V letošnjo izdajo knjige družinskega podjetništva v Sloveniji, ki jo izdaja EY Slovenija, je uvrščena tudi Šunkarna Kodila.

Največja svetovna podjetja so dejansko družinska podjetja, v Sloveniji takšna podjetja predstavljajo 83 odstotkov gospodarstva, zato EY Slovenija že od leta 2014 njihove podjetniške zgodbe popisuje v vsakoletni izdaji knjige družinskega podjetništva v Sloveniji. Letošnjih deset podjetij, ki dopolnjujejo zbirko 60 zgodb v zadnjih šestih letih, svojo uspešnost potrjuje na mednarodnih trgih. 

V EY Slovenija z vsakoletno knjigo širijo pozitivne podjetniške zgodbe in povezujejo družinska podjetja, ki so pomemben del gospodarstva.

Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva pri EY Slovenija: »V zgodbah podjetij, predstavljenih v letošnji knjigi, posebej do izraza pride velika povezanost lastnikov z zaposlenimi. Pogosto lastniki še vedno vzpostavljajo neposreden stik z zaposlenimi ter ostajajo odprti in dostopni, da lahko z njimi odkrito rešujejo težave. Klub temu, da je za marsikatero družinsko podjetje izziv razmejevanje poslovnega in družinskega, pa je pogosto ravno sproščenost tista, ki dodatno motivira zaposlene ter prispeva k njihovi povezanosti, zavzetosti in pripadnosti, kar pozitivno vpliva na rast in razvoj podjetja.«

Ime Kodila postalo uveljavljena blagovna znamka

»Hrenovk ne bom delal,« je Janko Janez Kodila, direktor podjetja Kodila, dejal očetu, ko je po osamosvojitvi v 90. letih prejšnjega stoletja postal lastnik družinskega podjetja. Sin se je lotil ocvirkov in z njimi ime Kodila prvič ponesel po vsej Sloveniji. Danes je blagovna znamka Kodila in njihovi izdelki, od ocvirkov, paštet, šunk, v zadnjem času pa tudi nekaterih nemesnih izdelkov, uveljavljeno ime hrane iz prekmurske regije.

Kodila danes zaposluje okoli 50 ljudi, letos bodo dosegli 5,5 milijona evrov prihodkov, ob 17-% rasti. V podjetju sta zaposlena Janko Janez Kodila, lastnik ter direktor, in žena Helena Kodila. »Če ne hodiš po robu, ne gre. Če v podjetništvu hodiš po ustaljenih poteh, si samo sledilec in ne moreš zares uspeti. Če pa greš svojo pot, drugi tebi sledijo in prvi ženeš,« Kodila izpostavlja podjetniško filozofijo. 

Celotna knjiga je v slovenski in angleški različici dostopna na spletni strani EY Slovenija, slovensko različico si lahko preberete tukaj. Ob podpori Javne agencije SPIRIT je 200 kompletov knjig iz preteklih let dostopnih tudi v slovenskih knjižnicah, s čimer zbirka postaja del slovenske nacionalne identitete. SPIRIT od leta 2016 aktivno podpira ter delno tudi so-financira izdajo knjige.

Komentarji (8)

tuncika

ČESTITKE družbi Kodila. Že oče so bili zelo pozitivno drzni pri nastanku firme, zato je bilo pričakovati, da bo sin uspel. Tudi jaz sem ponosen na to firmo. Uspešno še naprej "za Prekmurje".

O JOJ tuncika (ni preverjeno)

Ponosen si že lahko, šunke za 25 €/kg pa si ne moreš privoščiti, samo jo lahko gledaš in si ponosen. Ko Prekmurski delavec mora cel mesec delati za 20 kg šunke smo pa res lahko zelo ponosni.

In reply to by tuncika

VESELI DECEMBER (ni preverjeno)

Vsi zaposleni v mercedesu ne morejo voziti mercedesa verjetno vemo zakaj

In reply to by O JOJ tuncika (ni preverjeno)

Jen samo divja… (ni preverjeno)

Salama mangalica Kodila v Mercatori...40,99 € ...pa to moreš biti malo fükjeni ka to kupiš,v toti salami pa je največji odpad od mesa,prodavlejo pa kao specialiteto.

kukurčnjak (ni preverjeno)

1 kg ocverkov ( bole remenjščavci ) 15 € .In ovi semletoša tuncika čestita .Rad bi ga vido koliko krat kaj kupi pri Kodili

teta pehta (ni preverjeno)

Janko, ČESTITKE za uspešno poslovanje. Večkrat se ustavim in kupim kakšno dobroto. Tudi v restavracijo občasno pogledam in kaj dobrega pojemo. Z Jankovim očetom sem večkrat rekel kakšno besedo, ko sem prišel v mesnico. Tudi svetoval mi je kako kakšen kos mesa pripraviti in kako kakšen izdelek skladiščiti. Janko še enkrat vse dobro in lepe Božične praznike in seveda uspešno leto 2020 želim.

Bindi (ni preverjeno)

Čestitke. Zanimivo je primerjati članka o Okrepčevalnici Laguna in toga o Kodili, kakšna razlika v komentarjih. Prvega hvalijo, Kodilo pa tu eni kritizirajo, čeprav je razlika v kvaliteti ogromna. Se vidi, kaj ceni večina - porcije in nizke cene. Ostali smo v vrednotah izpred desetletij, če pa kdo dela kvalitetno in napredno, ga simfajo. Zato je Kodilov uspeh v okolju, ki razume le povprečnost (vsa čast izjemam) se toliko večji.

jaja (ni preverjeno)

V Špari so trikrat cenejši in boukši ocvirki od OBALA.!!!

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Starejše novice