Slika je simbolična.
Po predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov.

Vodja skupine Mateja Logar upa, da bi število 35 bolnikov lahko prvič dosegli v sedmih do desetih dneh.

Kot je v petek dejala za Televizijo Slovenija, predlog sproščanja ukrepa obveznega nošenja zaščitnih mask ne vključuje bolnišnic in domov starejših občanov. Tam bi bile maske še vedno obvezne tudi po tem, ko bi dosegli kriterij manj kot 35 covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne terapije v sedmih zaporednih dneh.

Za STA pa je dodatno pojasnila, da bi po njihovem predlogu pri navedenem kriteriju šteli vsi covidni bolniki, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne terapije.

Upoštevali se bi torej tako tisti, ki se na intenzivnih covidnih oddelkih zdravijo zaradi okužbe z novim koronavirusom, kot tisti, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo zaradi druge zdravstvene težave, ob tem pa so jim potrdili okužbo s koronavirusom.

Dva tedna še zagotovo brez sproščanja 

Zadnjič je bilo število covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne terapije v Sloveniji od 35 manjše konec avgusta lani, ko je bolnišnično oskrbo z intenzivno terapijo potrebovalo 30 oseb.

Logarjeva upa, da bi lahko število padlo na 35 v sedmih do desetih dneh, potem pa bi moralo na tej ali pod to mejo ostati še naslednjih sedem dni. Torej bi po predlogu stroke do sproščanja tega zaščitnega ukrepa lahko prišlo najprej v 14 dneh.

O predlogu strokovne skupine mora kot doslej torej odločati še vlada.

Danes tudi o odpravi mask? 

Minister za zdravje Janez Poklukar bo danes sicer obiskal ljubljansko infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, kjer se bo srečal s predstojnico klinike Tatjano Lejko Zupanc, vodjem oddelka intenzivne terapije Matjažem Jerebom ter infektologinjo in Matejo Logar.

Ali bodo v okviru sestanka govorili tudi o odpravi obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih, ni znano. V UKC Ljubljana so za STA pojasnili, da bo na sestanku med drugim govora o investicijah, pa tudi o aktualnih epidemičnih razmerah.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hjao (nepreverjen)

Samo še mi pa Avstrijci mamo tej cirkus, nihče druge več toga nema. Ite malo okoli po Evropi pa te vidli. V tujini se sploj več nišče ne pogučavle o koroni, to je tan že vse mimo. V bistvi pa ges že en lejpi čas ne nosin več maske in kak opažan vedno več lidij toga sranja nema več na goubi. Te pa vidiš še vedno nekše majmune ka sami v avtoji ali pa po ulici z masko cejli sprestaršeni in si misliš kak dobro jin je uspel nateg, pa kak neumni so eni lidje.

Starejše novice