Slika je simbolična.
Prihodnje leto bo v Sloveniji v primanjkljaju na trgu dela 99 poklicev, kar je devet manj, kot so lani ocenjevali za letos. V ravnovesju jih bo 46 ali pet manj, v presežku pa 37 ali 19 več, kaže raziskava zavoda za zaposlovanje Poklicni barometer.

Zavod Poklicni barometer je analiziral 182 poklicev. Med ocenjevanimi poklici se najbolj opazna sprememba v primerjavi z lanskoletnimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja posredovanja informacij v klicnih centrih, prodaje po telefonu ter s področja dostave.

Za te so lanskoletne napovedi predvidevale primanjkljaj, medtem ko letošnje napovedi kažejo na to, da bodo poklici v presežku.

Raziskava Poklicni barometer 2022, ki napoveduje razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela, kaže na predviden presežek nabavnih referentov, posrednikov za zaposlovanje, telefonistov, uradnikov v statistiki, financah in zavarovalništvu, blagajnikov in prodajalcev vstopnic ter delavcev za ročno pakiranje in preprosta prekladalna dela.

Manjkalo bo učiteljev, vzgojiteljev in strokovnjakov

Za prihodnje leto se predvideva primanjkljaj učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, svetovalnih delavcev in vzgojiteljev. Primanjkljaj se predvideva še v različnih skupinah strokovnjakov, kot so finančni analitiki, analitiki poslovnih procesov, sistemski analitiki ter odvetniki, tožilci in pravobranilci.

Iz primanjkljaja v ravnovesje pa naj bi po ugotovitvah najnovejše raziskave prešli strokovnjaki za razvoj kadrov in karierno svetovanje, prometni odpravniki in referenti za promet, obdelovalci lesa in delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Komentarji (8)

Janes Skladovnik (ni preverjeno)

sem hotel iti za učtelja se učiti
seveda takrat ko sem bil še živ
Pa me niso sprejel
Češ da sem premalo fuknjeni
Jaz sem si pa tako želel učitelj biti
ker imaš 5 krat na leto dolge počitnice
nobene odgovornosti
veliko, gromozansko velikansko plačo
pač samo sediš tam pred tablo in nekaj bluziš

FRAP (ni preverjeno)

tabla bluzi

In reply to by Janes Skladovnik (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

ti bi pa res bil zelo dober učitelj s takim pristopom

In reply to by Janes Skladovnik (ni preverjeno)

A2A (ni preverjeno)

Strokovnjakov,ja.

lol lol (ni preverjeno)

Što de še ščeo biti učitel in se zajebavati z nevzgojeno in agresivno deco, polek pa še z njihovimi zabitimi in arogantnimi straši, keri mislijo ka je njihovo razvajeno dejte najbole pametno na svejti, v resnici pa deca po končani osnovni šoli ne vejo niti pošteni čitati in pisati, zato ka jih učiteli nesmijo slabo oceniti zaradi kaosa keroga povzročijo stariši, če dejte dobi slabo oceno. Te sa pa ta deca šlepajo iz leta v leto, ker učiteli rajši dajo pozitivno in otroka pustijo dale, kak pa ka bi se ukvarjali z maloumnimi starši. Pri nas je šolstvo v vejčon razsuli kak zdravstvo in niti en minister si ne vupa po mizi vdariti in napraviti konec tomi ka bi se sakši kreten keri ma 5 minut časa lejko vmešavo v delo pedagogov. Mamice s končano osnovno šolo ali srednjo šolo se odijo v šole bunit in vrejd pobejrat profesore in magistre kak naj njihovo deco fčijo. Tou je svejt nej vido...

FRAP (ni preverjeno)

učitelji so do kurza

In reply to by lol lol (ni preverjeno)

Mama mia (ni preverjeno)

Halo pa kaj glumite,kaj lažete slovenskemu narodu in sami sebi,kaki primankljaj.Dajte delavcem poštene plače,za dela ki jih opravljajo in bojo z veseljem delali in vi privatniki boste tako tudi imeli delavce,delovno silo.In ne govoriti o primanjkljaju delovne sile,ker so to zgolj laži.Pa tisti presežek,ki ga imate po pisarnah brez koristi odpustiti,ter tisto razliko razdeliti med delavce.Slovenski nacionalni šport,da skoraj na enega delavca v proizvodnji en v pisarni.Tega v tujini ni.

tutu (ni preverjeno)

Najhujše je to, ka gej tej "primankljaj" tudi v službaj, štere financerajo državljani, torej javna uprava. Kak dugo se že guči pa opozarja o problematiki v šolstvi pa zdravstvi (zaj mislin medicinske sestre pa tudi negovalke), a se ne napravi nič. San takoj za to, ka se budget za tej pokjlice poveča in se namesto toga malo "prevetri" kadre na občinaj in upravih enotaj in tan prišpara. Kda ti že država neje glih nekšen vzor, kak so te naj privatniki dobre duše...

"skoraj na enega delavca v proizvodnji en v pisarni.Tega v tujini ni."
S ten se pa ne strinjan. Seveda je tematika kompleksna, ampak dobri delavci ti nika ne pomagajo, če v pisarnaj nega lidij, šteri bi s produkta teh delavcov neka napravili. Nič ne pomaga, ka ti delavci skuper napravijo najboukši pralni stroj, če pa tistin v pisarnaj ne grata, ka bi Merkur odavo tej pralne stroje ali pa ka bi bilij te produkti zraven na mimovrste. Glup primer, ampak štima. Ka pa menej moti, pa je, ka si tisti v pisarnaj vedno razdelijo premije, na delavce pa na konci koncov "pozabijo". Maš firme z milijardami prometa, delavci pa delajo na minimalci in ne dobijo niti poštene božičnice. To je svinjsko in se dogaja prepogosto. Ker vala tudi obratno: drek lejko fajn zapakeraš, ampak prej ali slej se gor pride, ka je pač drek - torej brez dobrih delavcov tudi tisti v pisarnaj nika nemrejo na dugi rok

In reply to by Mama mia (ni preverjeno)

Starejše novice