Pomurski poslanec Dejan Židan opozarja, da je študent študent, pa čeprav se šola v tujini.

 Vlada je konec lanskega decembra sprejela sedmi protikoronski paket, v katerem med drugim študentom namenja solidarnostni dodatek v višini 150 evrov, a kot kaže, ne vsem. 

Dodatek tudi za tiste, ki študirajo v tujini

Židan vladi sporoča, da morajo tudi slovenski študenti, ki študirajo v tujini, biti upravičeni do enkratnega kriznega dodatka za študente.

Kot pravi, se je nanj s pismom obrnila mama študentke iz Prekmurja, ki je svojo zgodbo opisala tako:

“Hči je štipendistka z državno štipendijo Republike Slovenije. Stalno prebivališče ima v Sloveniji, začasno pa v Avstriji. Na pristojnem ministrstvu so povedali, da pomoči ne dobi zato, ker študira v tujini in se zaradi tega ne tretira kot študentka. Veliko je takih študentov v Sloveniji, ki pač študirajo v tujini in nihče ni dobil do sedaj nobene pomoči. Hči biva v Avstriji v študentskem domu in mesečno plačuje 309 evra, ne glede na to, da predavanja potekajo po spletu. Tam ne dobijo nobenih olajšav. Gre za vprašanje pravičnosti. Kako je možno, da dobi štipendijo, ne dobi pa pomoči, kot vsi ostali študenti?”

Študentom že dvakrat storjena krivica

Opisan primer je po mnenju Židana najboljša potrditev, da je do zdaj bila skupini študentk in študentov, ki študirajo v tujini, že dvakrat narejena krivica. V konkretnem primeru je ta še bolj opazna, saj je država študentki preko dodelitve državne štipendije za študij v tujini priznala, da je študentka, ko pa je trebna nakazati enkratni krizni dodatek, pa ji tega ne prizna.

Židanova pobuda vladi

Židan zdaj na vlado podaja poslansko, in sicer, da naj v PKP8 vključi izplačilo dvojnega kriznega dodatka za študente v skupni vrednosti 300 evrov, ker jim ta do zdaj ni bil izplačan z razlogom, da študirajo v tujini.

“Na ta način bomo tudi te študentke in študente obravnavali enakopravno z drugimi študenti in jim z dejanjem pokazali, da cenimo in razumemo njihov trud,” dodaja Židan.

V primeru, da vlada pobude ne sprejme, pa Židan že zdaj napoveduje, da bo v času naslednjega “korona zakona” vložil poslanski amandma z željo, da se tem mladim ljudem popravi storjena krivica.

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rabote.... (nepreverjen)

gospod Židan bili ste del vlade Cerarja, ki ni implementirala EU Direktive v slovenski pravni red. Sedaj smo od Bruslja lepo dobili kazen v višini 750 tisoč EUR. Plačamo iz proračuna, noben osebno ne odgovarja. Boli jih. Koliko študentov, bi lahko s tem podprli? Zakaj so mediji tiho o tem. Problem pa je narezekiz pršuta in teran pri Pivcevi. SD je lahko samo tiho.

dolfe struna (nepreverjen)

Rabote ........... Kakše gospod pa je Židan ? Rec cenite bonton ampak Židan se stalno nekaj gor prosi in dela pameten .Horvat je še skriti nekje od potresa zdaj ga je v brbranji namesto Židan

In reply to by Rabote.... (nepreverjen)

berbardinec (nepreverjen)

kaj pa brezposelnim in še komu?

Mama mia (nepreverjen)

Samo invalidom dati denar in ne tistim,ki jih pod pazduho fejst boli.Res dati samo osebam,kiso nezmožne za delo kdo ima dve nogi,dve roki oči,si ne zasluži nobene podpore ne socialne in ne raznih dodatkov.

SRAM NAJ te bo ŽIDAN (nepreverjen)

ŽIDAN SRAM NAJ TE BO ! Bil si 2x po 4 leta minister, 4 leta predsednik DZ, predsednik stranke SD, ki vlada že 80 let
v vseh teh letih tega nisi videl ? Zdaj pa ko vas je po 80 leti za 8 mesecev zamenjal nekdo drug, pa si pameten, da bog pomagaj. Za čas vladanja koliko škode si naredil in nič koristnega ? Ti Židan in SD ste lahko samo tiho in zadnji, ki se smete oglašati, pa kaj misliš, da smo ljudje res taki norci komunist ali SD je isto. Predlagal bi ti da priznaš svoje napake in se spreobrneš izstopiš iz SD dokler je še čas, mogoče ti bomo takrat verjeli a sedaj nikakor.

ŠTEFAN K. (nepreverjen)

Tukaj se strinjam z vami vendar z vašim PREDLOGOM se nikakor ne morem, ja priznati krivdo in potem pteoblečt suknjo in nič odgovarjat za napake ki jih imajo na plečih pa saj to počnejo že 30. let z Kučanom prvim predsednikom države na čelu

In reply to by SRAM NAJ te bo ŽIDAN (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Ti si pa res pameten, kdaj je pa Kučan bil v vladi in imel pooblastila kot jih ima vlada butalci pišejo vse vprek kot kakšni debili, najprej pošlješ študente na kvalitetne faxe v tujino, ker pri nas so itak slabši in nepriznani, potem jih kličeš naj prinesejo znanje nazaj domov , ne daš njim pa niti te miloščine150 eur manj kot je socialna pomoč pa manj kot dobijo cerkveni delavci po 700 eur pa upokojenci 1050 eur, in tako naprej le teh nekaj 100 študentov naših so takšni izdatek za državo. Na prednovoletnem sprejemu jih pa PD Pahor vabi na pogovor in obljube, kje se je zdaj oglasil.

In reply to by ŠTEFAN K. (nepreverjen)

ŠTEFAN K. (nepreverjen)

P3p če bi bil bol razgledan bi vedel, kaj in gdo je Kučan, glede kvalitete faksov pa vidimo iz tvojega pisanja in razmišlanja kaki faks si zaklučil.

In reply to by p3p (nepreverjen)

srrwrr (nepreverjen)

Če so 80 let vladali komunisti pa vse zajebali, te je očitno kaos v slovenskoj državi... ka te še tu delate?
ker ges man filing, ka je kar ok prinas no

hedvika (nepreverjen)

A mogoče ,kdo ,kaj ve ,kje je truplo ?

p3p (nepreverjen)

Je menjal nick

In reply to by hedvika (nepreverjen)

Duh. .. (nepreverjen)

Če bi Dejan bil v vladi, sigurno nebi predlagal takega predloga.

100-100 (nepreverjen)

zakoj je vlada penzioniston plačala krizni dodatek, nanč tej malij penzij nemrejo potrošiti, študenton pa nej. Ščista enostavno, kalkulacija z volilnimi glasovami. Zakoj popon, či pa itak živejo na račun pogrebov, dodkov itd. Kalkulacija je ednostavna, zaradi propagande štera večina od njij forsejra,jočo garnituro seveda za vlado. Na kunci kuncof, sploj ne razmin nekše krizne dodatke v zdravstvi itd, ešče z obrestmi mo tou davali nazaj.

penzija (nepreverjen)

100-100 ......... Seronja mi smo delali in plačevali da sedaj dobimo praktično svoj denar nazaj ,kar pa je dosti manj ,kot smo plačali v vseh letih zaposlitve .Ti in tej tvoji študenti ,ki študirajo do 30 leta starosti in še po tem ni nič iz njih pa res ne rabijo in ne rabite dodatka imate štipendije .Mislim,da ti nisi sposoben davati nazaj niti nikoli ne boš dajan nikomur nič nazaj .Želim ti ,da nikoli ne prideš v penzijo

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Poslušaj, či san ges seronja si pa ti pleničkar, za te plenice pa tou župico štero še lejko gejš pa rejsan ne nücaš pejnez. Praviš ka mi želejš , ka naj ne priden v penzijo, ges pa tebi , ka ne bi biu dugo na plečaj penzionističnoga sklada.

In reply to by penzija (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Če bi ti plačuvo v penzijski sklad kak je normalno zdaj dodatka ne bi dobo ka bi mel penzijo nad 704 eure , tvoje želje ka štoj ne pride v penzijo so lahko obratne, ka pa če ti že naslednjo penzijo ne boš koristo, zaradi zoba.

In reply to by penzija (nepreverjen)

Cato the Censor

Vi ki delite ta denar ste čisto zmešani, veste kako težko je ustvariti že 50 evrov dobička? Za to moraš delati, vi bi vsi delili neki fantomski denar, se vidi da so bili nekateri dolgo v politiki, pa mislijo da denar pada z neba, jaz ga še nisem videl nad Soboto, da bi padal, sem pa videl ljudi padati od utrujenosti ki so hoteli zaslužiti 50 evrov, študenti, dijaki, kdo bo zdaj na vrsti, deca v vrtcu, vsakemu 20 evrov pa liziko? Mater, obramboslovci vodijo ekonomijo, svet na glavi

100-000 (nepreverjen)

ka p. m. ma nešče zavidati najrevnejšim upokojencem, ki komajda preživi s to penzijo? Poglejte si mladino, sploh
več ne ve, kak naj ga s..je, kam naj gre dopustovat v tujino, kozmetika, umetni nohti, vse naj naj. Za nobeno delo
jim ni, samo denar, pa denar, pa brezbrižnost, pa lajf, pa droge ..... Pol jih tak ne doštudira, polovica od drüge polo-
vice pa je povsem neuporabna za nobeno delo, ker nimajo delovnih navad. Nazadnje pridejo parazitirat domov v
hotel mama. Ogromno njih si sicer pridobi neko diplomo, ki pa ni podprta z nobenim znanjem. To povedo tisti, ki
so takšne diplomante že imeli zaposlene, pa so jih odpustili, ker sam papir je premalo. Na nižje delovno mesto ne
bi šel, ker se sklicuje na svojo diplomo. Vsi bi samo nekaj študirali, ni pa več tehnično usposobljenih ljudi, praktikov
mnogih deficitarnih poklicev, ker se jim zdijo ti posli prenizki, izčrpavajoči, naporni, slabo plačani. Ravno te bi mora-
li stimulirati dodatno, da bi se odločali za večji vpis. Pa še nekaj: Poznam mnoge starše, katerih otroci študirajo v
tujini in vem, da ti starši zlahka financirajo njih študij, ker spadajo v razred bogate elite, kjer denar ni problem.
Zna se, zakaj Židan navija in nabija! Pojasnil menda nihče ne potrebuje. Ali pač?

100-100 (nepreverjen)

Mo vido , kda de te pejneze trbelo davati nazaj če te tüj tak glasni. Kda do se davki povečali, kda de prišo nepremičninski davek, kda do se domovi podrakšali, kda mo mogli plačevati dosta več za zdravstvo, kda do fse cene skočile, kda mo meli püno brezposelnij. Zapomnite se sposojeni pejnez sigdar trbej nazaj dati in tou z obrestmi. Ponavadi ga dajo več tisti , šteri majo menje.

In reply to by 100-000 (nepreverjen)

za Hedviko (nepreverjen)

Sem srečal zadnjič Truplota. Sprehajala sva se po naravi. Vprašal sem ga, kako da se več ne ,,srečava,, na
Sobotainfo. Pa mi je čisto na kratko, neposredno odgovoril: "Q naj gleda te komuniste, pa ta njihov gnili portal".

Vredi 100-100 (nepreverjen)

Te te vi lejvi davali kcuj, ka ste si pejnez v svojoj dugoletnoj vladavini itaki nagrabili za naslednje 3 generacije.

berbardinec (nepreverjen)

kršitev je, da ne dobijo nič brezposelni. študenti majo štipendije pa starši ki jih financirajo pa še študentska dela.

Klavdija Zadra… (nepreverjen)

Kaj pa dijaki?

Kristuš (nepreverjen)

Ka bi radi dijaki? dobivlejo štipendijo, ne odijo v šolo! ka bi njin zaj trbelo krizne dodatke ?! Od koj so prikrajšani?? Lp

In reply to by Klavdija Zadra… (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Pa saj dobiva državno štipendijo!

Krizni (nepreverjen)

Resno ne razumem deljenja teh dodatkov. Ne me narobe razumet, lepo da dajo amapk:

Dobili so upokojenci, ki se jim status ni spremenil nič. Kvečjemu so več doma, posledično imajo manj stroškov.

Dobili so socialni v 1 valu, isto se jim status ni spremenil.

Najmanj dobijo delavci na čakanju, ki prejemajo 80% osnovne plače kar je v večini primerov 50-60% dejanske plače zaradi stimulacij, dodatkov itd. Stroški ki jih ti ljudje plačujejo pa so enaki (telekomunikacije, elektrika, kurjava, komunala), razen da nimajo stroškov prihoda na delo. Ja, boste rekli saj pa so doma pa dobijo zato zmajnšano plačo, ampak stroški so ostali isti, in večino teh se ne da zmanjšati v 2-3 mesecih.

opa (nepreverjen)

po moje ne glih. ker zaposleni so vajeni trošiti. keri pa so že dugo naslabšem, pa le-tega ne delajo. in ne daj bože, da bi malo slovenec stisnil, ne, raje jamra,četudi mu nič ne manjka. in prav tako nedajbože napraviti 3 korake brez bencina, ne?

In reply to by Krizni (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice