateri minister bo naslednji in s kakšnimi obtožbami? Imam občutek, da sedanji opoziciji gori pod nogami. Ali se ne zavedajo, da s tem pretiravanjem volivce silijo v naročje sedanjih vladnih strank.

ED (ni preverjeno)

Ker opozicija že ves čas po nastopu vlade ugotavlja nesposobnost in oporečnost vseh njenih ministrov,
je najbolje, da ministrstvo za zdravje prevzame kar Židan sam. Navsezadnje je medicinska stroka nje-
govo področje! Pa potem bo(do)mo mi in vsi drugi sodili njegovo ministrsko uspešnost, boj s virusom,
zdravstvene ukrepe v času izr. zdr. razmer ... Pa da vidimo!

necepec (ni preverjeno)

ED,
se strinjam, prav maš; edino koršmit še lejko naše zdravstvo vred vzeme!
Glasujem za!

In reply to by ED (ni preverjeno)

Mun (ni preverjeno)

Necepec,nekaj let nazaj smo meli v Soboti koršmita v zdravstvenon daumi.Taka bi bil Židan za levičare dober in sprejemljiv za naiven prekmurski narod.

In reply to by necepec (ni preverjeno)

2021 (ni preverjeno)

ED- pa tij se hecaš, ali pa si član sd. Pa Židan je že zapravo naše kmetijstvo in malega kmeta, (teran) ko je bil kmetijski minister. Sedaj bi pa rad, da še dokonca zapravi zdravstvo. Ne Židan, ne sd si ne zaslužijo, da bi vodili tako zahtevno ministrstvo, kot je Ministrstvo za zdravje. Židan kvečjemu lahko skrbi za zdravje piščancev v Agromerkurju. On je imel priložnost, vendar je z svojim znanjem pokazal, da ni primeren za funkcijo politika na nivoju države....

In reply to by ED (ni preverjeno)

Zumbli zdi , (ni preverjeno)

eh ja , počitnice in dobro plačana služba v DZ se iztekajo , ja,ja,trbelo de pa po tereni prasce vkaplati pa delati ostale stvari , ki pritičejo veterinarju.

Eh, no (ni preverjeno)

Ne razmin, zakoj ne bi mogo biti v levi vladi glih on zdravstveni minister? Še kak desni ga podpren,
če mo izvoljen za poslanca DZ. Za totih par mescof, ka de KUL na vladi, de čist dober. Mi ga nemo
rušili, ker do se sami od sebe, gda do vidli, ka so prešvoh.

Ne dovolin, (ni preverjeno)

ka Židan cepi moje prasce. Naj po cepi "svoje".

Ne dovolin (ni preverjeno)

Popravek: namesto po cepi, pocepi svoje prasce.

Starejše novice