Ponujamo vam izbor prostih delovnih mest v okviru mreže EURES in Evropskega urada za izbor osebja (EPSO).

V tokratnem izboru delovnih mest v tujini izpostavljamo priložnosti za vajence, kuharske pomočnike, avtomehanike, gradbene delavce in varnostnike v okviru Evropskega parlamenta. 

Kuharski pomočnik (Avstrija)

Kuharskega pomočnika ali picopeka išče picerija v Stradnu (20 kilometrov od mejnega prehoda Gornja Radgona). Za picopeka so zahtevane izkušnje s peko pic, medtem ko kuhinjski pomočnik ne potrebuje delovnih izkušenj. Zahtevano je osnovno znanje nemščine. Plačilo za polni delovni čas znaša 1.560 evrov bruto.

Več informacij je na voljo tukaj.

Vajenec (Avstrija)

Vajeništvo poteka vsakodnevno od Lipnice do Gradca ter vključuje praktično usposabljanje v učnem podjetju s sočasnim učenjem v poklicni šoli. Traja od 3,5 do 4 leta in se konča s končnim vajeniškim izpitom. Vajeniško usposabljanje vključuje poklice: elektrotehnik, mehatronik, tehnolog kovin, tehnolog v avtomobilski industriji in tehnolog vzdrževanja objektov. 

Zainteresirane osebe morajo biti v starosti od 15 do 20 let ter imeti spričevalo o končani osnovni šoli ter zadostno znanje nemškega jezika. Osebe, ki so zaključile srednješolsko izobraževanje v Sloveniji opravijo le manjkajoče šolske obveznosti. Plača znaša od 600 do 1.650 evrov mesečno in je odvisno od letnika šolanja ter panoge, kjer poteka vajeništvo. Plača narašča vsako leto šolanja. 

Več informacij je na voljo tukaj.

Dela v gradbeništvu (Nemčija)

Srednje veliko gradbeno podjetje z Bavarske (zaposlenih je okoli 150 ljudi), ki je dejavno na področju gradenj in prenov, išče fasaderje in izvajalce suhe montažne gradnje, izkušene voznike bagra, upravljavce različnih gradbenih strojev, zidarje in mehanike tovornih vozil ter gradbenih strojev.

Delodajalec pričakuje delovne izkušnje na omenjenih področjih, potrebno je tudi osnovno znanje nemškega jezika. Sklenjene bodo pogodbe za nedoločen čas s preizkusnim obdobjem 1-3 mesecev.  Začetna urna postavka je 15 evrov bruto oziroma po dogovoru z delodajalcem. Višina urne postavke je odvisna tudi od predznanj.

Več informacij je na voljo tukaj.

Avtomehanik, avtoklepar, avtoličar (Norveška)

Na severu Evrope se zanimiva izkušnja ponuja avtomehanikom za osebna vozila, avtobuse, tovornjake in polpriklopnike ter avtokleparjem in avtoličarjem. Za vsa delovna mesta se zahteva ustrezna srednješolska izobrazba (na primer avtoklepar, avtomehanik) in izkušnje v poklicu ter znanje angleškega jezika vsaj na stopnji B1. Bruto urna postavka se giblje med 19 in 25 evri. Delodajalec pomaga najti nastanitev in subvencionira strošek nastanitve prvi mesec, in sicer v višini do 515 evrov ter strošek prvega prihoda na Norveško v višini do 155 evrov. 

Več informacij je na voljo tukaj.

Varnostniki (Evropski parlament, Luksemburg)

Evropski parlament se pripravlja na izbor varnostnega osebja za svoje prostore v Luksemburgu. Uspešni kandidati se bodo zaposlili neposredno pri Generalnem direktoratu Evropskega parlamenta za varnost (DG SAFE). Sklenjene bodo pogodbe za določen čas za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas. Delodajalec ponuja družini prijazno delovno okolje vključno z možnostjo vključitve otrok v vrtce in evropsko šolo. 

Več informacij je na voljo tukaj.

Prispevek je nastal v sodelovanju z Informacijsko točko Europe Direct Pomurje.

Starejše novice