Lani se je lovenski nepremičninski trg umiril, potem ko se je leta 2018 rast trga ustavila in je število nepremičninskih transakcij prvič po obratu cen leta 2015 upadlo.

Geodetska uprava Republike Slovenije je pred kratkim objavila Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2019, ki obravnava stanje na nepremičninskem trgu v Sloveniji glede na obseg trgovanja z nepremičninami in predstavlja tudi analitiko cen nepremičnin. Kot izhaja iz poročila, je lani dejavnost trga, predvsem stanovanjskega, ostala na visoki ravni, ki jo je dosegla s hitro rastjo v letih od 2013 do 2017.

Glede na sicer še začasne podatke smo lani v Sloveniji evidentirali okoli 35,5 tisoč sklenjenih kupoprodajnih pogodb za nepremičnine, katerih skupna vrednost je znašala blizu 2,7 milijarde evrov.

To pomeni, da je vrednost sklenjenih pogodb dosegla rekordno številko od začetka sistematičnega spremljanja leta 2007, kljub dejstvu, da število kupoprodajnih poslov ni preseglo rekordnega iz leta 2017.
 

VIR: GURS
VIR: GURS
VIR: GURS

V poročilu so analizirali nekaj območij s podobnimi tržnimi značilnostmi, ki predstavljajo naselja. Gre za 14 večjih območij, med njimi tudi Murska Sobota. Najnižje cene stanovanj med obravnavami območja ima ravno Murska Sobota, kjer so več kot 40 odstotkov nižje od povprečja in več kot 60 odstotkov nižje od ljubljanskih. 

VIR: GURS
VIR: GURS

Delež hiš v Pomurju močno prevladuje

Na pomurskem območju skoraj 85 odstotkov fonda stanovanjskih enot predstavljajo stanovanjske hiše, kar pomeni največji delež stanovanjskih hiš oziroma najmanjši delež stanovanj v večstanovanjskih stavbah med vsemi regionalnimi območji.

Kot izhaja iz poročila, je bilo lani na prekmurskem območju evidentiranih 8 odstotkov vseh kupoprodaj stanovanjskih hiš in 3 odstotke kupoprodaj stanovanj v večstanovanjskih stavbah.

V primerjavi z letom 2018 se je leta 2019 na prekmurskem območju število evidentiranih kupoprodaj stanovanjskih hiš povečalo za 8 odstotkov, stanovanj pa za 16 odstotkov. V primerjavi z letom 2015 se je tako število evidentiranih kupoprodaj stanovanjskih hiš kot stanovanj povečalo za približno polovico. Povečanje števila transakcij s stanovanjskimi hišami je bilo po letu 2015 na Prekmurskem območju daleč največje med vsemi regionalnimi območji.

Po ocenah GURSA so v obdobju od leta 2015 do 2019 cene stanovanj na pomurskem območju zrasle od 20 do 25 odstotkov, cene stanovanjskih hiš pa za okoli 30 odstotkov, kar je bila med vsemi regionalnimi območji najvišja rast cen hiš.

VIR: GURS

V štirih občinah največje število kupoprodaj

Kot piše v poročilu, je tudi v Pomurju v zadnjih letih oživela novogradnja stanovanjskih nepremičnin za prodajo na trgu. Poleg razpršenih gradenj hiš, so se v Murski Soboti in Gornji Radgoni ter zdraviliških Moravskih Toplicah in Radencih začela graditi tudi stanovanja v večstanovanjskih stavbah oziroma apartmaji.

V gradnji je tudi novo blokovsko naselje v Njivercah pri Kidričevem. V Murski Soboti je bilo lani dokončanih in takoj prodanih 44 novih stanovanj po ceni z DDV okoli 1.800 €/m2. V Gornji Radgoni so bila prodana še zadnja stanovanja na Tratah, ki so bila dokončana leta 2017. Povprečna cena z DDV je bila okoli 1.700 €/m2. Na isti lokaciji je v gradnji še 30 stanovanj, ki naj bi bila dokončana letos, še navajajo na geodetski upravi. 

Za analize trga in prikaz podatkov za Pomursko območje so poleg občine Murska Sobota, kjer je stanovanjski fond največji, izbrali še tri občine, v katerih je bilo v preteklih petih letih realizirano največje število kupoprodaj stanovanj in hiš. Gre za Gornjo Radgono, Lendavo in Ljutomer.

VIR: GURS
VIR: GURS

Prvič po 2008 nad tisoč evrov za kvadrat

Največji stanovanjski trg na tem območju predstavlja Murska Sobota, kjer je sicer razmeroma majhen fond stanovanj v večstanovanjskih stavbah še največji. Praviloma je na pomurskem območju tudi raven cen stanovanj najvišja v Murski Soboti.

Povprečna cena stanovanja v občini Murska Sobota je lani prvič po letu 2008 presegla mejo 1.000 €/m2. Cene stanovanj v Gornji Radgoni pa so lani statistično celo presegle cene v Murski Soboti, in sicer na račun manjše povprečne starosti prodanih stanovanj in večje rasti cen v zadnjih letih.

Tudi cene stanovanj v preostalih dveh izbranih občinah so po letu 2015 rasle hitreje kot cene v občini Murska Sobota. Cene stanovanj v občinah Ljutomer in Lendava so bile lani sicer še vedno za okoli 10 oziroma 30 odstotkov nižje kot v občini Murska Sobota

VIR: GURS

Padca cen ne pričakujte

Cene stanovanjskih hiš na pomurskem območju so na račun prodaj starih hiš, predvsem na Goričkem in drugih manj urbanih območjih, v povprečju najnižje v državi.

Značilno je tudi, da imajo prodane hiše na Pomurskem območju največja pripadajoča zemljišča, pišejo v poročilu. Pomurski trg stanovanjskih hiš je bil v letih od 2015 do 2019 takoj za štajerskim najbolj dejaven v državi.

Ob visoki rasti števila realiziranih kupoprodaj, ki je bila najvišja v letu 2017, medtem ko je v letu 2018 začasno zastala, so v Pomurju v tem obdobju opazno zrasle tudi cene hiš, kar pa gre pripisati rasti cen drugim pomurskim občinam, saj so cene v Murski Soboti ostali na isti ravni kot leta 2015.

Kljub koronakrizi hitrega padca cen nepremičnin v Sloveniji po preklicu epidemije v nobenem primeru ni pričakovati. Lahko se zgodi, da bodo, vsaj statistično, cene stanovanj letos celo zrasle, opozarjajo pri Geodetski upravi v zaključku poročila.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tak je ... (nepreverjen)

Verjetno so tudi skupni družinski prihodki 40 odstotkov nižji od povprečja in več kot 60 odstotkov nižji od ljubljanskih. Naj kdo proba z ljubljanskimi cenami :-D , pa bo videl koliko bo prodal.
Morda pa bodo potem cene zanimive za Ljubljančane, ki pravijo, ko so tu, kok pa je pri vas fajn ... ja dokler zastonj jeste in pijete …. dokler služite in imate korist …. potem pa vse tiho je bilo ….

ena pač (nepreverjen)

količina hiš se je verjetno dvignila, cene pa..... padajo

Sindikalista (nepreverjen)

Po eni strani to tudi kaze da je murska sobota mrtvo mesto.... Kdo ima stanovanje se ga zeli znebiti cimhitrej.... Skoda...

goostt (nepreverjen)

Ta članek je naročen in posebej plačan, previdno !

In reply to by Sindikalista (nepreverjen)

Starejše novice