Fotografija je simbolična. (Foto: Bobo)
Slovenska demokratska stranka je zbrala 157.138 overjenih podpisov za referendume o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o Radio televiziji Slovenije in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi.

V Slovenski demokratski stranki navajajo, da gre za tri slabe zakone, ki po njihovem mnenju »siromašijo državo«. Podpise želijo vložiti v začetku prihodnjega tedna, k izvedbi referendumskih volitev pa se nagibajo v času skupaj z drugim krogom predsedniških volitev.

Slovenska demokratska stranka je zbrala dovolj podpisov za zahteve za tri referendume, in sicer o predlogih sprememb zakona o vladi, novele zakona o Radio televiziji Slovenije in sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, je prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša sporočil na Twitterju. Za vsakega od referendumov so zbrali več kot 50.000 podpisov. »Daleč največja podpora neposredni demokraciji doslej,« je navedel.

Kot je Janša zapisal na Twitterju, pa so skupaj zbrali 157.138 overjenih podpisov na upravnih enotah. Za referendum o predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi so po njegovih navedbah zbrali 52.182 podpisov, za referendum o predlogu sprememb zakona o vladi 52.280, za referendum o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija pa 52.669 podpisov.

V Slovenski demokratski stranki so sicer zbiranje podpisov za razpis zakonodajnih referendumov začeli 1. septembra, 35-dnevni rok pa se je iztekel v sredo. Natančnega števila zbranih podpisov v času, ko so te zbirali, stranka ni razkrivala.

Blokiranje dela vlade?

Poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrat in Levica so danes v skupni izjavi izrazile prepričanje, da Slovenska demokratska stranka »blokira delo vlade, parlamenta in koalicije«. Ob tem poudarjajo, da so 24. aprila »prebivalci vladi Janeza Janše rekli ne«. Prepričani so, da bodo volivci vse tri zakone podprli. Menijo, da se Slovenska demokratska stranka ni sprijaznila z volilnim porazom in da »posledice tega pa gledamo že štiri mesece«. 

Po izteku 35-dnevnega roka za zbiranje podpisov ima sicer pobudnik referenduma sedem dni za vložitev s podpisi podprte zahteve v državni zbor. Če je ta popolna, ima nato še državni zbor sedem dni časa, da z odlokom razpiše referendum.

Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja skladno z referendumsko zakonodajo ne sme preteči manj kakor 30 dni in ne več kakor leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, sprejme državni zbor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Doslej je v zgodovini samostojne države potekalo 20 zakonodajnih referendumov, zadnji julija lani, in sicer o zakonu o vodah. Kot kaže, pa se v letošnji, z volitvami obarvani jeseni, obetajo še trije.

Komentarji (10)

tanja flaškon (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prokleti Janez Janša naj se mu za kazen kurec stanjša

rojko rules (ni preverjeno)

bravo veš ka rtv nočen plačevati ker ga tudi ne gledam.je pa zamimivo da programe ki jih gledam ne rabim plačati

Sava (ni preverjeno)

Svečkare so lovili na foro, ka prej ukinejo plačevanje rtv prispevka, njihov direktor pa je proso vlado za povišanje prispevka.

realnooo (ni preverjeno)

nisem pristas janse, sem za spremembo zakona o placevanju RTV. Zakaj bi za nekaj placeval kar poroca pristransko! So se lepo izkazali v casu KORONE!
SITUACIJA JE TAKA, DA VEC NOBENEMU MEDIJU NE VERJAMEM!

Tecumseh (ni preverjeno)

Ravno zato mora novi zakon pasti. Kajti sprejeli so ga npr. po nujnem postopku, kot da imamo izredno stanje, torej neko naravno nesrečo, vojno stanje! Pa smo res v teh razmerah?
Njihova depolitizacija pomeni ravno to, da bi svetnike programskega sveta izbirali iz točno določenih (seveda politično opredeljenih) agencij, komitejev, gibanj... Sedaj po starem zakonu (sprejet leta 2005 in v tem času se je menjalo nekaj vlad, pa nobene ta zakon ni v taki meri motil) se jih polovica zamenja na vsaki dve leti in jih izbira parlament, kar je čisto v redu. Parlamentarce je izvolilo ljudstvo, torej naj tudi izbira programski svet. Ker se je pred dvemi leti vlada zamenjala, so seveda desni nastavili nekaj svojih, trenutno so v večini, ampak po starem zakonu se jih bo druga polovica zamenjala v kratkem in bodo prevladovali pač levi. Vodja, predsednik oz. ne vem, kako točno se mu pravi programskega sveta je bil izbran na javnem razpisu, tudi njemu se bo mandat prej ali slej izšel... in bodo pač levi oz. Golobova vlada izbrali nekoga, kateri jim bo pasal. Takrat bo vse v redu!
In v tem je celi point... in leve sedaj moti tudi direktor televizije, kateri je iznenada res postal "neodvisen" (je pa desničar), ampak a nismo imeli tako milo rečene šestdeset, sedemdeset... let na vrhu televizije in celotne RTV same levičarje. Torej je celi "cirkus" ravno zato, ker je izgleda funkcija direktorja "od Boga dana" samo levičarjem?
RTV Slovenijo več ali manj sploh več ne gledam zaradi pristranskega poročanja, same dokumentarce itak najdemo na National Geographicu in podobnih kanalih... od zanimivega športa prenašajo samo še smučarske skoke, nekaj kolesarstva... zakaj torej plačujemo to televizijo? Da novinarji poročil, Odmevov zganjajo reklamo, štrajkajo javno med programom? Prej, ko so televizijo in celotno RTV vodili levičarji je bilo vse kot v raju, sedaj pa? Oni (Bergant, Kranjc, Jamnikova...) bi se morali zavedati, da so tam več ali manj zato, da preberejo, kar piše na listu ali ekranu in ne da zganjajo politiko v delovnem času!
Mene njihovo osebno politično prepričanje enostavno ne zanima!

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Pišete, da RTV SLO, več ali manj sploh ne gledate?! Vaš izčrpen komentar in vsevednost tega ne potrjujeta.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Kaj razlagati nepismenim? Saj pišem o pravnih zadevah, o stanju in ne o programu, kateri je itak zanič!

In reply to by gru (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Gledalcev ne zanimajo pravne zadeve, temveč dober TV program. Tudi nepismeni slišijo iz dneva v dan že preveč nakladanja okoli tega.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Dokler bomo zaslepljeni s tem, koliko je na javn RTV desnih in koliko levih, kaj je za koga res in kaj ni res, kaj je prav in kaj ni prav, ne moremo realno ocenjevati tv programa. Verjamem, da vsak dobronameren gledalec, ki ni pretirano politično usmerjen, najde kaj zase. Zaradi nenehnega hujskanja s strani, se ve koga, se ustvarja iz dneva v dan mnogo hrupa za prazen nič. Pojavlja se dvom v vse, kar je povedanega, predvajanega. Vse s ciljem odvrniti ljudi od plačevanja naročnine, kar pa je stalnim nergačem in zastojnkarjem pisano na kožo. Bilo bi pošteno in pravično, da se tistim, ki ne želijo plačevati pač onemogočiti spremljanje programov javne SLO TV. In tako bomo na koncu vsi srečni in zadovoljni. Sicer pa, tudi elektriko ti izklopijo, če je ne plačuješ.

za gru (ni preverjeno)

Debeli F., vejpa tebi naročnino plačüvle CSD.

Starejše novice