Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis za spodbujanje kulturnih industrij, s katerim bodo razdelili 2,21 milijona evrov nepovratnih sredstev, od tega gre Vzhodni kohezijski regiji 1,7 milijona evrov in Zahodni 510 tisočakov.

Kreativni kulturni sektor tvorijo raznovrstne dejavnosti, ki so natančno navedene v besedilu razpisa - od arhitekture, preko oglaševanja in raznovrstnih umetniških praks do medijev. V dokumentu je navedeno, da so kreativne kulturne industrije tiste, "ki uporabljajo kulturo kot vložek in imajo kulturno razsežnost, čeprav so njihovi rezultati po večini funkcionalni. Te industrije zajemajo arhitekturo in oblikovanje, ki kreativne elemente vključujeta v širše procese, in podsektorje, kot so grafično in modno oblikovanje ali oglaševanje", piše v razpisu.

Predmet razpisa so nepovratne spodbude za razvoj inovativnih projektov in podjetij s področja kreativnega kulturnega sektorja, razvoj novih izdelkov, storitev in procesov pri prijaviteljih (podjetjih in drugih organizacijah) ter vzpodbujanje močnejšega sodelovanja med kreativnim kulturnim sektorjem in gospodarstvom, poroča STA.

Kot še piše v razpisu, bodo z njegovega naslova podprti projekti, ki nastajajo na presečišču umetnosti, kulture, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev in proizvajajo ter razširjajo dobrine ali storitve, ki vsebujejo ali izražajo kulturne vsebine.

Projekti morajo biti merljivi

V razpisu je še navedeno, da je pomembno tudi, da bodo rezultati projektov na koncu poslovno uresničljivi oziroma finančno merljivi in bodo povečali dodano vrednost ali pa so usmerjeni v reševanje posebnih družbenih problemov in doprinašajo k družbenemu napredku in blaginji, še piše STA.

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, pa bodo operacije v sklopu javnega razpisa sofinancirane s strani EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije, v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Javni razpis za spodbujanje kulturnih industrij - Center za kreativnost 2020-2021 je odprt do 6. aprila 2020.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ojgdxsfhhbf (nepreverjen)

Pridem prvoga!

Starejše novice