FOTO: Fotolens.si
Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil aktualno stanje glede bolezni COVID-19.

Kacin je uvodoma dejal, da zadnji podatki ponovno kažejo, da uspešno zamejujejo vnos okužb iz tujine, a opažajo vedno več okužb neznanega izvora. To pa še dodatno otežuje naporno delo epidemiologov, katerih glavna naloga je zamejitev širjenja virusa.

Vladni govorec je posebej izpostavil delo epidemiologov in se zahvalil za njihov trud, saj "potrpežljivo prenašajo kričanje okuženih, žaljivke in tudi pogosto njihove laži, s katerimi želijo prikriti oziroma, kot pogosto sami mislijo, zavarovati svoje osebne stike pred karanteno." Po mnenju Kacina trenutno epidemiologi opravljajo eno izmed najtežjih in najbolj odgovornih služb v državi. 

Z javnostjo je delil ugotovitev ene od bolnic, ki se že dolge tedne boli z boleznijo in nima pridruženih bolezni, zanjo pa skrbi njen oče, ki je zdravnik: "Porod je prava šala mala v primerjavi s covid-19."

Jelko Kacin (FOTO: BOBO)

Problematične okužbe neznanega izvora, bo Avstrija rumena?

V nadaljevanju je predstavil številne grafe, ki prikazujejo epidemiološko sliko pri nas in v sosednjih državah. Stanje se tako slabša praktično v vseh državah naše soseščine, še najslabše pa je na Hrvaškem. Predstavil je tudi število vnosov iz posamezne države in obrazložil, da igra to pomembno vlogo pri spreminjanju seznamov varnih držav. Pri tem je poudaril, da so več kot trije vnosi že razlog za analizo in pri tem napovedal, da bo prihodnji teden govora tudi o Avstriji. V ponedeljek sicer prihaja na obisk v Ljubljano avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki se bo sestal s slovenskim premierjem Janezom Janšo. 

Govorec vlade je pokazal tudi graf okužb neznanega izvora po regijah, kjer prednjači Ljubljana pa tudi Savinjska ima veliko število tovrstnih okužb. Kot je dejal, gre za okužene, ki ne vedo, nočejo povedati ali skušajo zavajati epidemiologe in pozval vse tiste, ki se morda za nazaj spomnijo kogarkoli, s katerim so bili v kontaktu, da to informacijo delijo naprej. Od včeraj ponovno tudi deluje Golnik kot tretja covid-19 bolnišnica v državi, poleg UKC Maribor in UKC Ljubljana. 

Pomurska regija je na tem grafu v sredini lestvice z dvanajstimi okužbami neznanega izvora. 

Sedmine v vzhodnem delu Slovenije izvor številnih okužb

Kacin je predstavil tudi primere epidemiologov, ki ga vsakodnevno neprijetno presenetijo. "Imamo primer nosečnice,  ki ima dva majhna otroka in se absolutno nekorektno obnaša, pri poizvedovanju molči, potem pa po naključju ugotovijo, da z njo živi še ena oseba z drugim priimkom. To je njena mati, ki dela v neki šoli in je pozitivno že nekaj časa. Ona pa predšolskega otroka še vedno pošilja v vrtec, šoloobvezna pa še vedno pošilja v šolo. To je neodgovorno in po zakonu o nalezljivih boleznih kaznivo. Za to se lahko plača globa. Imamo primer, ko se človek ne spomni, da je bil na 50-letnici. Imamo primer nekih sedmin v vzhodnem delu Slovenije, od koder so se razsejali po celi Sloveniji, in ko berem dnevno poročilo, od kod so te okužbe, vedno znova ugotovim, da vse prihaja od tam."

Kot še dodaja, je "grozljivo, ko se nočejo spomniti oziroma prikrivajo, da v njihovem gospodinjstvu živi nekdo, ki je pozitiven. Imamo tudi primer, ko sama nosečnica odklanja, da bi bil njen otrok testiran. To so primeri, s katerimi se epidemiologi soočajo vsak dan," je še odločno ponazoril vladni govorec.

Od včeraj ponovno tudi deluje Golnik kot tretja covid-19 bolnišnica v državi, poleg UKC Maribor in UKC Ljubljana. 

Zaradi okužb v šolah in vrtcih ni razlogov za paniko

V nadaljevanju se je Kacin dotaknil tudi  zadnjih primerov, ko so se okužbe pojavile v šolah in vrtcih in povedal, da o ukrepih odloča lokalni epidemiolog v navezi z vodstvom šole in starši. Ob tem je dejal, da je sicer praksa, da se naprej celoten razred oziroma mehurček, kot je uporabil ta izraz, pošlje v karanteno.

Pri tem se Kacin sprašuje, ali naj starši še naprej hodijo v službo, če imajo v družini virus, saj bi morali biti v karanteni, po njegovem mnenju pa jim pripada tudi 80 odstotkov nadomestila. 

"Karantena enega razreda ne sme biti problem. Tam, kjer je ogrožena celotna šola, pa je to sporočilo, da nekaj v pripravah ni bilo dovolj dobro storjeno. Mi smo odločeni, da se celoten šolski program izvaja po načrtu B, kar pomeni, da so otroci, dijaki, ves čas v šoli. Želimo, da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli. Če bo teh problemov preveč, se bodo morali za to pristojni odločiti, kako dolgo, pod kakšnimi pogoji in ali so potrebni dodatni ukrepi," je pojasnil Kacin zadnje dogajanje in pri tem poudaril, da ni znakov za alarm ali razlogov za paniko glede okužb v vzgojno-izobraževalnem delu. 

Nadzori nad neuporabo mask se že izvajajo

Spregovoril je tudi o uporabi mask, ki so v zaprtih javnih prostorih odslej obvezne. Nadzori nad njihovo uporabo se že izvajajo, okrepljeni nadzori pa bodo potekali tudi čez celoten vikend. Pri tem priznal, da sam masko nosi tudi včasih na ulici, s čimer ni nič narobe, in ga ljudje morajo opomniti, da to ni potrebno. 

"Neuporaba maske mora biti medicinsko utemeljena. Za tiste, ki mislijo, da je covid izmišljotina želim, da nikoli ne bi zboleli in, da se pogovorijo z osebo v bližini, ki je bolezen prebolela. Take konkretne človeške izkušnje so pravo sporočilo za tiste, ki živijo v svojem balonu, bog ve kje, sodijo skupnosti in tako njihovo ravnanje ogroža celotno skupnost. Če jaz nosim masko, jo nosim zato, da ne bi okužil kogarkoli drugega in od vsakogar pričakujem, da bo enako korekten do mene in mojih najbližjih," je še poudaril vladni govorec.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pam... (nepreverjen)

Vladni govorec,
Ka je to novi poklic in kje se je možno vpisati. PREVERITE.

rudi,k (nepreverjen)

To je kot je nekdaj bil bog samo nebo je nad njim in Janša seveda.

In reply to by Pam... (nepreverjen)

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Točno tak. Janša je vec naredo za nas, kot pa levičarske barabe. Reveži pozabijo ka levičarji bj jim se tistih 300 eurov penzije kraj vzeli

In reply to by rudi,k (nepreverjen)

9gagnoway (nepreverjen)

Se zavedate ka nas je vedno več ka ne vrvlemo v ta bullshit? Je kateri novinar zadosta pogumen ka nam predstavi še drugo plat virusa in naredi verodostojno primerjavo z drugimi bolezni? Vupan ka so posamezniki zadosta intelektualno sposobni ka tudi samo raziščejo informacije in vrvlejo tisto za kar čutijo ka je resnica. Ker to ka nam vij vsaki dan blebečete je daleč od resnice.

Dragan Krstić (nepreverjen)

A ti si pa asistent prof. dr. Marka Potrča, infektologa svetovnega slovesa. A ti je cegu na glavo padu da take znanstvene klatiš?

In reply to by 9gagnoway (nepreverjen)

Kapetan Zlopamtilo (nepreverjen)

Kapetan u JNA bi ti rekao: Krstiću ti si budala, težka budala.

In reply to by Dragan Krstić (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Mu je Werner tako povedal!

In reply to by Dragan Krstić (nepreverjen)

9gagnoway (nepreverjen)

Ne, sploh ne. Nič znanstvenega ne vidim v mojem komentarju in tudi nobenega v nič ne prepričujem. Nevem zakaj takoj stresate slabo voljo. Ajaaa, seveda..saj zato je ta portal znan. Po žaljivih komentarjih, kjer ima vsak pripombo nad vsem.

In reply to by Dragan Krstić (nepreverjen)

Kojhiren (nepreverjen)

Daj ne lapaj telko ka ti z ust smrdij.

heh.. (nepreverjen)

Vladni govorec preverja vse stike in tako dobiva osebne podatke ? Varovanje osebnih podatkov je na višku. Očitno lahko vsak gleda o nas kje se gibamo in s kom smo bili.

rudi,k (nepreverjen)

On je svojga vikenda na Krku prineso virus in ga širi po državi zato nišče nesmi povedati od kec je dobo virus.

In reply to by heh.. (nepreverjen)

kerbiž (nepreverjen)

Doktori Sobotainfo nam že predavajo, pametnejši od vse stroke

Slom (nepreverjen)

Ge bi tüdi zlago.. Ko jim j... mater

Leonelose (nepreverjen)

Največji virus ste vi podkupljeni mediji če vas nebi bilo virus sploh nebi obstajal prostitutke ene da vas ni sram.

micikaaa (nepreverjen)

Držite se reda.....boter 19 vam bo v prihodnjih mesecih pokazal ......resnico ali zavajanje........

Slom (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjena
ali samo takrat, ko ti pride teta
iz Velike nedelje na obisk
in ti zvečer da polizat marmelado

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

Bmc (nepreverjen)

Poznan osebno osebo, kera je tüdi tak pametna bijla, ka je to se brezve, pa ka je nateg, pa tak dale. In te pa je fasal san virus, bil v Mariboru v bolnici, te pa v Ljubljano na inkubator za tri dni, pravo ka je fejst hudo bilo. Zaj pa več nej takši frajer. Taka vij vsi ka ste tak pametni, lejko se okužite prostovoljno, pa te komentejrajte iz izkušnje kero te meli.

Dete z inkubatora (nepreverjen)

Tij si bil tudi na inkubatore, tou se ti še zdaj pozna.

In reply to by Bmc (nepreverjen)

Anon2103 (nepreverjen)

Seveda zavajajo in prikrivajo, vejpa jin samo grozite. Pa ka mislite, ka je to, džermani 1936? Z grožnjami dosežeš kontraefekt in točno to se zdaj dogaja.

Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Lepo se mi zdi ka vsaj en politik gleda na nas. Levica bi itak nam maske 50 eurov po komadi prodajala

žukela (nepreverjen)

če bi bil vladni klovn na oblasti bi bilo danes že pol Slovenije pod zemljo

In reply to by Prekmurjejelep… (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice