Slika je simbolična.
Kljub temu da so cene hrane in pijače v zadnjem letu narasle za približno 20 odstotkov, podražitvam, kot kaže, še ni videti konca. Trgovci se zdaj soočajo tudi s težavami okoli dobave določenih izdelkov.

V zadnjem letu smo priča podražitvam na vseh področjih. Skoraj vsak mesec se spreminjajo cene goriva, dražja je elektrika, poskočile so cene gradbenega materiala, več plačamo za oblačila in obutev. 

Najbolj opazna draginja pa je zagotovo v živilskih trgovinah. Cene hrane in pijače so v zadnjem letu narasle za približno 20 odstotkov. 

Cene hrane in pijače narasle za približno 20 odstotkov

Tudi zadnji popis košarice osnovnih živil, ki so ga izvedli v decembru je pokazal, da so se ponovno dvignile cene določenih izdelkov. Povprečna košarica osnovnih živil je od novembra narasla za kar sedem odstotkov.

Najbolj se je podražilo svinjsko meso (+10,17 odstotka), sledijo mu kruh (+7,17 odstotka), jabolka (+4,44 odstotka), sir (+4,40 odstotka), piščančje meso (+3,89 odstotka), jajca (+0,94 odstotka) in testenine (+0,47 odstotka).

Podražitvam še ni videti konca

Kot kaže, pa to niso bile zadnje podražitve živil. Z novim letom je v trgovinah po Sloveniji opaziti, da je močno poskočila tudi cena sadja in zelenjave, na primer opazno višjo ceno imajo banane.

Enormni skok v ceni pa naj bi bil odslej tudi pri kvasu. Kos tega smo prej dobili za približno pol evra, zdaj pa napovedujejo, da se ga bo kupovalo po ceni evra ali celo evra in pol.

Pri slovenskih trgovcih smo zato preverili, kakšne podražitve omenjenih izdelkov so izvedli in kateri izdelki se bodo podražili v prihodnje. Zastavili smo jim naslednja vprašanja:

  • Drži informacija, da se je cena kvasa kar precej dvignila? V kolikor ja, za koliko je dražji kvas in kaj je razlog za to?
  • Kakšne podražitve opažate pri dobavi sadja in zelenjave? So res ti izdelki težje dobavljivi?
  • Kateri izdelki predvidevate, da se bodo podražili v prihodnje?

»Na končne cene vseh izdelkov vplivajo cenovni pritiski po vsej verigi«

Točnih informacij o podražitvah omenjenih izdelkov, torej sadja, zelenjave in kvasa, s strani trgovcev sicer nismo prejeli. So nam pa potrdili, da se cene izdelkov neprestano spreminjajo in so bile nekatere podražitve nujne.

Kljub temu se v povprečju trudijo ohranjati nizke cene, navajajo.

»Zaradi dviga cen energentov in posledično tudi vseh surovin in storitev, transporta ter delovne sile, od dobaviteljev prejemamo najave dvigov cenikov. Te skrbno pregledamo in kjer je res upravičeno, se pogajamo za čim manjši dvig. Naša cena se v tem primeru dvigne maksimalno v višini razlike v nabavni ceni, prioriteta pa nam vseskozi ostajajo nizke cene na slovenskem trgu,« so za Sobotainfo pojasnili v Spar Slovenija.

»Trgovina je na koncu preskrbovalne verige, na končne cene vseh izdelkov pa vplivajo cenovni pritiski po vsej verigi: višji proizvodni in obratovalni stroški, cene surovin, krme, cene energentov, ki so bistveno višje kot lani, prav tako so višje cene embalaže, logistike, višji so stroški dela itd. Mercator se zaveda vpliva povišanja maloprodajnih cen za kupce, zato blaži podražitve od lanske pomladi, seveda pa se obratovalni stroški višajo tudi v trgovini,« so razložili v trgovski verigi Mercator.

Preberite še:

»Nabavne ter prodajne cene se spreminjajo tako navzgor kot tudi navzdol«

Kot so še pojasnili trgovci, redno spremljajo stanje na trgu in se prilagajajo cenam. Kolikor je le možno znižujejo stroške, da lahko ohranijo nekatere cene takšne, kot so bile prej. 

»Trenutno je trg živil zelo živahen in se nabavne ter prodajne cene spreminjajo tako navzgor kot tudi navzdol. V Lidlu Slovenija nenehno spremljamo dogajanje na trgu surovin kot tudi sicer in se nanj primerno prilagajamo. Trudimo se, da kupci pri nas za svoj denar dobijo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. S stalnimi akcijskimi ponudbam v največji možni meri skrbimo, da kupci pri nas dobijo vse kar potrebujejo po še ugodnejši ceni,« so za Sobotainfo razložili v Lidl Slovenija.

»Pri Hoferju sledimo principom diskontne prodaje in ostajamo zvesti naši osnovni obljubi: zagotavljati izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni. Z neprestano optimizacijo vseh svojih procesov in dovršenim logističnim sistemom namreč znižujemo stroške in ustvarjamo prihranke, ki jih v obliki vedno najboljših cen prenašamo na naše kupce,« so dejali v trgovski verigi Hofer.

»V danih razmerah se v še večji meri posvečamo dogovarjanju z dobavitelji glede aktualnega nabora izdelkov in cen. Nekateri dobavitelji so napovedali dvig cen, in sicer gre za različna povišanja glede na posamezne skupine prehranskih izdelkov. Pri Tušu se bomo še naprej trudili ohranjati čim bolj ugodne cene, kar še posebej velja za osnovne izdelke,« so pojasnili v trgovski verigi Tuš.

Zaradi težav z dobavo tudi pomanjkanje nekaterih izdelkov?

Bralci Sobotainfo so nas med tem opozorili tudi na to, da se v zadnjem času v nekaterih živilskih trgovinah dogaja, da zmanjka določenih izdelkov.

Izpostavili so predvsem pomanjkanje mleka brez laktoze in rjavega sladkorja. Pogosto se zgodi tudi, da je okrnjena ponudba sadja in zelenjave

V novinarskih vprašanjih smo se zato naslonili tudi na morebitne težave z dobavo:

  • Se res pojavljajo težave z dobavo določenih izdelkov? V kolikor ja, kateri izdelki so težje dobavljivi?
  • Kakšne so težave pri dobavi z mlekom? Se res ponekod določene blagovne znamke mleka (na primer Alpsko mleko) ukinjajo zaradi prevelikih podražitev cen? 

»Trudimo se, da blago dostavljamo dnevno«

Trgovci na ta vprašanja odgovarjajo, da je skrb o pomanjkanju živil odveč, saj je dobava nemotena in se vsakodnevno trudijo, da dodajajo vse izdelke, ki so v ponudbi.

»V podjetju Spar Slovenija dnevno zagotavljamo nemoteno dobavo vseh ključnih proizvodov, tako mleka, kvasa, sladkorja kot sadja in zelenjave. Vseskozi veliko energije vlagamo v dobre partnerske odnose z dobavitelji in na ta način omogočamo redno distribucijo blaga na naše prodajne police ter našim kupcem zagotavljamo razpoložljivost vsega blaga po konkurenčnih cenah,« so še dodali v Spar Slovenija.

»Vseskozi sodelujemo z dobavitelji in skrbimo za nemoten potek dobavnih procesov. Tako v naše trgovine, kot tudi skladišče, blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor v trgovini slučajno poide, kupcem kmalu spet na voljo,« so pojasnili v Lidlu.

»Občasno so kakšni zamiki dobave določenih izdelkov«

Se pa lahko kljub temu občasno zgodi, da pride do zamika pri dobavi določenih izdelkov. Okrnjena ponudba sadja in zelenjave je včasih možna tudi zaradi zimske sezone, saj trenutno ni na voljo vsega sadja ali zelenjave.

»Težav z nabavo za zdaj ni, občasno so kakšni zamiki dobave določenih izdelkov, vendar ima Mercator vedno v ponudbi široko izbiro izdelkov v istih blagovnih skupinah, ki so konkurenčni tako po kakovosti kot po ceni. Pri sadju in zelenjavi je treba upoštevati tudi, da so cene pozimi praviloma višje, posebej po slabši sezoni zaradi neugodnih vremenskih pogojev, poleg višjih cen predvsem logistike za pridelke kot so banane,« so odgovorili v Mercatorju.

»Posebnosti pri dobavah izdelkov ne beležimo. Kar se tiče sadja in zelenjave, sta dobavljivost in cena odvisna predvsem od sezonskosti ter vremenskih vplivov na kakovost pridelkov,« so še dodali v Tušu

»Z dobavljivostjo naštetih izdelkov nimamo težav. V zadnjem času pri sadju in zelenjavi ni večjih sprememb nabavnih cen, prihaja pa do razlik pri cenah kvasa,« so za Sobotainfo pojasnili v Hofer.

Kateri živilski izdelki se bodo predvidoma podražili v prihodnje?

Se tudi v prihodnje še obetajo podražitve ali se bo dvig cen hrane zdaj vendarle ustavil?

Kot so še pojasnili trgovci, se tudi v prihodnje predvidoma obetajo določene podražitve, ni pa še točno jasno, kateri izdelki se bodo podražili in za koliko. 

»Predvidevamo, da bo v prihodnje do sprememb prihajalo pri izdelkih z velikim deležem stroškov dela v proizvodnji zaradi dviga minimalne in ostalih plač, cen energentov ter posamičnih surovin,« so še dodali v trgovski verigi Hofer.

Komentarji (1)

Talisa55 (ni preverjeno)

Ne plačujeko računov in ne dobijo robe, enostavno!

Starejše novice