*Fotografija je simbolična
Do sedaj študenti, ki se šolajo v tujini, niso bili upravičeni do solidarnostnega dodatka. Osmi protikoronski paket jim zagotavlja, da bodo.

Državni zbor je 3. februarja sprejel osmi protikoronski paket. PKP8 med drugim širi krog upravičencev do enkratnih solidarnostnih dodatkov.

Sedmi protikoronski paket izključujoč

Vlada je ob koncu lanskega decembra sprejela sedmi protikoronski paket, v katerem je študentom namenila solidarnostni dodatek v višini 150 evrov – a ne vsem. Iz sedmega protikoronskega paketa je izključila slovenske študente, ki se šolajo v tujini.

Poslanec Dejan Židan je že pred časom opozoril, da je študent študent, četudi se šola v tujini. Dodal je, da je bila tako nekaterim že drugič storjena krivica in da morajo biti do enkratnega kriznega dodatka za študente upravičeni tudi tisti slovenski študenti, ki študirajo v tujini.

Poslanska pobuda vladi

Židan je na vlado podal poslansko pobudo, da naj v PKP8 vključi izplačilo dvojnega kriznega dodatka za študente v skupni vrednosti 300 evrov, ker jim ta do zdaj ni bil izplačan zaradi tega, ker študirajo v tujini.

V podkrepitev svoje pobude je navedel protisloven primer. Nanj se je s pismom obrnila mama študentke iz Prekmurja, ki ji je bila sicer priznana pravica do državne štipendije, a ni bila vključena med prejemnike kriznega dodatka, saj je zaradi študija v tujini ne tretirajo kot študentko.

Širitev kroga upravičencev

Židanova pobuda je očitno delno uspela, saj osmi protikoronski paket med drugim širi krog upravičencev na brezposelne osebe, prejemnike nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas, na vojne veterane in invalide po zakonu, ki ureja socialno vključevanje invalidov, na polnoletne dijake in študente, šolajoče na tujem visokošolskem zavodu.

Solidarnostni dodatek v višini 150 evrov bodo tako prejeli študenti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/21 izobražujejo na tujem visokošolskem zavodu.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Račka (nepreverjen)

Koga brigajo poceni populistične floskule, naj raje vlagajo predloge za povrnitev demokratične družbe

p3p (nepreverjen)

Koga brigajo tvoj debilni komentar.

In reply to by Račka (nepreverjen)

Quack (nepreverjen)

Ovca janšistična

In reply to by p3p (nepreverjen)

Sumič (nepreverjen)
Sumič (nepreverjen)

Sin mu študira v tujini

Ivan Brglez (nepreverjen)

Zakaj ne bi dobili študenti ki se šolajo v tujini!?

In reply to by Sumič (nepreverjen)

Dejan Židan (nepreverjen)

Pozdravljeni. Sin mi ne študira v tujini (je pa nekoč študiral, takrat pa še ni bilo epidemije).

Starejše novice