Slika je simbolična.
Državni zbor je danes z 48 glasovi za in 29 proti sprejel spremembe družinskega zakonika, ki med drugim istospolnima partnerjema v partnerski zvezi omogoča, da skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Spremembe sledijo ustavni odločbi, objavljeni julija. V skladu z njo je veljavna ureditev, po kateri zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Ustavno sodišče je naložilo DZ, da neustavnost odpravi v šestih mesecih.

Določilo je tudi, da do sprememb zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja v partnerski zvezi skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Vlada je kot predlagateljica sprememb poudarila navedbe ustavnega sodišča, da takšne diskriminacije ni mogoče upravičiti s tradicionalnim pomenom zakonske zveze kot skupnosti moža in žene in tudi ne s posebnim varstvom družin.

Odločitev po navedbah sodišča ne zmanjšuje pomena instituta tradicionalne zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene in ne spreminja pogojev ali posledic sklepanja zakonske zveze med osebama različnega spola.

Pomeni zgolj to, da lahko odslej poleg raznospolnih partnerjev zakonsko zvezo sklepajo tudi istospolni partnerji, je še izpostavila vlada.

Odločitvi oporekali poslanski skupini SDS in NSi

Poslanske skupine koalicije so vladi v svojih stališčih pritrdile, poslanski skupini SDS in NSi pa sta ji oporekali. Po besedah SDS so imeli istospolni pari že do zdaj enake pravice razen posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Po mnenju NSi pa ni razumljivo, kako ima lahko zveza med moškim in žensko enak pomen kot zveza med istospolnima osebama. Zveza med moškim in žensko je po njihovih navedbah zveza, iz katere po naravi izhaja novo otroško življenje, medtem ko pri zvezi istospolnih ni tako.

V Evropski uniji je skupno posvojitev otrok za istospolne pare uredilo 13 držav članic, in sicer Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska.

Komentarji (48)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko27 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Končno smo prišle z kamene dobe! Aleluja.

truster (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Praf maš... končno se začenjamo odmikati od konzervativne maloumnosti.

In reply to by Marko27 (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Aha, heteroseksualnost je iz kamene dobe, napredno pa je če svojemu prijatelju malo tiče napičipš v rit ? Te že ...silni napredek družbe, tiča v rit pa po otroka na sejem :) .

In reply to by truster (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Truster in Marko, zdaj pa prideta na svoj račun...bosta " zibala "...daj bodita faci pa po naravni poti naredita otroka...aja, to ni naravno v vaši sorti..hahahaha

In reply to by truster (nepreverjen)

truster (nepreverjen)

No, to je glih to o kon san gučo prlej - konzervativna maloumnost ... in še primitivnost cuj.

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Haha, maloumnost je ravnanje po naravnih poteh, tiščati tiča v posrano rit je pa družbeni napredek. Ojej, fala bougi ka sam maloumen :)))))))

In reply to by truster (nepreverjen)

ritopikec (nepreverjen)

Ka je lolek? Baba ti ne da ka bi jo v rit natejgno pa si zdaj čemeren?
Me zanijmle če si tak pameten tudi gda si ga na rokou mečeš o gledanji lejzbik na pornhubi gda se v rit žgejo z dildojami???

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

hahaha...dosti pornografije moreš gledati...lezbijke, pornhub, žensko svojo bi v rit...ajajaj pacek...ne vem kako lahko lezbijke rajcajo HETEROSEKSUALCA če pa sta lezbijki ? :))) D...
SMo vsaj izvedeli kaj je na dnevnem redu tvojega pametnega telefona, hihihi..saj pravim , prikriti gayi, samo če si gay lahko razumeš in podpiraš gay-a.

In reply to by ritopikec (nepreverjen)

Čik (nepreverjen)

Ritopikec je butthurt dobesedno

In reply to by ritopikec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Kaj boš pederi so izvolili pedere na oblast ki delajo za pedere.

Gost 2023 (nepreverjen)

To je bolano, pa vi mislite kaj želite.

Bisgec (nepreverjen)

Za bolnike je to pač normalno, oni se bodo zdaj zdravili na račun otrok in ker so seveda to v večini ljudje povezani z bogato politično sprevrženo elito bodo tudi prvi v vrsti za posvojitve, saj veste, ubogi oni ki so drugačni in se ne morejo sprijazniti z drugačnostjo.

In reply to by Gost 2023 (nepreverjen)

Nevemkdojeto (nepreverjen)

A ni bolano ko "prave družine" zanemarjajo svoje otroke , jih zlarabljajo in pustijo. A ni bolano ko cerkev podpira "normalno družino" v svojih vrstah pa imajo toliko predatorjev in pedofilov...Zanimivo bi bilo pogledati v različna društva za pomoč otrokom in ugotoviti koliko je otrok iz " normalnih družin" in koliko iz iztospolnih družin. Otroku treba nuditi ljubezen, varnost, srečno odraščanje, vse ostale omejitve so v naših glavah

Bisgec (nepreverjen)

Bebavec, a med homići pa ni narkomanov ( kdo normalen si pusti tiča moškemu v rit rinit,moreš biti na drogi za kaj takega ), pijancev, agresivnežev , sleparjev, roparjev, duševnih bolnikov ? Pa kje ti živiš ? Daj ta populizem lahko greš 10 let starim otrokom prodajat . Verjameš ali ne, tudi gayi so bili spočeti v tako ali drugače normalnih družinah, ali gaye štorklje nosijo ? res pa je da je šlo pri vzgoji v teh družinah nekaj hudo narobe, da sproduciraš otroka ki se mu gnusi nasprotni spol, mati ali oče nista odigrala svoje vloge.

In reply to by Nevemkdojeto (nepreverjen)

popovski (nepreverjen)

Kdo normalen pa prostovoljno vodi otroke k pedofilskim župnikom?

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

A daj a vsi župniki so pedofili ? Kaj pa komunistični učitelji ha ? Mnogi primeri so, tudi v Prekmurju, ha ? No pa saj, večina pedofilov, tudi med duhovniki je homićev, že tu se vidi da homoseksualnost ogroža otroke. Večina duhovnikov zlorablja dečke, ostali se itak zadovoljujejo s pohotnimi vdovami ;) . Jebi ga klofuto si si stisnil.

In reply to by popovski (nepreverjen)

ritopikec (nepreverjen)

Prav uživan gda vidin ka si jezen zaradi toga in nemreš nič napraviti. Pogej se. :)

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Hahaha, lahko naredim lahko, ko bom videl gaya z otrokm na ulici jima bom rekel...ugani kaj ?..še vedno si gay..hahahaha...jej...

In reply to by ritopikec (nepreverjen)

ritopikec (nepreverjen)

V bistvi je pa meni majster čista vseeno glede toga. Tudi če toga zakona nebi sprejeli se moje življenje nebi nič spremenilo in ta deca bi glih tak še dale živela v istospolnih družinah. Pač na čarno. In nede se mi spremenilo niti zdaj. Sploj tomi ne nasprotujem niti toga po vsoj sili ne zagovarjan. Veseli me edino ka mo zdaj par dni meo kaj ža šteti po forumaj. Takšne komedije kak jih vi eni pišete so mi lepše od kakšne dobre knjige. Ful uživan pri bebastih komentarih vas kao dežurnih moralnin avtoritet. Samo tak dale Bisgec, samo tak dale....

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Hahahah, vidim kako ti je vseeno, hahaha...

In reply to by ritopikec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Sobotainfo puna toplomašinekov, no saj pa vemo koga ste izvolili, " samskega " ločenca ki hodi kot da ga je glih Mario Galunić obdelal :) . Saj vaša levičarska zgodovina sprevrženosti sega od homoseksualnosti, svnigerstva pa vse do spolnih zlorab konjev in psov .

ritopikec (nepreverjen)

Naj me vrag zeme če je tejbe nej kakšen župnik zlorabo za snikers in kokakolo pa zdaj podoživljaš traume iz otroštva.

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Mojster, če bi temu bilo tako bi imel verjetno homoseksualna nagnjenja kot jih imaš ti, ha, ni logično ? Logično da je zagovarjaš tisto tezo ki ti je blizu, zagovarjaš homiće torej si najmanj latentni pederčina...malo logike in malo amaterske psihologije ;) . Fuk, spet klofuta. Aauč te more boleti.

In reply to by ritopikec (nepreverjen)

Nevemkdojeto (nepreverjen)

Bisgec, verjetno si manjkal pri pouku biologije. Oče, mati in vzgoja nimata nič pri tem koga bo otrok vzljubil. To ti je zapisano ob rojstvu. Starši lahko samo vcepijo otroku nestrpnost do vseh drugačnih tako kot je to očitno bilo pri tebi. Sicer pa agresivneže, pijance, lopove, duševne bolnike, sleparje najdeš vse povsod- tudi v " normalni družini".

Bisgec (nepreverjen)

A pri pouku biologijo se otroci danes učijo o tiščanju tiča v rit in o izven maternični nosečnosti v moškem debelem črevesju ? Pa dobro no . Ljubica ja, vedno sem nestrpen ko se sprevržena elita sama piše zakone in se postavlja nad večino s politično močjo in nad naravo. Propad zahodne civilizacije je neizbežen . Ti samo ploskaj da boš bolj normalen za današnji čas si še kakšno kumaro nabij v rit . Seveda se v normalnih družinah dogaja alkohol, nasilje itd...tega nikoli nisem zanikal, pravim samo da so tudi gayi nasilneži, pijanci, drogeraši itd.očitno ne poznaš nobenega gaya, pač ponavljaš kaj ti tupi tvoja politična opcija . Vprašaj malo po Prekmurju in po Štajerskem za koliko se hodijo prodajati seksualno v Avstrijo starim sprevržencem, boš presenečen..gnusi.

Nevemkdojeto (nepreverjen)

Zanimo Bisgec, odkod si tako dobro informiran o tem????

Bisgec (nepreverjen)

Za razliko do tebe poznam kakega gaye, pa ne samo s televizije Luka Mesec, Golob pa Brglez in podobno ;) .

In reply to by Nevemkdojeto (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Blagor tistim, ki vedo čemu je katera luknja namenjena.

PEDERI ZA PEDERE (nepreverjen)

Blagor tistim ka znajo tiča poriniti v pravo luknjo, še živalska vrsta je bolj pametna saj ni primera da bi samec samcu v rit potiskal. Zdaj ta dva pedera učila ukradenega otroka kam mora tiča rivati, ja pa kaj ste vsi nori se vam je popolnoma zmešalo. Samo da vas spomnim muslimani take kamenjajo do smrti.

realnooo (nepreverjen)

naslednji korak, legalizacija pedofilije in te smo zmagali!

tutu (nepreverjen)

Pedofilija je nej nelegalna...

In reply to by realnooo (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Haha, kak ene to bolij, to je neverjetno, genialno! Če bi se telko brigali za sebej kak se brigajo za druge, štere ne poznajo, šterih nedo nikoli poznali ali pa vidli, bi bilo še boukše. Ges tudi ne odin okoli pa se ne zavzeman za prepoved meše, za prepoved obiska Lidla ali pa se ne vmešavlen v vzgojo otroka nekoga drugoga... ;)

Bisgec (nepreverjen)

Kaj pa če bi se gayi brigali za svoje toplovodne cevi namesto da se tikajo v tuje otroke tudi ne bi bilo slabo kaj ? Otrok gor otrok dol, gay bo ostal gay ;) .

In reply to by tutu (nepreverjen)

Tecumseh (nepreverjen)

Po novem sem postal Starš1, ona pa Starš2. Kaj nas še vse čaka?

En (nepreverjen)

Ne trpin dedov kak tak pac... Samo rajse naj posvojijo tej ka scejo, pa do dejte rade mele kak pa kak gnes den ka sako budalo brez sole pa ka so nikdar nej delale ma dejte, te dejte trpi pa isto budalo gor zraste

Bisgec (nepreverjen)

Aha, gayi pa niso brez šol in budale ? Oni so nad ljudje ? Hehehe...evo iammo še enega soboškega ritopika.

In reply to by En (nepreverjen)

En (nepreverjen)

Dvomen ka ta se dva pedra brez sol brez vsega spravila posvajat dejte... No v sloveniji se sploj nebe cudo ce be njin dejte dale
Vace pa li samo o dedaj gucite o zenskaj nika

In reply to by Bisgec (nepreverjen)

Bisgec (nepreverjen)

Ata in mama od otrok umrete, dedek in babica jih ne smeta vzeti v skrbništvo, dali jih bodo homićem. Pa glavo odbijem vsem po vrsti če bi se mojim vnukom to zgodilo, sprevrženci moteni.

Sredina (nepreverjen)

Koncno! Sto tome nasprotuje je itak prenore ka be razmo za koj se na vsete ide,tak ka nikse skode nede. Super!

xxxxx (nepreverjen)

To še ni nič. V najbolj 'naprednih' okoljih v ZDA t.i. liberalni starši vozijo že svoje majhne otroke v trans klube, kjer pred njimi poraščeni pedo debeluhi našemljeni v groteskne ženske izvajajo erotični ples, otroci pa jim dajejo denar in celo božajo v predelu spolovila . Ne moreš verjeti dokler ne vidiš. Zunaj pred lokalom pa straži antifa milica oborožena z AK-15. Zveni kot izmišljeno, ampak na žalost je to res. Obstajajo video posnetki na internetu, ker ponosni starši to celo objavljajo na družabnih omrežjih.

čarni vrag (nepreverjen)

Čestitamo! Kaj bo naslednje? Da lahko skleneš zakonsko zvezo z oslom ali opico.

ISTOSPOLNO SPO… (nepreverjen)

Če imajo istospolni partnerji vse pravice, pa naj imajo tudi dolžnosti. Za začetek naj spočnejo otroka, potem se bomo pogovarjali naprej. Stranke S V O B O D A, SD IN LEVIČARJI ajde probajte, pri vas v stranki ............... A NE BO ŠLO SPOČETI OTROKA ? ZDAJ VIDITE KAKO STE TUPASTI !

Bond (nepreverjen)

Vupan ka de toga cim vec tude v prekmurje! Cas be ze bil ka se premeknemo k bole naprednome dele drzave! Super korak!

penzionist (nepreverjen)

če bi to bilo v muslimanistanu, se nebi tako bohotili, da so pedri.

Tumpek (nepreverjen)

Samo naj mi štere proba sejgnote po dece ...

zgrožen (nepreverjen)

kurjenje križa, dojenje psa, trganje zastave, korenček iz riti in iz vagi.e, roza pohodi itd......ta njihova nagnjenja me sploj ne motijo, če se s ten strinjajo, niso nasilna in med štirimi stenami!
Da pa bi tej 500 posameznikov rado obvladovalo ostala dva miliona, sedaj še z nenaravnim očetovstvom ale materinstvom....konec civilizacije je blizu.
Kdo to sploh lahko zagovarja??

ginna (nepreverjen)

otroci zgolj za kamuflažo, nič pa zaradi toga nedo zgledali bolj normalni

carni vrag . (nepreverjen)

jaz sem zadnjič gledal
kateri je ata kater je mama
Pa sem videl da ima mama samo malo manj kosmate roke

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice