V studiu televizije IDEA je tokrat gostoval župan občine Puconci Uroš Kamenšek.

Čeprav je občino Puconci prevzel šele decembra, Uroš Kamenšek pravi, da delajo na polno in iščejo svoje priložnosti v razpisih in prilagajanju obstoječega proračuna, rešujejo pretekle stvari in se sproti soočajo z novimi izzivi.

Občina Puconci zaobjema 97 društev in 23 vasi. 

»Obstoječi občinski svet je ena dobra kombinacija«

Sodelovanje z občinskim svetom novi župan opisuje kot dobro, predvsem pa občinski svet vidi kot mešanico mladih, ambicioznih ljudi s svežimi idejami in izkušenih »kadrov«, ki jih je z izkušnjami obogatilo večletno delovanje v tovrstni »poziciji«. Zagnanost in zrelost sta, kot pravi Kamenšek, odlična kombinacija.

Spregovoril je tudi o rebalansu proračuna za leto 2023. Razlogi za sprejem rebalansa so bili dvig ekonomske cene vrtca, prijava na dva razvojna projekta, razvoj dodatnih idej in vzpostavitev proračunskih postavk za čezmejne projekte, pa tudi minimalne korekcije obstoječega proračuna. 

Ob vsem tem ocenjuje, da je finančno stanje občine zadovoljivo: »Smo v dobri finančni kondiciji,« ob čemer proračunski presežek znaša 200.000 evrov. 

Ključni projekti letos

Najpomembnejši projekt v tem trenutku je izgradnja vrtca v Puconcih s šestimi oddelki, nujno potrebnega zaradi prostorske stiske. Pri tem je dejal, da je prejšnjemu vodstvu na razpisu uspelo pridobiti del nepovratnih sredstev, trenutno pa so v fazi zaključnega izbiranja projektantskih vrednosti. Samo gradnjo vrtca naj bi začeli najkasneje jeseni

Ob tem je odprtih veliko infrastrukturnih projektov, tudi v okviru tekočega vzdrževanja, prijavljajo pa se na razpis ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj, saj želijo mladim, ki vidijo svojo prihodnost v puconski občini, ponuditi podjetniški inkubator za razvoj idej.

Izpostavil je tudi pomembno regijsko zgodbo, Hišo prekmurske besede Strukovci, v kateri bi Števanu Küzmiču in ostalim »buditeljem« namenili poseben prostor ter na ta način širši javnosti ‒ vključno  s turisti ‒ predstavili pomen prekmurske besede. 

Priprave na strateški razvoj turizma v polnem teku

Ideja o pripravi strategije je sicer (do)zorela že v minulem mandatu, kajti občina s svojimi naravnimi danostmi in kulturnimi znamenitostmi ponuja veliko, a razvoj turizma v občini Puconci ni nikoli bil, je dejal Kamenšek, usmerjen v sistematični razvoj ‒ s tem dokumentom pa želijo narediti ravno to.

Ena izmed njegovih »odločitev« je razvijanje vseh potencialov občine, zato so tudi izbrali zunanjega izvajalca (Razvojna agencija Sinergija Moravske Toplice) za pripravo strategije razvoja turizma za obdobje 2024‒2030. S »postopkom« želijo v zgodbo vključiti vse deležnike, na ta način pa dvigniti sektor na višji nivo. 

Ob tem, je dejal Kamenšek, ki ob županovanju za zdaj opravlja tudi predsedniško funkcijo pri Pomurski turistični zvezi, se usmerjajo v butični turizem, tudi v t. i. outdoor turizem, ki med drugim predstavlja pohodništvo in kolesarstvo ter spoznavanje in okušanje življenja lokalnega prebivalstva, na ta način pa tudi spodbujanje razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. 

Na »listi« so tudi poudarjanje pomena naravnih danosti ter ohranjanja domačih obrti, kot so lončarstvo, lanenarstvo, peka domačega kruha, čebelarstvo, sadjarstvo …

Podjetništvo in povezovanje sta ključna

Kamenšek je kot govorec sodeloval tudi na dogodku »SBC pri vas«. V začetku aprila je namreč v Prekmurju gostoval Klub slovenskih podjetnikov.

»Zelo pozdravljam takšne in podobne dogodke. S pomočjo teh dogodkov bomo najlažje razbijali te stereotipe o Prekmurju, Pomurju, o nerazvitosti, nenazadnje o oddaljenosti …«

Kamenšek je dejal, da je bilo na dogodku izpostavljenih veliko zanimivih idej, na primer razvoj skupnih prostorskih načrtov oz. območij, kjer bi se še intenzivneje razvijal podjetniški sektor, govorili pa so tudi o čezmejnem sodelovanju, kajti geografska lega Pomurja je izjemno ugodna, saj meji na tri države.

Ob koncu dogodka so občine podpisale tudi pismo o nameri, ki govori o zavezi občin k skupnemu reševanju problemov, nanašajočih se na razvoj podjetništva. Pismo o nameri poudarja predvsem pomen medsebojnega sodelovanja, pomoči in krepitve položaja občin, gospodarstva in celotne regije.

Komentarji (8)

tuncika

Namesto Dore - Doroteja. Kako lepo je videti intervju "lahkih besed", modernega pristopa in seveda cilja intervjuja. Vsebina, smisel, jasno izražanje.
Si želite več Dore - pojočega medoja ????????????? ali preprosti intervju ????????????????

. (ni preverjeno)

Še rdeče čevlje pa je zmagala.
Škoda ka ni več zelene zavese v studiu.

In reply to by tuncika

Mura je večna (ni preverjeno)

jebe se meni

In reply to by . (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

i meni

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

i meni

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

10198$:$!$ (ni preverjeno)

boug nan pomagaj!!!

SHadOW-666

Če si ne boš sam...

SHadOW-666

Če si ne boš sam...

Starejše novice