Osmi protikoronski zakon prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije covida-19, iz katerega pa bodo očitno znova izviseli dijaki in študenti. Študentska organizacija Slovenije zato predlaga nekaj ključnih ukrepov.

Ključni ukrep, ki ga prinaša osmi protikoronski paket, je gotovo podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, s katerim država pomaga podjetjem že od prve razglasitve epidemije lani spomladi. 

Omenimo lahko tudi ukrep subvencioniranja minimalne plače v prvi polovici leta 2021 in krizni dodatek v višini 200 evrov, ki ga bodo prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost niso.

Širi se tudi krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov iz sedmega protikoronskega zakona. 

Pri oblikovanju osmega protikoronskega paketa pa se znova pozablja na eno najbolj ogroženih skupin, dijake ter študente. Študentska organizacija Slovenije zato poudarja, da ključni ukrepi, predlagani s strani organizacije, doslej niso bili vključeni v protikoronske zakone ter da vlada socialni dialog z mladimi zavrača.

Prav iz tega razloga je Študentska organizacija Slovenije pristojnima ministrstvoma ter vladi posredovala ukrepe, za katere menijo, da so nujni za lajšanje socialnega in psihičnega stanja mladih v času razglašene epidemije.

150 evrov dodatka za tuje študente in tudi polnoletne dijake

Študentska organizacija Slovenije predlaga, da se enkratno izredno izplačilo dodatka za študente v višini 150 evrov zagotovi tudi študentom s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki študirajo v tujini, ter tujim študentom, ki študirajo v Sloveniji, kot tudi dijakom starejšim, od 18 let, ki so izpadli že v sedmem protikoronskem paketu. 

Sledi poziv k uveljavitvi ukrepa, s katerim se dijakom in študentom nameni mesečno nadomestilo za izpad dohodkov v enaki višini, kot to velja za zaposlene po pogodbi o zaposlitvi, torej 80 odstotkov povprečnega mesečnega prihodka iz naslova študentskega dela v zadnjih dvanajstih mesecih.

Študenti prav tako predlagajo rešitev oziroma sredstva za nakup opreme za vsakega osnovnošolca, dijaka in študenta, ki zaradi družinskega ali socialnega položaja ne morejo sami poskrbeti za to, v višini 600 evrov na osebo, pomoč študentom, ki živijo v najemniških stanovanjih, in sicer za plačilo najemnine za čas trajanja epidemije in izobraževanja na daljavo, poleg tega pa študenti predlagajo za trenutno študijsko leto zagotovitev dodatnega študijskega leta oziroma avtomatsko podaljšanje statusa študenta.

Dvig štipendij in boljše koriščenje študentske prehrane

Študentska organizacija Slovenija predlaga še dvig državnih štipendij za 75 odstotkov kot tudi za Zoisove štipendiste in možnost koriščenja štirih subvencij na dan in več, ko gre za subvencionirano študentsko prehrano in dvig subvencije obroka na 2,91 evra.

Zahtevajo tudi zagotovitev študentske prehrane za študente, ki se nahajajo izven kraja, kjer se izvajajo javno veljavni višješolski ali visokošolski študijski programi in nudijo subvencionirana študentska prehrana.

Predlog izhaja iz dejstva, da obstajajo študenti, ki kljub situaciji študija na daljavo nimajo zagotovljenega subvencioniranega toplega obroka, saj bivajo v kraju, kjer se ne izvaja veljavni višješolski ali visokošolski študijski program. V primerjavi s študenti, ki tam bivajo, se taki študenti nahajajo v neenakem položaju.

Obenem odločevalce ponovno pozivajo, da mlade vključijo v socialni dialog, znotraj katerega lahko skupaj oblikujejo učinkovite in zaupanja vredne ukrepe.

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hshsh (nepreverjen)

Vsi bi meli nekse dodatke papejnaze. Namesto ka bizdaj "invensterali" v gospodarstvo, dali tistinka nesmijo delati. Ka prebrodijo krizo. Konec koncov se studentski servisi finencerajo iz strani drzave. Drzava pa od koga? Ja od gospodarstva. Ce propadne gospodarstvo, propade zdravstvo pa solstvo. Pa nede vec doktorov pa nej studentov. Ne vidin smisla zakoj davati nekse krizne dodatke tistin, sterin delajo v ton casi? Zakoj penzionistom? Politiki talajo pejnaze kak ce bi jih sami printali... Ka bi se pa lani ali pa za dve leti zmislili, tak narod, zdaj pa zmensamo davke ka van vec ostane... To pa nej. Seveda ka jezaj fajn talati pejnaze. Neomejeni proracun za predvolilno kampanjo. Mrs v tri ******

zoro05

Ja vsi dobijo dodatke, evo penzija d0 700 , dajo cuj, man 702 nevra, jebi se. Nej san prote, ka dobijo. Ale ka so zaj oni na slabšon, kak ges? Pa saj smo penzionisti na na slabšon?
Pm , te san ge glih na me meji. Bar € ale dva, sicer si še tou bi naj v r... potisnole Cena kruha se nej vsen zdignola- Aja, samo ovin, do 700 € penzijhe. Vsen, ale pa nikome nika. Upan, kan praf razmišlan. Popravite me prosin.

In reply to by Hshsh (nepreverjen)

Jolanda (nepreverjen)

S TEM NAKLADANJEM OPRAVICUJE ŠOS SVOJE DELO:) BRAVO:)
Glavno, da imajo xy pisarn v katerih se vecni studentje pretegujejo iz enega stola na drugi stol.

In reply to by zoro05

Karl Marx (nepreverjen)

Se strinjam
ja na tehničnih in naravoslovnih fakultetah
Na raznih psihičih , socialekih, filozofekih in podobnih pizdarijah
pa je treba takoj ukiniti štipendije in uvesti šolnine

0... (nepreverjen)

Dijaki so doma, nekateri sploh niso več pri pouki, po celi dan zunaj. Srednja šola ni obvezna. Stroškov s prevozom ni, hrano imajo doma, dijaskih domov ni. Kakšne stroške imajo? Da bi šli smučati ali poleti v Grčijo.

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jaz bi ukinila vse štipendije
študentarija naj dela preko študentskega servisa
da bo imela za šolo in za preživetje

In reply to by 0... (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ti si pa res en ptavi buzerant

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Mejdus (nepreverjen)

Pa se ti zavedas, da recimo je fakulteta za farmacijo ali medicino tako tezka, da se ne da se delat ob studiju?

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

to si ti misliš ker si tupo tele
Jaz sem ves čas šole delala preko študenta

In reply to by Mejdus (nepreverjen)

Jolanda (nepreverjen)

Zanimivo. Nihče se ne jezi, da duhovniki dobijo mesečno 700 eur in plačilo vseh obveznosti, pa smo ravno včeraj prebirali, da so okradli duhovnika za skoraj 20.000 eur le od kod cerkvi toliko prihrankov,, če pa potrebujejo mesečno pomoč države, sedaj pa vas motijo dijaki in študenti katerim bi vzeli štipendijo in kateri so ob morebitnih zaposlitvah bodoči vplačniki v državno blagajno. Ali nimate otrok ali pa tako visoke dohodke, da vas ne zanima slabo finančno stanje posameznikov, ki težko otrokom kupijo sredstva za šolo na daljavo. Glede na to, da je splošno znana finančna situacija v državi zaradi ukrepov kjer sta eden ali oba starša ostala brez zaposlitve pa ne na svojo željo.

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

S TEM NAKLADANJEM OPRAVICUJE ŠOS SVOJE DELO:) BRAVO:)
Glavno, da imajo xy pisarn v katerih se vecni studentje pretegujejo iz enega stola na drugi stol.

Jin (nepreverjen)

Najbaukse,ka se dijakon da za cejlo leto minimalna plača,itak je pejnez na pretek!

p3p (nepreverjen)

Verjetno bole nucajo kak popi pa veroučitelji

In reply to by Jin (nepreverjen)

penzioner (nepreverjen)

mislim, da tem bolj pripada 150 evrov, kak pa popi, ka dobijo 700 evrov, saj pa cerkve niso državne .... ali so, ne vem ????????

Jolanda (nepreverjen)

saj tudi študenti niso državni
V naravi je pač tako da vsaka žival skoti toliko mladičev
kot jih lahko preživi
Pri ljudeh se pa samo ničvredna sirotinja šlepa na ramenih pridnih in sposobnih

In reply to by penzioner (nepreverjen)

poncij pilat (nepreverjen)

vse institucije se znajo zavzeti za svoje "varovance", edino zrsz in csd ne ve podati pobude da bi tudi brezposelni dobili kak dodatek. svinje proklete, naj jih zaduši njhihova debela sala.

Vejpa (nepreverjen)

Ejni nücajo za smejalni plin, marihuano, pohajkovnje po sveti, drage pametne telefone, pa brezdelje. Več se jin
zdavle, hujši so.

Koga? (nepreverjen)

Za podporo brezdelja, bogati Še vas nega zadosta lűftbremzarof? Še prek preveč dobite!

Za Zoro 05 (nepreverjen)

Ka jamraš, če maš penzije 700 evrov, pa tvoja šče telko ali pa več = 1.500. S ten se že da
dobro preživeti. Na stare dni pa ne rabiš kaj dosti, niti biti zapravljiv. Raje moli Boga, ka boš
to penzijo še dolgo prejemal.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice