Slika je simbolična.
Danes izplačane pokojnine bodo za 4,5 odstotka višje.

Upokojenci lahko decembrske pokojnine prejmejo že danes ali jih prevzamejo jutri, saj bodo pošte in banke na zadnji delovni dan v mesecu in letu poslovale po običajnem delovnem času.

Tako kot že novembra bodo za 4,5 odstotka višje, enako pa velja tudi za invalidska nadomestila. Vlada želi prejemnikom na ta način pomagati v času draginje.

Po oceni vlade je do redne februarske uskladitve pokojnin, ki bo znašala 4,9 odstotka, višji zneski pa bodo izplačani konec februarja, še daleč.

Glede na to se je odločila, da bodo nekoliko višji že prejemki za zadnja dva meseca v letošnjem letu. Višje bodo pokojnine in vsa invalidska nadomestila razen dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.

Sredstva zagotovljena iz državnega proračuna

Finančne posledice ukrepa za december so ocenjene na približno 22 milijonov evrov mesečno. Sredstva za izplačilo bo zagotovil državni proračun in ne bodo šla iz pokojninske blagajne.

Upokojenec s pokojnino v višini 600 evrov bo prejel 27 evrov višjo pokojnino, torej skupno 627 evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih podatkih pokojninskega zavoda 630.625. Starostnih upokojencev je 473.900, invalidskih pa 70.801.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
113 (nepreverjen)

Zagovarjanje procentualneg dviga pokojnin ustreza upokojencem z lepimi penzijamo med temi so vodilni na zvezi upokojencev.Zakaj vedno glumijo da so upokojenci z višjim plačami ko so še delali v pokojninski sistem vplačevali več in jim ob povišanju pripada več. NI RES.Ko so delali in so imeli lepe plače so vplečevali v pokojninski sistem več.To je res.Ampak ker so v pokojninski sistem vplačevali več se jim je ob upokojitvi izračunala tudi višja penzija.Ko pa so se upokojili pa je popolnoma nesprejemljivo da oni hočejo več kot ostali.KO SI V PENZIJI BI SE VSEM MORALA PENZIA POVIŠATI ENAKO.Zakaj pa pri teh upokojnci ki se borijo za procentualni dvig pokojnin v trgovinah ni dražji kruh.Malo razmislite upokojenci kako se borijo vodilni za vas z nizkimi penzijami.

Realnoo (nepreverjen)

Popolnoma si kiksni mimo
Kdor je več vplačal
ima pravico da tudi več dobi
Ti bi pa dal vsem enako
kot v gnilem komunizmu
Zato pa je propadel komunizem
ker so vsi iz enega piskra jedli
in vsi eno babo obdelovali
Brez morale si

In reply to by 113 (nepreverjen)

Tanja flasskon (nepreverjen)

Tudi jaz mislim tako

In reply to by Realnoo (nepreverjen)

ZA 113 (nepreverjen)

POJMA NIMAŠ KAJ PIŠEŠ. Bom ti zdaj napisal kaj pravi zakonodaja: Sredstva ki jih delodajalec nakazuje v tvojem imenu v pokojninsko blagajno so TVOJA LAST, če ne bi v Sloveniji vladala mafija, znan je primer izpred več let ko je država oropala pokojninsko blagajno za eno generacijo, seveda denarja ni nikoli dala nazaj. Do tedaj je veljalo, da vsak plačuje v blagajno za svojo pokojnino. Od tega ropa naprej pa so izmislili da je plačevanje v pokojninsko blagajno solidarnostni ukrep DA TISTI KI ZDAJ DELAJO PLAČUJEJO ZA TISTE KI SO UPOKOJENI.
Pokojninski sistemi v zahodno evropskih državah temeljijo na čisto drugačnih osnovah in zato so tam pokojnine iste kot plače. Država ali pokojninski sklad v Švici recimo, denar ki ga naloži zaposleni obogati z dobrimi naložbami v Sloveniji pa je ravno obratno država pokrade pokojninsko blagajno saj so v njo vključena razna izplačila, borcem in naslednikom, zaslužnim državljanom, umetnikom itd. VAM JE SEDAJ JASNA RAZLIKA ? TO STE VOLILI TO STE HOTELI IN ZDAJ PLEŠITE odvetnik: B. C.

In reply to by 113 (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

Pa idi si v Švico po pokojnino!
Pa nej, ka si je Golob te "solidarnostni" sistem zmislo?
Si že gda čul za Bismarcka?
Aleluja, kakše mamo!!

Ja, ja, Jajeki, to je vse zavolo Goloba!
Bog se vas usmili!!

In reply to by ZA 113 (nepreverjen)

Urška zabuhla (nepreverjen)

ja sem slišala za Bismarcka
To je ona Ladja ki je potopila ogromno zavezniških ladij

In reply to by janez janez (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Sem podobnega mnenja, vendar je tudi en problem: če se danes upokojita dva z razliko penzije npr. 1.000 eur, bo dobil čez deset let tisti z višjo kaj vem nekaj drobiža več! To po svoje tudi ni pošteno, kakor ni pošten dvig za enak procent vsem.
Ker pa neka doba, ko dobivajo upokojenci penzijo kaj vem v povprečju dvajset let, bi lahko dvigovali po nekem drugem ključu, najnižje npr. za 5%, najvišje pa za 2,5%, ostalo pa nekaj vmes. Tako tudi po dvajsetih letih ne bi tisti z danes najnižjo pokojnino nekako "ujel" tistega, kateri ima danes od njega za 1.000 evrov višjo pokojnino. Z dobro voljo bi se dalo to narediti, tudi malo na silo, kajti sedanja koalicija ima solidno večino v parlamentu.
Še bolj je pa nepošteno, da se procent dviga samo nekaterim, tisti, kateri smo se upokojili 2019 pa smo ostali na najnižjem odmernem odstotku, torej 57,25%. To je več kakor nepošteno, vsem bi se morale penzije procentualno dvigati do 63%.
Tako, da če mi kakšen politik v obraz pove, da dobim toliko, kolikor sem vplačeval, mu sigurno pritisnem vsaj dve okoli ušes!

In reply to by 113 (nepreverjen)

Tanja flasskon (nepreverjen)

Če bi bi na oblasti Janez Janša tega dodatka upokojenci ne bi dobili
Naj se mu za kazen kurec stanja
Živel Golob

Bučkoe (nepreverjen)

Si pozabila, da je Janša 3x dvignil penzijo, 3x dal dodatek, tistim z malo penzijo je dal več, ne pa zdaj, ko je pernati dal tistim z večjo penzijo najvišji dodatek. Le kaj vam je zameglilo um? Vam daje snifati?

In reply to by Tanja flasskon (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

bučko,
ja, dal je, samo zato, ka do volitve, nej ka bi tak rad starce mel!!!
Samo njemi je nej gratalo. Zdaj pa panika!

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

Realnoo (nepreverjen)

in golobica

In reply to by Tanja flasskon (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

hej, 113,
tudi plače se dvigujejo procentualno, višje za več, manjše za manj!

9999 (nepreverjen)

Prekleta banda pokvarjena teh 4,5 % zvišanje si potisnite nekam v rit. Javni sektor, zdravniki pa + 20 % povišanja in več. Kojega hudiča smo potem delali in plačevali 40 let in več ? Zato da je banda izropala vse komplet, upokojenci pa naj crknejo. V Sloveniji je ena tretina upokojencev in bi složni lahko dosegli marsikaj, ampak kaj ko imamo med sabo take norce KI GLASUJEJO ZA ZMANJŠANJE SVOJE POKOJNINE.

robert pernati (nepreverjen)

če je svoboda
je svoboda za vse
tisti ki so manj vplačali
imajo manj svobode
tisti ki so več vplačali
imajo več svobode
Če imaš denar si resnično svoboden
pomeni
denar je svobode vladar

In reply to by 9999 (nepreverjen)

Urška zabuhla (nepreverjen)

A zato si ti tak svoboden

In reply to by robert pernati (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

9999,
ste meli Karleka, ka ste ga pa nej volili!
On je delo na vaših hrbtaj kariero, te ste ga pa odžagali!!

In reply to by 9999 (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Ojoj... si pa zelo, zelo, neverjetno zelo slabo obveščen!
Teh 4,5% ni nobeno zvišanje pokojnine! To je ene vrste dodatek za draginjo, upokojenci ga dobijo za obdobje dveh mesecev.
Januarja bodo pokojnine spet na ravni oktoberskih. Šele konec februarja se bodo odločili, za koliko bo redna uskladitev. Potem se bo dobilo tisto zvišanje za januar in seveda februar.
Pa močno dvomim, da bodo povišali za več kakor 4,5%. Toliko, za izenačijo ta dodatek, ljudje (tudi ti) pa itak nič ne razmišljajo in bodo spet prepričani, da držijo "boga za brado"!

In reply to by 9999 (nepreverjen)

Fonzer (nepreverjen)

Energetski dodatek pa nisem prejel, ker sem brez socialne in varstvenega.
Sem pa invalid 3 kategorije nezaposljiv in socialno vključen ampak nimam pojma kakšna razlika je pri tej soc. vključenosti da se ni štela za energetski dodatek.
Soc. vključenost ma tak samo nagrado v višini največ 15% nagrade od minimalne plače.
Bar nisem doma cel čas ampak to je skoraj kak redno delo ki pa ni redno tako da ne gre delovna doba.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice