Od danes veljajo nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in sporočila SMS znotraj Evropske unije.

Potrošnice in potrošniki bomo po novem za klic iz svoje države v drugo državo EU plačali največ 19 centov na minuto (+ DDV), za sporočilo SMS pa največ 6 centov (+ DDV).

Določitev novih zgornjih cen za mednarodne klice in sporočila SMS znotraj EU, ki sledi odpravi stroškov gostovanja junija 2017, je del reforme telekomunikacijskih pravil EU, s katero med drugim želijo izboljšati usklajevanje elektronskih komunikacij.

"Po odpravi stroškov gostovanja leta 2017 je EU zdaj sprejela še ukrepe proti previsokim stroškom čezmejnih klicev, ki jih državljani in državljanke opravljajo iz svoje države. Zaradi teh dveh ukrepov lahko evropske potrošnice in potrošniki odslej brez skrbi kličejo vse evropske številke, tako od doma kot iz tujine, saj so v celoti zaščiteni pred neprijetnimi presenečenji ob prejemu računov. To je zgolj ena od mnogih konkretnih koristi enotnega digitalnega trga," je povedala komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel.

Cene doslej tudi trikrat višje

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, nova pravila za mednarodne klice odpravljajo velike razlike v cenah, ki so prej obstajale med državami članicami. V povprečju je bila standardna cena klica iz fiksnega ali mobilnega omrežja znotraj EU trikrat višja od standardne cene notranjega klica, standardna cena za sporočilo SMS znotraj EU pa več kot dvakrat višja od notranjega sporočila SMS. 

V nekaterih primerih je lahko standardna cena klica znotraj EU do desetkrat višja od standardne cene notranjega klica.

V nedavni raziskavi Eurobarometer o mednarodnih klicih so štirje od desetih anketirancev in anketirank (42 odstotkov) navedli, da so v preteklem mesecu stopili v stik z osebo v drugi državi EU. 26 odstotkov jih je osebo v drugi državi EU poklicalo s stacionarnega ali mobilnega telefona ali ji poslalo sporočilo SMS.

Nova pravila od danes v vseh državah članicah, a le za zasebne stranke

Telekomunikacijski operaterji v EU bodo morali potrošnice in potrošnike obvestiti o novih zgornjih cenah. Nova pravila se bodo od 15. maja uporabljala v vseh 28 državah EU, kmalu pa tudi na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu.

Najvišje cene bodo sicer veljale le za osebno rabo, torej za zasebne stranke. Za poslovne stranke se ta ureditev cen ne bo uporabljala, saj ima več ponudnikov zanje že vzpostavljene posebej ugodne ponudbe.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice